Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Розлучення вже невідворотне

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Спростовано інформацію про підготовку повторного референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Просто «помилилися»

САУДІВСЬКА АРАВІЯ визнала, що журналіста Джамаля Хашоґджі було вбито в її консульстві у Стамбулі.

Докладніше...
Національні збори під загрозою розпуску

ВІРМЕНІЯ. Парламент не обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Спільні маневри

БІЛОРУСЬ і РОСІЯ почали підготовку військових навчань «Щит Союзу-2019».

Докладніше...
Все ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Парламент продовжив режим надзвичайного стану ще на три місяці.

Докладніше...
Посилки-вибухівки

США розслідують розсилку поштою бомб лідерам Демократичної партії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Адмінреформа

Громада будує майбутнє

Василь ПІДДУБНЯК,

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Херсонська область.

Єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, знаходиться тут, на території всесвітньо відомого біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Фрідріха Фальц-Фейна. Створений заповідник рівно 120 років тому і нині є місцем паломництва подорожуючих.

В ОДНОЙМЕННОМУ селищі діє (животіє) Інститут тваринництва степових районів імені М. Іванова «Асканія-Нова», на базі якого створений Національний науковий селекційно-генетичний центр вівчарства.

Щороку заповідник відвідують майже 100 тисяч туристів! Але це, кажуть, не межа, бо хто не мріє із цивілізаційної задухи потрапити в обійми первозданної природи?..

На тлі багатств заповідного степу маєтність самого селища Асканія-Нова явно програє. Немає тут ні машзаводів, ні шоколадних фабрик, ні бодай якої-небудь завалящої шевської мануфактури, які поповнювали б місцевий бюджет податковою «десятиною». Та й від заповідника, у світі знаного, в громадську скарбницю копійки капають — 2000 гривень (за рік!).

При «тій» владі Асканія-Нова і навколишні, підпорядковані селищній раді села (Маркеєв, Комиш, Питомник, Новий Етап, Іллінка, Молочне, Бакир, Кругле, Олександрине, Ониськине, Веселе Друге) розвивалися за планом, накресленим у Херсоні і зверстанім у райцентрі Чаплинка. А коли «та» влада впала, а цій, схоже, не до соціальної сфери, то й села, за Тарасом Шевченком, неначе погоріли, а люди…

А було ж! Колись при дослідному інституті «Асканія-Нова» було створене велике високомеханізоване дослідне господарство, яке обробляло понад 22 тис. га ріллі, діяли чотири племінні заводи асканійських тонкорунних овець, червоної степової худоби, українських степових білих і рябих свиней.

Внаслідок недолугої державної політики, а також «прискорених реформ» на селі все це багатство наче степовий бізон язиком злизав. Асканію-Нову підкосило тотальне безробіття, яке тут сягнуло 40 відсотків працездатного населення, а в таких селах, як Питомник і Комиш, — усі 60-70 відсотків. І потягнувся робітний люд за кращою долею у Херсон, Київ, близьке і не дуже близьке зарубіжжя.

До цих негараздів додалася ще й кричуща несправедливість: селяни залишилися без власної землі, позаяк вона тут державна і розпаюванню не підлягає. А з присадибної ділянки не надто проживеш.

І опустили села крила, як вітряки у безгоміння. А далі що? Хто відповість, якщо навіть районне начальство на далеких селах — ні перелітні, ні, тим паче, залітні птахи. Скаржитись у Київ? А що це дасть?..

А тут якраз звістка прокотилася про те, що в Україні розпочинається процес створення об’єднаних територіальних громад. На перший погляд, децентралізація — це старі граблі, відомі ще з часів укрупнення районів. Для степових країв із їхніми масштабами і відстанями цей процес особливо болісний.

Голова об’єднаної територіальної громади Асканії-Нови Віталій Свінціцький, згадуючи перші місяці територіальної «колективізації», відвертий: «Щиро кажучи, до 2015 року я був проти створення об’єднаної територіальної громади. Та коли побачив, що до цього непростого перебудовчого процесу реально приєдналася держава, а також і недержавні структури, задумався. І не тільки задумався, а й сам вирішив узяти участь у виборах голови об’єднаної територіальної громади. Хоча мені й у моїй Хлібодарівці, де я фермерував, непогано сиділося».

…Мешканці Асканії-Нови, а також сусідніх сіл, крім Хлібодарівки(!), проголосували за територіальне об’єднання, а також за те, щоб очолив цю громаду саме Віталій Свінціцький (на фото), вдатний фермер-господарник, поважний управлінець, просто порядний чоловік.

Територіальна громада Асканії-Нови чисельністю майже 6 тисяч чоловік після серії громадських слухань (диспутів) оголосила про своє народження в липні 2016-го шляхом об’єднання двох рад — власне Асканії-Нови селищної і Маркеєвської сільської.

— На це об’єднання ми йшли свідомо, — стверджує Віталій Свінціцький. — Тепер усі державні субвенції ідуть до нас напряму, а не через районний «розподільник». Прикро, що лише Хлібодарівка, єдина в районі, через ігри районних чиновників залишилася «за бортом» територіальної громади. І хто виграв? Чиновники, котрі зарплати від держави одержують, премії і вусом не ведуть. А було б таємне голосування за приєднання до нашої громади, певен, що люди висловилися б «за». Я, коли ішов із Хлібодарівки, залишив її як лялечку — дороги, освітлення, водопостачання, стадіон… Люди мені вірили. І якби голова районної ради, інші посадовці приїхали, поговорили з людьми, то й Хлібодарівка була б у нашій громаді. А вони приїхали з однією метою — закричати сходку. І закричали!

Нині у складі об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Асканія-Нова, крім самого селища, ще шість населених пунктів. Найвіддаленіше із сіл — Маркеєв (23 кілометри), з найнижчою кількістю населення — Новий Етап (менше трьох десятків жителів).

На території громади діють гімназія в Асканії-Нові і школа у Маркеєві, Питомницька і Молочненська школи-садки, два дитячих садочки (Асканійський і Маркеєвський), амбулаторія, п’ять ФАПів (села Іллінка, Молочне, Питомник, Комиш і Маркеєв), а також станція екстреної швидкої допомоги в Асканії-Нові.

— На території громади зареєстровано п’ять фермерських господарств, — розповідає Віталій Свінціцький. — Окрім державного дослідного «Асканія-Нова», решта землекористувачів зареєстровані не у нас, а отже, і податки від них проходять повз нас. Але ми знайшли людей, які готові вкласти кошти у будівництво сонячної електростанції, без усякої бюрократії надали їм кілька гектарів землі, за яку інвестори вже сплачують податки.

Найнагальніша проблема громади — водозабезпечення населених пунктів.

— Загальна довжина водопровідних мереж лише в Асканії-Нові сягає кілометрів шістдесят, та ще десь по вісім кілометрів — у селах громади… Загалом близько сотні кілометрів вийде, — зауважує Віталій Казимирович. — Зараз ми займаємося розробкою проектів заміни старих труб. Це одне з першочергових завдань територіальної громади.

Експерти підрахували, що на реалізацію цього важливого проекту потрібно десь 2,6 мільйона гривень. І цей проект за сприяння програми «Добре» ми запустимо вже цього року. На таку ж суму одержали державну інфраструктурну субвенцію. А якби не створили територіальну громаду? Цих коштів ми б ніколи не одержали, і люди страждали б і далі.

— Освітня і медична субвенції, нам належні, надходять до нас безпосередньо, а не через район. Плюс згадана вище інфраструктурна субвенція, — провадить далі голова ОТГ Асканії-Нови. — Крім того, громада долучилася до п’ятирічного проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (програма DOBRE), яка працює і в Херсонській області. Є ще різні гранти…

Проблема номер два для територіальної громади — опалення об’єктів соцкультпобуту, а також газифікація, яка в основному завершена. Водночас в Асканії-Нові впроваджують альтернативні джерела теплопостачання, доступніші й дешевші.

— Котельню в дитсадку, наприклад, перевели з газу на дерев’яну щепу і пелети власного виробництва, — інформує Віталій Свінціцький. — Всі шкільні котельні також працюють на пелетах, дровах і вугіллі. Ми практично зіскочили з газової голки. Усе, що горить, будемо підбирати і спалювати в котлах — листя і гілки, соєві й соняшникові відходи, тюковану солому з полів.

Відрадні зміни стались і в медичній сфері громади.

— До створення ОТГ мали в Асканії-Нові обдерте приміщення пункту невідкладної медичної допомоги, старі меблі, поганий інструментарій, — говорить фельдшер Сергій Дедюх. — Зараз ми перейшли в інше крило, де зроблений сучасний ремонт.

— На базі лікарні, яка була на балансі районної ради, ми створили некомерційний заклад «Амбулаторія Асканії-Нови». Ми відремонтували занедбане відділення невідкладної медичної допомоги, яке на сьогодні є найкращим у Чаплинському районі, — доповнює голова ОТГ Віталій Свінціцький. — А от приміщення для ФАПу і будинку культури в селищі Питомник ремонтуємо, можна сказати, з нуля…

Великі надії в об’єднаній територіальній громаді покладають на розвиток туристичної діяльності, пов’язаної передовсім із біосферним заповідником «Асканія-Нова» імені Фрідріха Фальц-Фейна.

— Кількість кафе, їдалень, готелів, які б давали змогу туристам затримуватися тут на кілька днів, ще недостатня, — зауважує Віталій Свінціцький. — І хто, як не громада, має бути зацікавлена у розвитку сфери обслуговування? Для жителів і гостей селища завдяки програмі «Добре» ми нещодавно облаштували ринок. Тільки тротуарної плитки поклали на площі тисячу квадратних метрів! Тепер затрачені кошти працюють на благо громади.

— Крім туризму, в нас є своя земля — 6 тисяч 143 гектари, — продовжує розповідати про резерви наповнення бюджету об’єднаної територіальної громади її голова. — Зараз ми судимось із районною радою, яка створила комунальний заклад, практично відірвавши 2,4 тисячі гектарів земельних угідь, що належать громаді. Через це щороку недоотримуємо у наш бюджет 2,5 мільйона гривень. Тут би втрутитися відповідним органам і запитати у ділків від районної влади: чому за оренду цієї землі її власникам (громаді) платите не 6 чи 3 відсотки від її вартості, а лише 0,3?

Об’єднана територіальна громада Асканії-Нови нині — одна з найкращих не тільки на Херсонщині. Сюди їдуть по досвід з усіх усюд. Тут, крім знаменитого біосферного заповідника, справді є що показати, а головне — чому повчитися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Бляхерам» радять не радіти
Читати
Черговий стрибок цін
Читати
«Лікар» прописав
Читати
Завищували на місцях
Читати
Можуть повертатися додому
Читати
Розікрали гроші
Читати
Скільки виділили субсидіантам
Читати
Де не платять заробленого
Читати
Підприємці, готуйтеся
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове