Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Розлучення вже невідворотне

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Спростовано інформацію про підготовку повторного референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Просто «помилилися»

САУДІВСЬКА АРАВІЯ визнала, що журналіста Джамаля Хашоґджі було вбито в її консульстві у Стамбулі.

Докладніше...
Національні збори під загрозою розпуску

ВІРМЕНІЯ. Парламент не обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Спільні маневри

БІЛОРУСЬ і РОСІЯ почали підготовку військових навчань «Щит Союзу-2019».

Докладніше...
Все ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Парламент продовжив режим надзвичайного стану ще на три місяці.

Докладніше...
Посилки-вибухівки

США розслідують розсилку поштою бомб лідерам Демократичної партії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Рецидиви Мильників

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Сім місяців тому в цьому селі Ніжинського району сталася страшна трагедія. «Сільські вісті» писали про неї 6 квітня в матеріалі «Винних покарати». Коротко нагадаємо: дворічна Вероніка Єсипенко була знайдена мертвою з ознаками насильницької смерті в хаті співмешканця її матері Галини Назара Красулі. Односельці, родичі загиблої дитини та активісти звинуватили в трагедії цього чоловіка, а також соціальну службу, яка поставилася безвідповідально до неблагополучної сім’ї, і вимагали чесного слідства.

ТІЛЬКИ після масових акцій протесту в Ніжині і значного суспільного резонансу на всеукраїнському рівні підозрюваного, 35-річного Назара Красулю, який уже неодноразово був засуджений, арештували, а директора Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Ніжинської РДА Олену Подпоріну звільнили з посади. Однак розв’язка «мильниківської трагедії» може бути зовсім не така, якою її уявляють люди…

У Носівському райсуді Чернігівської області нарешті відбулося перше судове засідання за участі підозрюваного (попереднє перенесли). Красулю доправили до зали. Втім, суддя Олег Киреєв знову переніс розгляд справи у зв’язку з неявкою свідків, хоча головна з них — Марина Дайдашан — була біля приміщення суду. На наступне засідання їх мають доправити примусово. Разом із тим суддя продовжив термін тримання під вартою підозрюваного ще на 60 діб.

У прокуратурі запевнили: державне обвинувачення займає послідовну та принципову позицію, спрямовану на швидкий, повний та неупереджений судовий розгляд. Залишається тільки сподіватись, що прокуратура чесно і справедливо доведе справу до логічного завершення.

Водночас через суд намагається поновитися на роботі чиновниця, яка очолювала Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніжинської РДА, що відповідає за соціальний супровід неблагополучних родин. Колишня директор Олена Подпоріна ще й прагне стягнути з держави 10 тисяч гривень судового збору та відшкодування ймовірних втрат заробітної плати. Засідання у справі намагалися провести тишком-нишком. Активісти побували в Ніжинському міськрайонному суді і переконалися: якби не присутність громадськості, справу завершили б уже на першому засіданні на користь скандальної чиновниці.

Найвагомішим аргументом захисту Подпоріної було те, що чиновницю звільнили, не дочекавшись, доки вона вийде з лікарняного та відпустки, що визнав і представник голови РДА. До того ж представники РДА навіть не зазначили в суді того факту, що до ЦССМ неодноразово надходили звернення щодо неналежного догляду за дітьми з боку Галини Єсипенко. Невже Олена Подпоріна і РДА вважають нормальним, коли виснажені дівчатка в лахмітті блукають вулицями пізньої осені, про що сигналізував сільський голова Мильників А. Рибка, і отримав за це від горе-матері молотком по голові? Чому Подпоріна не вжила невідкладних заходів, щоб відселити дітей у безпечне місце? Не було проведено жодної перевірки соціально-побутових умов неблагополучної родини (на працівників соцслужби погрожували нацькувати собаку), проте у звітах — усе гаразд!

Мабуть, пані Подпоріній варто нагадати, що в забитої до смерті дівчинки були задавнені переломи, опіки та рвані рани на обличчі, синці. У старшої сестрички схожі травми. Натомість Олена Подпоріна в унісон із працівницею обласного ЦССМ стверджує, що Г. Єсипенко жодного разу не помічали напідпитку, а діти завжди були доглянуті.

Суддя Ніжинського міськрайонного суду Тетяна Ковальова навіть не розглядала матеріали розслідування комісії, де чітко прописані службові порушення, які, на думку активістів, тягнуть не на цивільну, а на кримінальну справу за службове недбальство із тяжкими наслідками. Під час розгляду цивільного позову створилося стійке враження, що Олену Подпоріну тут-таки й канонізують!

Зрештою, вже тоді ніхто не мав сумнівів, що Подпоріну поновлять, — звісно, через порушення трудового законодавства з боку РДА. Що й сталося 16 жовтня. Крім того, суд зобов’язав державу виплатити їй 19 660 гривень компенсації — певно, що з кишень платників податків, тобто нас із вами. Створюється враження, що у парі з головою Ніжинської РДА В’ячеславом Івашиним вони розіграли вдалу комбінацію, дочекавшись, доки резонанс із приводу справи стихне. Браво! Невже пані Олені не важко жити з таким тягарем?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Бляхерам» радять не радіти
Читати
Черговий стрибок цін
Читати
«Лікар» прописав
Читати
Завищували на місцях
Читати
Можуть повертатися додому
Читати
Розікрали гроші
Читати
Скільки виділили субсидіантам
Читати
Де не платять заробленого
Читати
Підприємці, готуйтеся
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове