Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Шампунь помічний не завжди

Галина ШПЕРУН,

дерматолог.

Зимної пори часто виникає така неприємна проблема, як лупа. Лікарі пояснюють це насамперед нестачею сонячного світла. Який же зв’язок між холодним періодом року і появою лупи?

ЗДЕБІЛЬШОГО причиною останньої є грибок. Улітку під дією сонячних променів він зникає, а взимку на тлі зниження рівня ультрафіолетового випромінювання може активізуватися. Тому й з’являється лупа.

Грибок лише один із чинників, що провокують появу лупи. Насправді їх може бути безліч. Доволі часто причиною виникнення цієї неприємної напасті є стреси, хвороби шлунково-кишкового тракту, гормональні зміни, нестача вітамінів та мікроелементів, нераціональне харчування. Загалом ідеться про зниження імунітету.

Чи допомагають позбутися проблеми шампуні від лупи? Так, але щойно людина перестає ними користуватися, лупа з’являється знову, особливо взимку. В такому разі раджу не заспокоювати себе, мовляв, помию волосся спеціальним шампунем, і лупи не стане. Краще звернутися до дерматолога, аби з’ясувати справжню причину. На лікування знадобиться лише близько місяця, зате після цього ви про лупу забудете!

Водночас може знадобитися консультація інших фахівців, зокрема гастроентеролога, ендокринолога. Допомогти можуть препарати з вітамінами та мікроелементами (селеном, сіркою, цинком, залізом). Є і спеціальні мазі для шкіри голови, деякі з них потрібно наносити на ніч, а зранку змивати, помічні також спеціальні маски та лосьйони.

Взимку нерідко шкіра голови стає надміру жирною — головні убори призводять до закупорювання сальних залоз. Це може спровокувати активізацію певних бактерій, які містяться на шкірі голови. Мова про пропіон-бактерії та стафілококи. Можливе почервоніння і свербіж шкіри, що спричиняють до утворення лусочок. Загалом це інфекційна проблема, тому лупою можна заразитись або інфікувати інших. Тож не варто користуватися чужими гребінцями, адже внаслідок цього збудник може потрапити й на вашу голову.

Буває, що мікроскопічні лусочки з’являються на волоссі через неправильний догляд за ним. Здебільшого це стається при надто частому митті, що пересушує шкіру. Може виникнути і так звана реактивна лупа, спричинена застосуванням неправильно підібраного шампуню. Це викликає подразнення, а пізніше й появу лупи.

До речі, ефективні у лікуванні народні методи — відвари кропиви, ромашки, календули, чебрецю, лопуха.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове