Архів
Вівторок,
13 листопада 2018 року

№ 87 (19634)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей скасувала екстрене засідання уряду щодо Brexit.

Докладніше...
Втрачають позиції

СЛОВАЧЧИНА. На місцевих виборах правляча партія зазнала поразки.

Докладніше...
Відносини поліпшуються

ДВІ КОРЕЇ почали процес ліквідації прикордонних постів.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Хусити проти сунітів

ЄМЕН. У Ходейді поновилися сутички між прихильниками уряду і повстанцями.

Докладніше...
Вчителі не прийшли на уроки

НОВА ЗЕЛАНДІЯ. Шкільні вчителі вдалися до першого за останні 20 років загальнонаціонального страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Влада і преса

Приборкання непокірних

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Як відомо, ще у 2015-му був ухвалений закон про «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», згідно з яким до закінчення 2018 року останні мають бути роздержавлені. Але у багатьох журналістів, котрі працюють у виданнях обласних та районних адміністрацій і рад, складається враження, що цей процес триватиме нескінченно.

НІЯК не хочуть деякі РДА та райради, хоч ти стріляй, відпускати газетярів на волю. Мовляв, дай останнім право писати що заманеться, а точніше, що сумління, совість і професійний обов’язок підкажуть, почнуть всю правду «вивалювати» народу. У віжках треба тримати колишніх «бойових багнетів партії». Так надійніше і спокійніше. А головне — слухняно та покірно писатимуть вони тільки те, що їм буде наказано.

І все ж вищезазначений закон треба виконувати. Тож 27 липня 2016 року Апостолівська районна рада чи не першою на Дніпропетровщині ухвалила рішення про свій вихід зі складу засновників районної газети «Апостолівські новини». Ухвалила і хутко… сховала його під сукно. Навіщо квапитись? Тим паче що вищезгадане видання — з тих ЗМІ, що, як кажуть, у зуби владі не дивиться. Правду-матінку вважають за потрібне різати просто у вічі. Ясна річ, залишаючись співзасновницею газети, районна рада хотіла зберегти у своїх руках «важелі впливу», щоб бодай якось тримати працівників редакції в залізних кліщах. З цих причин «мирного життя» між райрадою і колективом творчих працівників не виходило. Конфлікти траплялися раз у раз, а найчастіше в останні два-три роки особисто з головою районної ради Віктором Мудрим, бо, як каже редактор Вікторія Михальченко, «він і слухати не бажав про роздержавлення: районна адміністрація вийшла зі співзасновників, а районна рада — нізащо».

Але з 1 січня наступного року видавати газети чи утримувати інші ЗМІ органам державної і представницької влади в Україні заборонено. Хотілося чи ні, а довелося й апостолівським діячам виймати з довгої шухляди рішення райради від 27 липня 2016 року за №97-8/VІІ. У ньому чорним по білому написано: «Вийти зі складу засновників (співзасновників) друкованому засобу масової інформації Комунальному підприємству «Редакція газети «Апостолівські новини» та редакції газети «Апостолівські новини...».

Чиновники і депутати райради, як мінімум, у школі навчалися, тому мають знати, як відмінюються іменники і прикметники в українській мові. Якщо райрада, як вимагається, має втратити повноваження засновника у зв’язку з тим, що їй зась видавати друкований комунальний ЗМІ, то в рішенні треба було записати слова в іншому відмінку, а саме: «Вийти зі складу засновників (співзасновників) друковаНОГО засобу масової інформації КомунальНОГО підприємства «Редакція газети «Апостолівські новини» — і далі за текстом. Натомість виходить, що із засновників виходить редакційний колектив на чолі з Вікторією Михальченко, який видає «Апостолівські новини», а райрада їх засновником… була і зостається!

Щоправда, голова останньої Віктор Мудрий цю помилку називає суто технічною і випадковою. З версією, що вона може зіграти з журналістами злий жарт, він категорично не згоден.

— Листом пан Мудрий надіслав мені пораду, — каже Вікторія Володимирівна, — «пункт 1 рішення сприймати так, що районна рада виходить із засновників «Апостолівських новин». Відтак редакція має право «на перетворення у суб’єкт господарювання зі збереженням назви і цільового призначення». Та ці перекази хоч і свіжі, одначе віри їм нема. Більше того, я переконана на всі сто відсотків, що технічно-граматичної помилки припустилися навмисно. Недарма три роки райрада не хотіла вийти із засновників газети і взагалі не вважала колектив редакції повноправним співзасновником видання. Завтра пан Мудрий може заспівати зовсім іншої пісні — мовляв, ухвала не дійсна. І як тоді нам бути? Адже, згідно із законом, державні й комунальні видання до кінця року мають бути або реформовані, або припинене їх існування.

Тобто своєю підступною помилкою райрада фактично зробила все, що могла, аби роздержавити газету вчасно не вдалося. Видавати її з 1 січня наступного року знову як засновану органом представницької влади — значить, займатися свавіллям. Тож редакція уже колишніх, по суті, «Апостолівських новин» створює приватне підприємство. Мета — видавати нову районну газету. Вікторія Михальченко каже, що «її назва буде співзвучною із колишньою». А що «районка» буде непримиренною до неправедних дій чинної влади, сумніватися не доводиться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Заспокоїли»
Читати
Відставка не на часі
Читати
Гроші — на дороги
Читати
Аби отримали зароблене
Читати
Бояться відповідальності
Читати
Головне — знання
Читати
Єдина допомога законна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове