Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Розлучення вже невідворотне

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Спростовано інформацію про підготовку повторного референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Просто «помилилися»

САУДІВСЬКА АРАВІЯ визнала, що журналіста Джамаля Хашоґджі було вбито в її консульстві у Стамбулі.

Докладніше...
Національні збори під загрозою розпуску

ВІРМЕНІЯ. Парламент не обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Спільні маневри

БІЛОРУСЬ і РОСІЯ почали підготовку військових навчань «Щит Союзу-2019».

Докладніше...
Все ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Парламент продовжив режим надзвичайного стану ще на три місяці.

Докладніше...
Посилки-вибухівки

США розслідують розсилку поштою бомб лідерам Демократичної партії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Брусниця звичайна

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЯ НЕВЕЛИКА зимозелена рослинка, що досягає до 30 см заввишки, розповсюджена на вологих ґрунтах і торфових болотах Полісся. Червоні ягоди достигають у серпні-вересні і мають величезну популярність у кондитерських та кулінарних рецептах. Не менш відомою вона є і як лікарська рослина, листя і плоди якої застосовуються для профілактики та лікування каменів, ревматизму, подагри, гастритів, гіпертонії тощо.

Ягоди за своїм складом на 85 відсотків складаються з води, на три — з глюкози, мають до п’яти відсотків фруктози, майже три — органічних кислот, містять арбутин, пектини, антоціани, катехіни, аскорбінову кислоту, дубильні речовини, флавоноїди, марганець, цинк.

Ангіна. В термосі запарити дві столові ложки подрібненого листя чи суміш листя і ягід півлітра окропу, настояти не менш як годину. Теплим настоєм полоскати горло, а також можна запалені ясна.

Антисептична дія. Використовують листя рослини, котре прикладають свіжим чи розпареним до проблемних місць. Сухим подрібненим посипати рани та місця запалень на шкірі. Для протирання шкіри столову ложку листя запарити склянкою окропу, настояти півгодини і застосовувати за призначенням чи у вигляді компресів.

Бронхіт. Дві-три столові ложки подрібненого листя залити двома склянками окропу, довести до кипіння, настояти 3-5 хвилин і використовувати для інгаляції протягом 10-15 хвилин.

Гастрит із пониженою кислотністю. Залити трьома склянками окропу 30 грамів подрібненого листя, проварити на слабкому вогні 7-10 хвилин, процідити і випити рівними порціями за три рази протягом дня.

Гіпертонія. Для профілактики та регулювання тиску пити сік, краще в розбавленому вигляді, чи варити морс зі свіжих, заморожених чи сухих ягід брусниці. Добова норма прийому соку — півтори склянки, можна розвести двома частинами перевареної чи мінеральної води.

Закрепи. Зібрати рідину, що утворюється під час квашення ягід, і приймати по чверті-третині склянки двічі на день. Другий раз — незадовго до сну.

Запалення сечового міхура. Чайну ложку листя залити склянкою холодної перевареної води, настояти півдоби, процідити. Приймати по 100 мл двічі на день.

Захворювання шлунково-кишкового тракту. Подрібнити чайну ложку ягід, додати одну столову ложку листя, залити цю суміш склянкою окропу. Настояти 3-5 хвилин, процідити. Пити такий чай теплим. З цією ж метою використовувати кисіль на основі ягід брусниці.

Надлишкова вага. Запарити в термосі столову ложку листя склянкою окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити і вживати по столовій ложці тричі на день.

Нирки. Під час запальних процесів у нирках три чайні ложки подрібненого листя заварити двома склянками окропу, процідити і випити рівними порціями за два дні.

Нетримання сечі під час сну. До столової ложки подрібненого листя та столової ложки ягід брусниці додати дві столові ложки трави звіробою. Залити трьома склянками окропу, млоїти 5-7 хвилин на вогні, процідити і приймати по склянці тричі на день у другій його половині.

Пародонтоз. Дві чайні ложки подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти півгодини, процідити і ретельно полоскати ясна.

Ревматизм. 10 столових ложок ягід брусниці залити пляшкою міцного алкоголю, настояти в прохолодному темному місці, як мінімум, чотири тижні. Процідити і пити по 15-20 мл тричі на день. Або столову ложку листя залити склянкою окропу, настояти півгодини, процідити і приймати по столовій ложці три-чотири рази на день.

Сечогінний засіб. Три-чотири столові ложки подрібненого листя залити трьома склянками окропу, млоїти півгодини, процідити і випити рівними частинами протягом дня за три-чотири рази.

Тонізуючий засіб. Водний охолоджений настій ягід чи відвар із них (морс) є дієвим засобом перенесення літньої спеки, котрий регулює обмін речовин і втамовує спрагу.

Туберкульоз. Зварити варення з ягід брусниці, використавши замість цукру мед, або залити свіжі ягоди медом і приймати разом із чаєм двічі-тричі на день.

Цистит. Три столові ложки листя залити двома склянками окропу і настояти в термосі 8-10 годин. Пити тричі на день по півсклянки з додаванням чайної ложки меду.

Застереження. Наявність глікозиду арбутину під час тривалого прийому чи передозування може викликати симптоми нудоти. Не приймати при холециститі та гіпотонії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Бляхерам» радять не радіти
Читати
Черговий стрибок цін
Читати
«Лікар» прописав
Читати
Завищували на місцях
Читати
Можуть повертатися додому
Читати
Розікрали гроші
Читати
Скільки виділили субсидіантам
Читати
Де не платять заробленого
Читати
Підприємці, готуйтеся
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове