Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Замість садів — ріпак і соняшник?

Маргарита СИТНИК,

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЯК ВІДОМО, у порівнянні з минулим роком ціни на яблука впали в три-чотири рази. Не маючи власних сортувальних ліній і сучасних сховищ, садівники не в змозі реалізувати високоякісне яблуко по ціні навіть 2 грн/кг. Переробники ж пропонують за кілограм плодів від 60 коп. до 1 грн. Якщо фермеру і вдається домовитися здати врожай на переробку, то доводиться вистояти у великій, буває, не одноденній черзі. Дійшло до того, що деякі садівники використовують яблука як добриво! За оцінками Української плодоовочевої асоціації, надлишок яблук на ринку поточного сезону може становити 150-200 тис. тонн.

Наслідком такої ситуації стало те, що вітчизняні плекальники садів мають намір частину їх викорчувати. За інформацією аналітиків компанії «Іст Фрут», яка досліджує плодоовочевий ринок, лише великі господарства, що розпоряджаються понад 50 га плодових насаджень, наступного року планують позбутися більш ніж 1 тис. га яблуневих плантацій. Частину садів викорчують середні й дрібні. У планах фермерів вивільнити площі, засаджені яблунями сортів Ренет Симиренко, Айдаред і Джонаголд, які не користуються попитом на зовнішніх ринках.

Допомога фермерам

З 2015 РОКУ діє проект «Аграрні розписки в Україні». За інформацією Мінагропроду, за 10 місяців нинішнього року сільгоспвиробники залучили 3,3 мільярда гривень, оформивши 521 аграрну розписку. 90% видано малим та середнім агропідприємствам — їхня підтримка передбачається у рамках державної програми. Спочатку сільгоспвиробники оформляли їх під заставу майбутнього врожаю лише олійних та зернових культур, але нині додатково залучено 25 найменувань, серед яких ягоди (чорниця, малина, шипшина, кавуни), фрукти (яблука), овочі (картопля, морква, зелений горошок, часник), а також рис, гречка, гірчиця, сіно та молоко.

Банани беруть гору

ЗА ПЕРШІ дев’ять місяців поточного року порівняно з торішнім періодом в Україні на 20,8% зросли обсяги імпорту аграрної продукції. На її закупівлю витрачено 3,9 млрд доларів. За інформацією заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Миколи Пугачова, третина агропродукції надходить з країн ЄС (поставки на суму 1,94 млрд доларів). До найбільших імпортерів належать Польща, Німеччина, Франція, Італія і Нідерланди. Також продовольчі товари закуповуються в країнах Азії (737 млн доларів; 19%) та Латинської Америки (294 млн доларів; 7,6%).

У лідерах аграрного імпорту — банани і цитрусові. Шкода тільки, що українці налягають на імпортні фрукти, в той час як вітчизняні фермери не знають, куди збути дари своїх садів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове