Архів
Вівторок,
6 листопада 2018 року

№ 85 (19632)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політика компромісів у дії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ тимчасово залишиться у Європейському митному союзі після Brexit.

Докладніше...
Правляча партія втрачає популярність

ПОЛЬЩА. Завершився другий тур місцевих виборів.

Докладніше...
Потужні санкції

США запровадили найжорсткіші за всю історію санкції проти Ірану.

Докладніше...
Вічно непримиренні таліби

АФГАНІСТАН. Таліби знову атакували блокпости у центральній провінції Газні.

Докладніше...
На скрижалях світової історії

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА спільно проводять урочистості на честь 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Докладніше...
Відмовились від суверенітету

У НОВІЙ КАЛЕДОНІЇ не підтримали незалежність від Франції.

Докладніше...
Усім статуям статуя

ІНДІЯ. У штаті Гуджарат установили найвищу статую у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Вступ по-новому

Олена БЕГМА.

ЗАТВЕРДЖЕНО нові правила прийому на навчання до медзакладів вищої освіти у 2019 році. Передовсім МОЗ спільно з МОН змінили конкурсні предмети. Так, якщо досі для того, аби взяти участь у конкурсному відборі на спеціальність «Охорона здоров’я», крім української мови, треба було представити сертифікат ЗНО з біології або хіміі, то з нового року упроваджується третій профільний предмет: фізика або математика. «Сучасна медицина — точна природничо-наукова дисципліна. Рівень підготовки майбутнього лікаря з математики свідчить про здатність навчатися, аналітично мислити і приймати рішення. Водночас вимога ЗНО з фізики або математики є одним із кроків на шляху до інтеграції української медицини в міжнародну практику. У жодній із країн «Великої сімки» та розвиненій європейській країні неможливо стати лікарем, не склавши екзамену з математики чи фізики», — наголосив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Водночас позиція міністерства щодо мінімального конкурсного бала для всіх, хто вступає на перший курс на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія», незмінна — не менш як 150 балів ЗНО з усіх конкурсних предметів. А для здобуття ступеня магістра на спеціальності «Фармація», «Промислова фармація» він має становити понад 130 балів. У МОЗ переконані, що такі нововведення «дозволять відбирати в університет найкращих абітурієнтів».

Їсти треба вже сьогодні

СТАНОМ на початок листопада медпрацівникам у регіонах затримують виплату зарплат загалом на 1,5 мільярда грн. І хоча Національна служба здоров’я взялася за розподіл резервних грошей, немає гарантій, що ці борги погасять до кінця року.

Тим часом в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що у лікарів, з якими пацієнти підписали декларації, «зарплати вже зросли втричі». «А з наступного року, коли всі лікарні перейдуть на нову систему фінансування, — пообіцяла, — вони самі вирішуватимуть, які зарплати мають бути у персоналу. Бо лікарні звільнять від тарифної сітки. Не буде субвенцій, і кожна лікарня сама розподілятиме свої кошти». Обнадійливі слова. Проте медики — теж люди, яким треба їсти і забезпечувати родини вже сьогодні.

Життя у стресі

НАША держава вже багато років є лідером у Європі щодо кількості психічних захворювань. Відкриті дані свідчать: майже 2,5 мільйона українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. На сьогодні у 5% населення діагностовано психічні розлади. Це дуже високий показник.

За результатами дослідження Світового банку, серед причин, які зумовлюють виникнення психічних захворювань, є загалом висока психологічна напруженість життя (у побуті й на роботі), коли людина постійно перебуває у тривожному стані, а також похилий вік, стать (уразливішими вважаються жінки), низький рівень освіти, безробіття тощо.

Приїздять і з окупованих територій

ЛИСИЧАНСЬК, що на Луганщині, у 2014-му опинився під владою так званої ЛНР, потім його було визволено Збройними силами України. Під час боїв це місто обласного значення зазнало великих руйнувань. Сьогодні його жителі дістали хорошу новину. Після капітальної реконструкції на повну потужність запрацювала обласна дитяча лікарня, яка за технічним оснащенням є одним із найкращих дитячих медзакладів у державі. Чільник Луганської ОДА Юрій Гарбуз повідомив, що днями були відкриті останні з відновлювальних відділень — хірургій планової та екстреної, а також ендоскопії. Відтак у лікарні функціонують 14 стаціонарних лікарських закладів, сім відділень діагностики і відновного лікування, а також консультативна поліклініка.

Цей медзаклад, на придбання обладнання для якого було спрямовано 140 млн грн бюджетних коштів та ще 20 млн — від благодійників, сьогодні обслуговує дітей трьох міст і 12 районів області, внутрішньо переміщених осіб і мешканців тимчасово окупованих територій, а також із сусідньої Донеччини.

Не розпізнали апендициту

ЧОТИРИ доби 9-річний хлопчик перебував у дитячій лікарні м. Бердянська Запорізької області. У нього були блювота та температура. Лікарі вирішили, що це кишкова інфекція й призначили антибіотики, після чого виписали з лікарні. Однак уже наступного дня батьки привезли сина в педіатричне відділення з температурою 39 градусів, де він пробув ще тиждень. У лікарні зробили УЗД і знову призначили антибіотики. Направити маленького пацієнта в Запоріжжя на консультацію до фахівців вищого рівня бердянські хірурги вважали недоцільним.

Зрештою у дитини стався гострий напад болю в животі, через який він час од часу непритомнів… І тільки після цього батькам дали направлення в обласну лікарню, куди вони власним транспортом доставили знесилену дитину. Там у хлопчика діагностували апендицит, який уже перейшов у перитоніт. Його негайно прооперували. Зараз дитина в реанімації, можливо, знадобиться ще одна операція.

Знову про «Доступні ліки»

НИНІ, щoб oтpимaти препарати зa пpoгpaмoю «Дoступні ліки», треба звеpнутися з пaпеpoвим pецептoм в aптеку в межaх лише свoго paйoну, якa беpе учaсть у пpoгpaмі, тобто підписaла дoгoвіp з місцевoю влaдoю. З 1 квітня 2019-го субвенцію на відшкодування вартості препаратів одержуватимуть уже не місцеві opгaни влaди, а централізовано Національна служба здоров’я. Водночас усі без винятку аптеки країни будуть зобов’язані брати участь у програмі. Ще одна новація: лікар виписуватиме не паперовий, а електронний рецепт.

Сьогодні у списку програми «Доступні ліки» — 261 пpепapaт для людей із сеpцевo-судинними зaхвopювaннями, діaбетoм ІІ типу тa бpoнхіaльнoю aстмoю, із яких 59 відпускаються безкоштовно, решта з певною доплатою. Поки що вони продаються лише в 8003 aптекaх пo всій кpaїні, фактично у кожній другій-третій. Але територіально ці заклади розташовані нерівномірно. Нерідко жителям віддалених сіл і районів доводиться долати велику відстань, щоб дістатися «своєї» аптеки, у якій потрібний препарат не завжди і є. Часом фармзаклади просто відмовляються отоварювати пільгові рецепти через затримки із надходженням компенсаційних коштів із держбюджету. Великою мірою саме через це програма «Доступні ліки» пробуксовує. Тому оновлювати її слід, налагодивши надійний механізм фінансування.

Взяли за основу міжнародний досвід

ЗАТВЕРДЖЕНО Воєнно-медичну доктрину України. Документ, розроблений фахівцями оборонного відомства, визначає засади і правила функціонування військової медицини, тому не є відкритим. «Під час створення доктрини було враховано стандарти медичного забезпечення військ країн НАТО, в яких не тільки військові медичні підрозділи, а й цивільні медичні заклади у разі потреби мають бути готові оперативно надавати допомогу військовим. Це поліпшить стан медзабезпечення захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет та територіальну цілісність держави», — йдеться в повідомленні уряду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хочуть торгувати
Читати
Найкраще — на експорт. А що собі?
Читати
Закликають утеплятися
Читати
Розмінування триває
Читати
Під орудою «старшого»
Читати
Справи церковні
Читати
Можемо втратити території
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове