Архів
Вівторок,
13 листопада 2018 року

№ 87 (19634)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей скасувала екстрене засідання уряду щодо Brexit.

Докладніше...
Втрачають позиції

СЛОВАЧЧИНА. На місцевих виборах правляча партія зазнала поразки.

Докладніше...
Відносини поліпшуються

ДВІ КОРЕЇ почали процес ліквідації прикордонних постів.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Хусити проти сунітів

ЄМЕН. У Ходейді поновилися сутички між прихильниками уряду і повстанцями.

Докладніше...
Вчителі не прийшли на уроки

НОВА ЗЕЛАНДІЯ. Шкільні вчителі вдалися до першого за останні 20 років загальнонаціонального страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Було ваше — стало наше

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Для збереження культурної спадщини українського народу в 2001 році був створений Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник. До нього ввійшов і комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

АЛЕ перебував там недовго — в липні 2003-го державне майно національного значення (Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус) по-злодійськи вивів із підпорядкування заповіднику екс-прем’єр Янукович, а через кілька місяців Держбуд передав його у безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату до 2052-го.

Що означав такий хід, стало зрозуміло згодом, коли Янукович пробравсь у президентське крісло — видатну пам’ятку нашої історії та культури ХVІІ—ХХ століть спробували прибрати у свою власність московські попи. Причому «на законних підставах» — восени 2011-го у Верховній Раді був підготовлений законопроект, який мав дозволити вивести Почаївську лавру з переліку об’єктів, які не підлягали приватизації. Кабміну доручалось упродовж місяця після ухвалення закону передати все майно лаври у власність релігійної громади чоловічого монастиря УПЦ Московського патріархату. Проте, незважаючи на шалений тиск «регіоналів» та «єдиноцентристів», до прихватизації, слава Богу, тоді не дійшло.

Тим часом Тернопільська обласна рада в численних зверненнях до найвищого керівництва країни продовжувала (і продовжує) наполягати, аби духовна святиня повернулася у склад державного заповідника. Зокрема, така необхідність обґрунтовується тим, що «через багаторічну окупацію комісарами «руского міра» це молитовне місце цілеспрямовано перетворювалося на осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння».

Але скасувати розпорядження Кабміну за правління Януковича та повернути Українському християнському центру — Свято-Успенській Почаївській лаврі попередній правовий статус досі не відважуються державні (?) мужі. Поза їхньою увагою залишається і слушна пропозиція: звернутися з поданням до ЮНЕСКО про внесення Свято-Успенської Почаївської лаври до Списку пам’яток всесвітньої спадщини. Це б убезпечило її від сторонніх зазіхань.

…Нещодавно сталася подія, яка знову привернула увагу до цієї проблеми: державний реєстратор сільського комунального підприємства «Струсівське» Теребовлянського району (святиня розташована у Кременецькому) документально посвідчив, що речові права на нерухоме майно Свято-Успенської Почаївської лаври (згадувані два собори, монастирські келії, дзвіниця, архієрейський будинок і надбрамний корпус), які перебували в управлінні Міністерства культури України, перейшли у користування УПЦ МП до 1 січня 2052 року. Ще й з правом пролонгації «за згодою сторін».

Хоча, стверджує депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця, таке право мав дістати державний заповідник, якому влітку цього року Міністерство культури доручило взяти ці споруди на свій баланс. Однак державний реєстратор, який повинен був узгодити документи на користь Кременецько-Почаївського державного історико-культурного заповідника, цього чомусь не зробив. І в обхід вже розпочатого розгляду реєстраційну дію учинив інший. На користь іншої сторони — «людей із лаври».

По суті, держава втратила контроль над Почаївською святинею, визнають релігійні експерти. І припускають, що після набуття Українською церквою автокефалії Москва може змінити статус обох лавр — Почаївської і Київської, підпорядкувавши їх безпосередньо патріархові Кирилу. Таким чином, чужинці відкрито претендуватимуть на володіння духовними центрами українського народу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Заспокоїли»
Читати
Відставка не на часі
Читати
Гроші — на дороги
Читати
Аби отримали зароблене
Читати
Бояться відповідальності
Читати
Головне — знання
Читати
Єдина допомога законна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове