Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Червоний «вузлик» на краю повіки

Надія ВИСОЧИНА,
офтальмолог.

Часом у холодну пору може статися запалення повіки. Відчувши біль і побачивши червоний «вузлик» біля вій, нерідко думаємо: «Мабуть, вітром надуло!»

Хвороба, яку в народі називають ячмінь, уражує і дорослих, і дітей. Яка ж інфекція її провокує? І як найпростіше вилікувати?

ЯЧМІНЬ — це запалення волосяної цибулини або сальної залози на краю повіки. Його може спровокувати інфекція, що легко потрапляє на око з брудних рук, а переохолодження сприяє її активізації. «Вузлик» на повіці червоніє, набрякає, через кілька днів у його центрі з’являється голівка з гноєм. Але цього чекати не слід. Чим раніше розпочати лікування ячменя, тим краще.

Існує чимало перевірених «бабусиних» методів боротьби. Скажімо, вигрівати ячмінь гарячим вареним яйцем. Але це може погіршити стан, адже тепло підсилює розвиток інфекційного процесу, особливо, якщо він уже в розпалі. Не варто й вичавлювати гній — поширюючись з кров’ю, бактерії здатні дістатися навіть головного мозку.

Помітивши ячмінь, потрібно намотати ватку на сірник, змочити спиртовим розчином календули і дуже обережно, щоб не потрапити в око, доторкнутися до запаленої ділянки. Корисним є і акуратне промивання повік натуральним дьогтевим милом щонайменше впродовж трьох тижнів.

Але насамперед, аби уникнути небажаних наслідків, за першої ж нагоди покажіть око лікареві. За необхідності він пропише антибактеріальні краплі, мазі, а передусім визначить походження «гульки» на повіці, адже з ячменем нефахівцеві дуже просто переплутати халязіон — запалення не сальної, а мейбомієвої залози. Різниця в тому, що остання розміщена не на поверхні повіки, а у внутрішньому, хрящовому, шарі. Вона виробляє жировий секрет. Якщо ж протока з певної причини перекрита, він накопичується, і «горошина» на повіці збільшується.

На початкових стадіях халязіон швидко піддається лікуванню мазями і фізіопроцедурами, гормональними препаратами. Але перш ніж їх застосовувати, потрібно переконатися, що потрібні саме вони. Точний діагноз дуже важливий, бо до запалення на повіці нерідко призводить і демодекс — мікроскопічний підшкірний кліщ, що паразитує в сальних залозах. Чимало людей заражені кліщем, але не здогадуються про нього, поки він не активізується. Це зумовлює як переохолодження, так і, до речі, згадане вже прогрівання повіки. Виявити наявність паразита можна спеціальним мікроскопічним дослідженням (неозброєним оком кліща помітити неможливо).

Якщо болючий «вузлик» на повіці спровокував кліщ, то промивання чаєм, очні мазі з антибіотиками чи стероїдами неефективні й можуть навіть зашкодити. У такому разі насамперед потрібні спеціальні засоби антидемодекозної дії.

Для здорових повік, як і загалом для організму, велике значення має наявність у раціоні вітамінів (насамперед С, Е і каротину), які у великій кількості містяться в яблуках, моркві, гарбузі, олії. Ці вітаміни сприяють зволоженню очей, шкіри, нормальній циркуляції крові в судинах, що й уберігає від запалень.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове