Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Як зняти набряк

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

«Порадьте, будь ласка, які трави допоможуть зняти набряк при переломі руки», — з таким запитанням до редакції звернувся Веніамін Бобров із села Лопатинці Жмеринського району Вінниччини.

УДАРИ та переломи, на жаль, явище звичне. Народна медицина знається на методах, які вгамовують біль, знімають набряки.

Відразу після перелому до місця, де з’являється набряк, можна прикладати серветку, змочену розчином горілки, 9-процентного харчового оцту (по 100 мл) та чайної ложки харчової соди.

У лікуванні перелому допомагає ялицева олія, якою потрібно натирати хворі місця ввечері та вранці. Цей рецепт прийшов до нас від народів Півночі.

Досить ефективним помічним засобом, який пришвидшує одужання, є трава полину гіркого. Для цього дві столові ложки подрібненої сировини заливають склянкою окропу й кип’ятять на слабкому вогні 10 хвилин. Дві години настоюють, проціджують. Щоб приготувати компрес, потрібно змішати настій трави полину із соком алое у співвідношенні 2:1. Розчином змочують серветку й прикладають на місце набряку. Процедуру можна повторювати кожні чотири години.

Із болем і набряком допоможе впоратися настій квітів нагідок, який приймають чотири рази на день. Щоб його приготувати, потрібно всипати в термос столову ложку сировини, залити літром окропу і годину настоювати.

Позбутися набряку допоможе також настій квіток ромашки лікарської, трави звіробою звичайного й кореневища валеріани лікарської, взятих порівну. Столову ложку збору заливають 0,5 літра окропу, настоюють 20 хвилин, проціджують. Настій випивають охолодженим за кілька прийомів протягом дня.

Безперечно, ці народні способи дієві для зняття набряку. Проте не варто займатися самолікуванням без консультації лікаря: неправильно підібраний засіб не тільки не допоможе, а й може зашкодити.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове