Архів
Вівторок,
13 листопада 2018 року

№ 87 (19634)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей скасувала екстрене засідання уряду щодо Brexit.

Докладніше...
Втрачають позиції

СЛОВАЧЧИНА. На місцевих виборах правляча партія зазнала поразки.

Докладніше...
Відносини поліпшуються

ДВІ КОРЕЇ почали процес ліквідації прикордонних постів.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Хусити проти сунітів

ЄМЕН. У Ходейді поновилися сутички між прихильниками уряду і повстанцями.

Докладніше...
Вчителі не прийшли на уроки

НОВА ЗЕЛАНДІЯ. Шкільні вчителі вдалися до першого за останні 20 років загальнонаціонального страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Безпілотники збивають...

Михайло ГУБАШ.

ЯК ПОВІДОМИВ прес-центр Міноборони, неподалік складів ракетно-артилерійського озброєння Збройних сил України на Черкащині та у Запоріжжі збили два безпілотники. В обох випадках вартові відкрили вогонь по непроханих небезпечних «гостях», після чого мобільні групи військових частин обстежили прилеглі території та затримали осіб, які керували БПЛА. Про інцидент негайно було повідомлено місцеві підрозділи Служби безпеки та Національної поліції. Трохи пізніше з’ясувалося, що польоти безпілотників поблизу складів ракетно-артилерійського озброєння відбувалися в рамках планових антитерористичних навчань для перевірки надійності охорони об’єктів підвищеної небезпеки. У Міноборони наголосили, що особовий склад чергових змін діяв чітко та впевнено.

...і купують

ПІД ЧАС візиту Президента України Петра Порошенка до Туреччини 3-4 листопада високі сторони підписали угоду про закупівлю турецьких оперативно-тактичних безпілотних літальних апаратів «Bayraktar TB2» виробництва компанії «Baykar Makina». За інформацією «Українського мілітарного порталу», перемовини про придбання безпілотників тривали близько двох років. Сьогодні розглядається можливість локалізації частини виробництва цих оперативно-тактичних БПЛА на потужностях ДП «Антонов», що входить до складу концерну «Укроборонпром». Повідомляється, що турецький безпілотник може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби. Уточнюється, що БПЛА оснащений двигуном внутрішнього згоряння Rotax 912, корпус виконаний із композитних матеріалів та оснащений системою автоматичного зльоту і посадки.

Фанфари і фанфарони

ЧАС од часу у ЗМІ або з високих трибун лунають гучні реляції про нашу рідну українську армію. То вона відродилась і значно зміцніла, то ввійшла до числа наймогутніших військових потуг світу. Наприклад, нещодавно на деяких вітчизняних порталах з’явилася така інформація: у рейтингу найсильніших армій Європи Україна опинилася на десятому місці і на 29-му — у світовому рейтингу. Індекс сили (PowerIndex), в якому представлені 136 країн, визначив проект «GlobaFirepower», а видання «Business Insider» відібрало з усього переліку 25 найпотужніших військ Європи.

Нагадаємо: торік Українська армія також увійшла в рейтинг найсильніших армій у світі. Тоді у списку було 133 країни, ми посідали 30-ту сходинку. Тож за рік подолали одну сходинку! Ура-ура-ура!

Проте, згідно з даними того ж «Business Insider», опублікованими влітку 2014-го, наші Збройні сили в рейтингу 35 найпотужніших армій світу займали... 21-шу позицію. Тож виходить, що за чотири роки війни, впродовж яких нам розказували про постійне посилення армії, ми втратили аж 8 пунктів...

Витрати на оборону, якщо вірити інформації закордонних експертів, у 2014-му становили 4,88 млрд доларів, так само, як і 2018-го. Хоча, за офіційними даними, цього року суто оборонний бюджет в Україні дорівнював 86 млрд грн, тобто трохи більше 3 млрд доларів. Водночас в Українській армії кількість танків зменшилася на понад 1800 одиниць, а авіації — на 160. Ну а про військово-морські судна і згадувати не хочеться. От і думай-гадай: і куди воно все ділось і що там коїться насправді?..

Хто ж у світі найсильніший?

ЗГІДНО з вищезгаданим рейтингом, за військовою потугою у світі нема рівних Сполученим Штатам Америки. Далі йде Російська Федерація, за якою в першому десятку всіх країн — Китай, Індія, Франція, Велика Британія, Південна Корея, Японія, Туреччина й Німеччина.

Що до Європи, то тут перший десяток такий: Росія, Франція, Велика Британія, Туреччина, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща, Греція й Україна. До речі, Білорусь у світовому рейтингу 41-ша (у європейському 17-та).

Чому йдуть із армії

НЕЩОДАВНО видання «ВВС News Україна» зробило своєрідне дослідження з метою з’ясувати, чому за останні два роки кількість тих, хто звільняється в запас, зросла в десять разів. Адже для обороноздатності країни це може стати катастрофою.

Як повідомили в Генштабі, у 2016 році лави Збройних сил покинули 2,6 тис. військовослужбовців, а в 2017-му їх число збільшилося майже в десять разів — до 20,1 тис. Це трохи менше 10% всього складу Української армії. За перше півріччя цього року вже звільнилося 9,5 тис. чоловік.

Міноборони наводить ще вищі цифри. За їхніми даними, за січень-червень 2018 року звільнилось 11 тис. військових. Ще понад 18 тис. заявили, що мають намір зробити це до кінця року.

«Відтік 30 тис. на рік — це катастрофа, — вважає військовий експерт та екс-офіцер Генштабу Олег Жданов. — Ми можемо в грудні отримати військові частини, які будуть оцінюватись як обмежено боєздатні або небоєздатні». Вже зараз, за його даними, укомплектованість військових частин у середньому становить 60%.

У Генштабі говорять, що найчастіше контрактники скаржаться на низьку зарплатню, брак службового чи постійного житла, застаріле озброєння і техніку, а також погану, а часом взагалі відсутню інфра­структуру у віддалених гарнізонах.

Втім, контрактники, з якими поспілкувалась «BBC News Україна», кажуть, що грошове забезпечення хоч і важливе, але не визначальне. Значно більше деморалізує свавілля командирів, радянські підходи та недотримання навіть тих прав, які гарантовані контрактом. Тому, на думку О. Жданова, потрібно міняти всю систему — будувати нову армію з новою правовою базою.

Без реформування — капець

ДЛЯ професійної армії втрата людей, які пройшли АТО, — особливо велика проблема. «Найкритичніший відтік середньої ланки з бойовим досвідом. Адже досвід, який набули кров’ю, зараз може піти в пісок», — підтверджує директор інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець.

Експерти визнають, що 250 тис. військових — занадто велика армія для скромного оборонного бюджету України, який зараз становить трохи більше 2,5 млрд євро. Для порівняння: європейським країнам 100 тис. особового складу обходиться приблизно в 10 млрд євро. Тобто вітчизняний оборонний бюджет мав би складати 25 млрд євро. Україна могла б скоротити своє військо щонайменше на 30%, одночасно поліпшивши забезпечення тих, хто залишився, каже Згурець.

Але для цього доведеться динамічно проводити реформи. Зокрема, автоматизувати бойове управління і взяти на озброєння нові зразки ракетних засобів ураження, які повинні компенсувати меншу чисельність армії у разі наступу Росії.

Реформи мають зробити службу в армії професією з кар’єрними перспективами навіть для рядових та сержантів, коли контракти підписують на 5-10 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Заспокоїли»
Читати
Відставка не на часі
Читати
Гроші — на дороги
Читати
Аби отримали зароблене
Читати
Бояться відповідальності
Читати
Головне — знання
Читати
Єдина допомога законна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове