Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Розлучення вже невідворотне

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Спростовано інформацію про підготовку повторного референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Просто «помилилися»

САУДІВСЬКА АРАВІЯ визнала, що журналіста Джамаля Хашоґджі було вбито в її консульстві у Стамбулі.

Докладніше...
Національні збори під загрозою розпуску

ВІРМЕНІЯ. Парламент не обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Спільні маневри

БІЛОРУСЬ і РОСІЯ почали підготовку військових навчань «Щит Союзу-2019».

Докладніше...
Все ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Парламент продовжив режим надзвичайного стану ще на три місяці.

Докладніше...
Посилки-вибухівки

США розслідують розсилку поштою бомб лідерам Демократичної партії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Холодна осінь 1937-го

Марина ТІШКОВА.

27 жовтня минає 81-й рік відтоді, як в урочищі Сандармох у далекій Карелії енкаведисти знищили «Соловецький етап» (страта тривала до 4 листопада) — 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення. Українців у списку приречених було 290 душ, із них 134 — «українські буржуазні націоналісти», чий мартиролог, доповнений жертвами інших хвиль репресій, пізніше стали називати «розстріляним відродженням».

ЗАГАЛОМ, за різними підрахунками, у Сандармосі знищили від 7 до понад 9000 людей 60 національностей — громадян «країни рад», із них майже 700 українців. Це інтелігенція, залишки духовенства (дев’яти конфесій), державні діячі, «куркулі», робітники — представники практично всіх соціальних прошарків, яких визначили «антирадянськими елементами»... Каральні операції проводились у рамках «Великої чистки» — хвилі масових репресій, якою керував вірний виконавець і тодішній «фаворит» Й. Сталіна М. Єжов (кровожерного ката не минула доля його жертв: був розстріляний 1940-го). Усього, за даними російського Науково-дослідного центру «Меморіал», було заарештовано 1 млн 725 тисяч осіб, розстріляно 815 тисяч (з політичних мотивів — 681 692 чол., із них 631 897 — за вироком «трійок»). За офіційними даними, в Україні 1936-го під репресії потрапили 15 717 осіб, 1937-го — 159 573, 1938-го — 108 006.

В Сандармосі було знищено українську культурну еліту — позбавлено наш багатостраждальний народ національного стрижня, що пришвидшило формування «радянської людини» виразно русифікованого типу, наслідки чого здолати не можемо й понині. Прізвища страчених, на щастя, вже повернулися в історію. Це, зокрема, поет-неокласик професор Микола Зеров, творець театру «Березіль» Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, освітяни Антон, Остап і Богдан Крушельницькі («совєти» винищили всю родину Крушельницьких, які переїхали з Галичини працювати на запрошення уряду УСРР), письменники Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Олекса Влизько, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Марко Вороний, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий, історики Матвій Яворський, Сергій Грушевський (брат Михайла Грушевського)...

Тим часом російська влада вже кілька років докладає зусиль, аби, за своєю прадавньою звичкою, переписати історію Сандармоху (як, зрештою, уже сталося з Катинню) і приховати за політичні лаштунки те, що там відбувалося насправді. Увагу до такого кричущого факту привертає опозиційне російське видання «Нова газета». Історик Юрій Дмитрів, який, власне, 1997 року разом із колегами з «Меморіалу» відкрив масові поховання неподалік Біломорканалу, вже понад два роки перебуває в ув’язненні за сфабрикованими справами (одна з них — зберігання зброї; який знайомий сценарій...) А Російське військово-історичне товариство (офіційна організація, створена указом В. Путіна) за «держзамовленням» висунуло гіпотезу, що серед похованих у Сандармосі є «певне число» репресованих, а решта — це... розстріляні у «фінську війну» полонені червоноармійці (хоча фінські табори знаходилися в іншому місці, а сама Фінляндія давно розсекретила архіви, створила відкриту базу радянських військовополонених і навіть передала всю інформацію до Центрального військового архіву РФ). Була про людське око проведена експедиція, і поки чекають її результатів, уже «пророблюється» питання створення «унікального музею карельського фронту» (так і хочеться додати: «унікальний» музей брехні в «безаналоговій» країні).

Що ж, поки наш північний сусід черговою порцією пропаганди цементує імперський міф, ми маємо берегти Пам’ять та Істину. Царство небесне всім невинно убієнним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Бляхерам» радять не радіти
Читати
Черговий стрибок цін
Читати
«Лікар» прописав
Читати
Завищували на місцях
Читати
Можуть повертатися додому
Читати
Розікрали гроші
Читати
Скільки виділили субсидіантам
Читати
Де не платять заробленого
Читати
Підприємці, готуйтеся
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове