Архів
П’ятниця,
16 листопада 2018 року

№ 88 (19635)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нарешті

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і Євросоюз після року проблемних переговорів узгодили текст угоди про Brexit.

Докладніше...
Визнали голодомор геноцидом

США. Штат Орегон визнав репресії голодом 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Докладніше...
І в нас би так

У МОЛДОВІ хочуть зменшити кількість депутатів.

Докладніше...
Нафтові війни

ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ. В Абу-Дабі відбувся позачерговий саміт ОПЕК.

Докладніше...
Шанси на перемогу майже рівні

ГРУЗІЯ. Центрвиборчком оголосив підсумки першого туру президентських виборів.

Докладніше...
Вимагають видати

ТУРЕЧЧИНА домагається від 83 країн видачі «гюленістів».

Докладніше...
Протестують проти ощадливості

ГРЕЦІЯ. В Афінах держслужбовці вдалися до 24-годинного страйку.

Докладніше...
Гучна відставка

ІЗРАЇЛЬ. Міністр оборони Авігдор Ліберман пішов у відставку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські будні

Господарюють на рідній землі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Олексієнка.

У ТОВ «Івангородське», що обробляє землі в Ічнянському районі, наближаються до завершення жнива. Це єдине сільгосппідприємство з чотирьох, що працюють у селі, власники якого є уродженцями Івангорода. Чималою частиною земельного банку цього молодого аграрного господарства ще донедавна були занехаяні землі. Незважаючи на це, аграріям вдалося досягти вражаючих результатів. Так, середня врожайність сої — 35 центнерів із гектара, кукурудзи — 110.

СЬОГОДНІ «Івангородське» закінчує збирати качанисту. Кукурудзу недарма називають королевою полів — за універсальність використання і врожайність.

«Ще навесні тут були чагарники, — показує рукою на поле розміром 70 гектарів управляючий «Івангородського» Микола Горобей. — У нас менше 100 центнерів із гектара кукурудза не дала. В середньому по господарству 110, є такі ниви, де показник 140 центнерів із гектара».

Цьогорічним урожаєм на підприємстві задоволені. Окрім «королеви полів» господарство спеціалізується ще й на вирощуванні сої, яка теж нині порадувала.

«В агрономії важлива кожна складова — високоякісний посівний матеріал, вчасно і належними дозами внесені добрива, технології. Тоді і результати будуть відповідні», — певен Микола Іванович.

Втім, є такі речі, перед якими безсилий кожний агроном — це природа. Від неї часто залежить, яким буде врожай і яких витрат зазнають аграрії. Приміром, допустима вологість кукурудзи — 14 відсотків, а з поля вивозять зерно вологістю 28 відсотків. Отже, його треба досушувати, а це додаткові витрати. Посушити, перевіяти, засипати на зберігання — все це лягає в показник рентабельності. Тому в «Івангородському» вже міркують над будівництвом власного зерносушильного комплексу та додаткових ангарів, закупівлею віялок. Тут підрахували — зерносушарка має окупитися за три роки. Створення закритого циклу є нагальною необхідністю, бо продавати збіжжя восени не вигідно, а відсутність достатньої кількості зерносховищ веде до фінансових збитків.

«Найбільша проблема аграріїв — не так виростити, як вигідно збути», — пояснює землероб.

І хоча рослинництво залишається головним наповнювачем скарбнички молодого сільгосппідприємства, перші кроки до відродження тваринництва вже зроблені. Господарство закупило 50 овець романівської породи.

«Це маточне поголів’я, — розповідає вівчар Світлана Костюк (на фото). — Наразі головне завдання полягає у розведенні тварин. Найближча мета — 300 голів. Вівці цієї м’ясної породи невибагливі до умов утримання, дають гарний приплід».

В «Івангородському» розуміють: м’ясне тваринництво — це додаткові робочі місця, можливість працевлаштувати незайнятих земляків. До того ж підприємство у збитку не залишиться, адже ціна на доброякісне бараняче м’ясо сягає 150 гривень за кілограм.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима на порозі
Читати
«Перевзувайтеся» вчасно
Читати
Державні — в боргах
Читати
Торгувати землею не можна
Читати
Перевіряймо, на чому нас возять
Читати
Споруджуватимуть пам’ятник
Читати
Ветеранів об’єднали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове