Архів
П’ятниця,
16 листопада 2018 року

№ 88 (19635)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нарешті

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і Євросоюз після року проблемних переговорів узгодили текст угоди про Brexit.

Докладніше...
Визнали голодомор геноцидом

США. Штат Орегон визнав репресії голодом 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Докладніше...
І в нас би так

У МОЛДОВІ хочуть зменшити кількість депутатів.

Докладніше...
Нафтові війни

ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ. В Абу-Дабі відбувся позачерговий саміт ОПЕК.

Докладніше...
Шанси на перемогу майже рівні

ГРУЗІЯ. Центрвиборчком оголосив підсумки першого туру президентських виборів.

Докладніше...
Вимагають видати

ТУРЕЧЧИНА домагається від 83 країн видачі «гюленістів».

Докладніше...
Протестують проти ощадливості

ГРЕЦІЯ. В Афінах держслужбовці вдалися до 24-годинного страйку.

Докладніше...
Гучна відставка

ІЗРАЇЛЬ. Міністр оборони Авігдор Ліберман пішов у відставку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Крига скресла?

Лариса ПИЛИПЕНКО.

УЖЕ БАГАТО років жителі Рівного добиваються будівництва об’їзної дороги, яка звільнила б місто від транзитних автомобілів, що прямують із Житомира та Києва у напрямку Луцька та КПП «Устилуг» на кордоні з Польщею. Цей машинопотік дуже інтенсивний. І ось днями заступник начальника обласного управління Служби автомобільних доріг Михайло Федорук повідомив, що у проекті держбюджету на наступний рік закладено стартову суму — 200 мільйонів гривень — на будівництво автошляху навколо Рівного. Загалом же нова дорога обійдеться приблизно у півмільярда гривень. Зараз розробляється проектно-кошторисна документація, яка буде готова на початку наступного року. Повністю збудувати нову автотрасу завдовжки 14 кілометрів планується до кінця 2020-го. Втім, за словами дорожників, через те, що остаточно не узгоджені питання відведення землі під будівництво автотраси, це може відтермінуватися.

Врятувати Iкву

НАУКОВЦІ з Національного університету водного господарства та природокористування дослідили ділянку річки Ікви поблизу міста Дубно. За їхніми оцінками, водойма дуже забруднена і виснажена насамперед через незадовільну роботу очисних споруд місцевих підприємств. Зокрема, молокозавод скидає в Ікву майже не відфільтровані відходи виробництва, річка просто не встигає самоочиститись. Нарікають дослідники і на розораність земель та вирубку лісу.

Розуміючи, що будівництво нових очисних споруд у Дубні потребує значних капіталовкладень, науковці порекомендували місцевій владі кілька першочергових не надто дорогих заходів задля збереження річки. Перш за все — висадити за 25 м від води вербу плакучу, створивши так звану «буферну зону», яка сприятиме очищенню річки. На всіх підприємствах необхідно облаштувати місця для збору твердих відходів. Млинівській та Дубенській райдержадміністраціям рекомендовано створити «басейнову раду», яка опікуватиметься збереженням Ікви.

Здобудуть нову професію, творчу

БЕЗРОБІТНІ жителі Гощанського і Корецького району мають змогу навчитися майструвати вироби з лози. У Гощанському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості курс лозоплетіння триває 8 місяців. Досвідчений майстер Валентина Голуб допомагає опановувати слухачам, серед яких, до речі, є й ветерани АТО, виготовлення невеликих виробів — ваз, плафонів, під-ставок для вазонів, кошиків, підносів, об’ємних міцних та красивих табуретів, крісел-гойдалок, столів, стільців. Після навчання випускники набувають 4-й кваліфікаційний розряд професії «виробник художніх виробів з лози».

«Попит на екологічно чисті вишукані натуральні вироби з роками лише зростає, — стверджує пані Валентина. — Люди знають, що зроблені добротно і професійно плетені речі служитимуть довго. Тож якщо наші випускники докладуть певних зусиль, вони зможуть прогодувати і себе, і свої родини».

Аби нарешті покращало

ОБЛАСТЬ — серед лідерів з облаштування сільських амбулаторій, загалом тут їх має бути 34. На розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості регіону затверджена державна субвенція 233 млн грн, із яких понад 200 млн піде на будівництво медичних пунктів, решта — на придбання автомобілів та обладнання.

Днями нова амбулаторія відкрилася в селі Заболоття, що у Володимирецькому районі. Тут зі старого приміщення, якому понад 30 років, зробили світлий та сучасний центр первинної медичної допомоги. Прийматиме пацієнтів сімейний лікар Людмила Карповець. За її словами, залишилося ще докупити деякі меблі та обладнання.

У Березнівському районі триває будівництво одразу трьох сільських амбулаторій. До речі, в усіх проектах обов’язково передбачені зведення житла для лікарів, закупівля автотранспорту та сучасного медичного діагностичного обладнання.

Ховаються у клунях та за кордоном

ЗІ СКРИПОМ іде призовна кампанія в області. За словами заступника обласного військового комісара ОВК підполковника Андрія Купчака, близько 17 тисяч призовників ухиляються від проходження служби. А серед тих, хто все ж прибув до військкоматів на медичний огляд, лише 5% годяться для служби в армії.

Чимало хлопців на час призовної кампанії виїхало за кордон, а є й такі, кого переховують рідні. На жаль, нарікають у військкоматах, не скрізь органи місцевого самоврядування допомагають військовим. Хоча, згідно із законодавством, призов на військову службу здійснюється органами державної влади у взаємодії з військовими комісаріатами.

За час нинішнього осіннього призову правоохоронці відкрили двадцять кримінальних проваджень на юнаків, що ухиляються від проходження строкової служби. Найбільше таких — у Сарненському районі. Призов триватиме до грудня, область має відправити до війська ще понад 200 осіб.

Рівень культури украй низький

БАЗАЛЬТОВІ стовпи — унікальна природна пам’ятка, яка вражає своєю монументальністю і водночас вишуканістю геометричних форм. До них у Костопільський район приїздять тисячі туристів. Дуже гірко, що більшість із них не знає, що таке культура, тож залишає після себе купи сміття. Днями гурт небайдужих краян зібрався, аби прибрати місцевість довкола Базальтових стовпів. Після цієї акції одна з її організаторів Наталія Себа написала на своїй сторінці у соціальній мережі: «Тепер хочу звернутися до всіх, хто там смітив і насмілиться смітити ще. Дай Бог, щоб ви більше цього не робили! Якщо хочете очистити свою совість, витратьте пару тисяч гривень (бо саме стільки в нас пішло на пальне для машин і сміттєві мішки) і купіть діткам у притулки, інтернати, реабілітаційні центри цукерок або щось інше потрібне. Завезіть і таким чином почистите свою карму».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима на порозі
Читати
«Перевзувайтеся» вчасно
Читати
Державні — в боргах
Читати
Торгувати землею не можна
Читати
Перевіряймо, на чому нас возять
Читати
Споруджуватимуть пам’ятник
Читати
Ветеранів об’єднали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове