Архів
П’ятниця,
16 листопада 2018 року

№ 88 (19635)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Вузли реформ

Крок до енергозаощадження

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

НЕЩОДАВНО у Хмельницькому національному університеті було офіційно відкрито сонячну електростанцію. Цей вищий навчальний заклад став першим в Україні, де встановлено сонячні панелі.

Спорудження станції розпочали ще у грудні 2017-го і витратили на це чотири мільйони гривень. Гроші на реалізацію пілотного проекту з енергозбереження та енергоефективності, який розробили науковці ХНУ, надало Міністерство освіти і науки України. За словами ректора вишу професора Миколи Скиби, дуже важливо впроваджувати енергоощадні технології для забезпечення належного навчального процесу в зимовий період, використання розробок науковців закладу у практичній діяльності, підготовки фахівців енергетичних спеціальностей. До речі, для примноження здобутків у сфері енергоефективності та енергозбереження на базі диспетчерського пункту сонячної електростанції вже створено дві сучасні лабораторії з відновлюваної енергетики.

Наразі сонячні панелі розміщені на трьох корпусах університету, а планується ще на п’яти. Для їх встановлення Міносвіти виділило ще дев’ять мільйонів гривень. В університеті сподіваються, що за кілька років станція окупиться, а заклад не тільки повністю забезпечить себе електроенергією, а й зможе продавати її надлишок за зеленим тарифом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове