Архів
Вівторок,
13 листопада 2018 року

№ 87 (19634)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей скасувала екстрене засідання уряду щодо Brexit.

Докладніше...
Втрачають позиції

СЛОВАЧЧИНА. На місцевих виборах правляча партія зазнала поразки.

Докладніше...
Відносини поліпшуються

ДВІ КОРЕЇ почали процес ліквідації прикордонних постів.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Хусити проти сунітів

ЄМЕН. У Ходейді поновилися сутички між прихильниками уряду і повстанцями.

Докладніше...
Вчителі не прийшли на уроки

НОВА ЗЕЛАНДІЯ. Шкільні вчителі вдалися до першого за останні 20 років загальнонаціонального страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Донеччина

Тепла чекають досі

Олена ГРИГОРЕНКО.

УЖЕ ПРИМОРОЗКИ, а в Торецьку, прифронтовому місті з 35-тисячним населенням, досі не працюють сім із 20 котелень обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго». Простоюють вони через борги містян та жителів прилеглих сіл за спожите тепло ще у попередні опалювальні сезони, яких набігло 192 млн грн. У такий спосіб холодної пори комунальники вибивають «своє» з населення, подаючи тепло хіба що в лікарні, школи та інші об’єкти соціальної інфраструктури. Щоправда, з’явилася надія, що в оселях людей усе-таки потепліє. Як повідомила адміністрація міста, «у результаті складних переговорів із комунальниками досягнуто компромісної угоди».

Водночас є ще одна добра новина для краян. Поблизу Торецька таки встигли до настання зими закінчити ремонтні роботи на дамбі відстійника хімічних відходів фенольного заводу. Цей об’єкт, розташований за 3 км од тимчасово окупованої Горлівки, небезпідставно має репутацію однієї з найнебезпечніших місцевих екологічних мін. У відстійнику завглибшки близько 15 м вже майже 70 років зберігаються понад 300 тис. тонн отруйних речовин, серед яких фенол, піридин, сірчана кислота та інші.

Народна бібліотека для Донбасу

ЧОТИРИ роки поспіль в Україні втілюється ініційований громадськістю гуманітарний усенародний проект «Бібліотека для Донбасу». За цей час у бібліотеки, школи і дитячі будинки краю, а також військові частини і госпіталі та безпосередньо для родин внутрішніх переселенців чимало видавництв передали загалом майже 40 тисяч книжок, у тому числі й шрифтом Брайля. Серед них компанія «Укрвидавполіграфія», видавництва «Фоліо», «Ранок», «Кристал Бук», «Освіта»… Долучилися до акції й рядові громадяни, які також щедро діляться з донбасівцями домашніми книжковими скарбами. Що прикметно: 92% зібраних книжок — українською мовою.

Подбали про пенсіонерів

ЩЕ У ДВОХ селищах області — Гродовці та Удачному Покровського району запрацювали пункти з надання пенсійних послуг. Віднині мешканці цих і прилеглих віддалених від райцентру населених пунктів (загалом майже 5,5 тисячі чоловік, більш як третина серед яких — пенсіонери) зможуть дістати вичерпну консультацію з питань пенсійного законодавства, замовити і отримати довідку про розмір пенсії, виписку з облікової картки застрахованої особи, виготовлене пенсійне посвідчення, а також зареєструватися на порталі електронних послуг ПФУ. Досі, щоб дістатись райцентру, їм доводилося долати чималі відстані і викладати чималі кошти за проїзд.

Безоплатний автобус для прифронтової зони

ВІДНИНІ жителі селища Опитне Ясинуватського району можуть безпечно з’їздити в Авдіївку, щоби там зробити покупки чи скористатися побутовими послугами. Досі, аби туди потрапити, мешканцям Опитного доводилося долати понад шість кілометрів небезпечної польової дороги, часом навіть наражаючись на мінні розтяжки. А вибиратися до міста мусять, бо саме там тепер знаходяться найближчі до жителів селища магазини, банки та медичний пункт. Такий регулярний автобусний рейс організував і профінансував Міжнародний комітет Червоного Хреста в Україні.

Представили економічні здобутки

МАЛИЙ і середній бізнес Донеччини нині представляє себе на виставці «СхідЕкспо» у Львові в рамках ХVIII Міжнародного економічного форуму. Стадіон «Арена Львів», на якому проходить виставка, зібрав під своїм дахом близько сотні підприємств із Донбасу. Їхня продукція — від харчових продуктів, домашнього текстилю, іграшок до виробів із металу, обладнання для 3D-принтерів, безпілотників і вітрових установок. «Незважаючи на обставини, на територіях, контрольованих українською владою, наша область економічно розвивається. Певен: згодом реанімуємо і нині окуповані території — після повернення їх під наш контроль», — висловив надію голова Донецької ОДА Олександр Куць.

Промисловість, яка губить

ВИСОКІ показники онкозахворюваності у Краматорську медики пов’язують із великою кількістю у місті підприємств машинобудівної та металургійної промисловості. Станом на кінець жовтня в Краматорську на диспансерному обліку з онкопатологією перебувають 7 тисяч мешканців міста, із яких у півтисячі це захворювання цього року виявлено вперше. Крім того, останнім часом додалося городян із передраковими патологіями… Про це йдеться у звіті про хід виконання міської програми з профілактики і боротьби з онкозахворюваннями. Тамтешнім медикам дано вказівку приділяти більше уваги диспансерним оглядам населення. Утім, підприємства, що гублять здоров’я краян, не поспішають оновлювати свої виробництва на екологічно безпечніші.

Гранати і патрони поштою

ПІД ЧАС звичної процедури перевірки чергової партії відправлень із «Нової пошти» у селищі Талаківка, що поблизу Маріуполя, в одній із посилок поліцейський службовий собака винюхав контрабанду. В описі значилося, що це «особисті речі, б/у», а виявилося — три гранати ВОГ-25, чотири сотні бойових патронів і чотири запали.

Таку посилку «організував» друзям додому військовослужбовець, що служив стрільцем у морській піхоті. Він заявив слідчим, що все це добро «просто знайшов». Навряд чи йому повірили, але, мабуть, довести протилежне правоохоронці не змогли. До того ж на суді чоловік надав кришталево чисту службову характеристику, розкаявся і дуже просив узяти до уваги те, що він батько чотирьох дітей та учасник бойових дій… Його засудили до трьох років позбавлення волі, які згодом замінили на рік умовно. Вважайте, відбувся легким переляком.

Від артобстрілу ховаються у... коридорі

НИНІШНЬОГО року Міжнародний комітет Червоного Хреста в Україні у рамках своєї гуманітарної програми «Доступ до освіти» допоміг 37 навчальним закладам, що працюють по обидві сторони розмежування, стати безпечнішими для перебування у них дітей. Зокрема, співробітники-волонтери обладнують у закладах тимчасові підземні сховища й оснащують їх найнеобхіднішим, в на вікна будівель установлюють спеціальну вибухозахисну плівку… Про те, що така допомога украй необхідна, засвідчив хоча б такий випадок. Нещодавно під час візиту співробітників МКЧХ у дитсадок села Гранітне Волноваського району на його околицях почався обстріл. Оскільки сховища заклад не мав, довелось усім разом із дітьми просто принишкнути у коридорі в очікуванні, коли стихнуть звуки вибухів.

Відновлюють кінологічний комплекс

НЕПОДАЛІК Слов’янська відновлюють кінологічний комплекс Національної поліції. Його було збудовано ще три десятиліття тому. Здебільшого тут проходили навчання і перепідготовку співробітники державної служби охорони (зараз це поліція охорони), але з 2010-го через брак фінансування центр припинив діяльність. Зараз цей об’єкт одержує фактично друге життя. Тут діятиме «північний» підрозділ Кінологічного центру поліції регіону. Планується проводити навчально-тренувальні збори і змагання, вирощувати службових собак. До того ж на постійному чергуванні перебуватимуть 45 інспекторів-кінологів поліції, готових у будь-який час виїхати на місце виявлення зброї або наркотиків, проведення слідчих дій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Заспокоїли»
Читати
Відставка не на часі
Читати
Гроші — на дороги
Читати
Аби отримали зароблене
Читати
Бояться відповідальності
Читати
Головне — знання
Читати
Єдина допомога законна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове