Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чим годувати вівцю

ДЛЯ овець, як й інших видів жуйних сільськогосподарських тварин, найважливішими кормами є сіно і зелена трава природних і штучних сінокосів та пасовищ. Хороше багате на клітковину сіно повинно знаходитись у вільному доступі в зимовий та літній періоди, влітку воно служить гарним доповненням до свіжої трави.

Вівці найохочіше їдять лугове або бобове сіно. Мінімальна денна норма його дорівнює 1/100 від живої маси тварини. У раціоні овець можна передбачати близько 2 кілограмів соломи (вівсяної, ячмінної, просяної). Силос для овець згодовується разом із сіном. Силосу в раціоні суягних маток має бути 2,5-3 кілограми, а лактуючих — 3-4 кілограми, ремонтному молодняку достатньо 1,5-2 кілограмів.

Годівля овець лише соломою, без сіна, малоефективна, тому що вони зменшують свою вгодованість і продуктивність.

Комбікорм особливо потрібен вівцям у період лактації. Комбікорм двічі на день повністю покриває їхню потребу в основних поживних речовинах, що сприятливо позначається на розвитку овець. Концентровані корми є гарним доповненням до трави, сіна та силосу.

Зернові для цих домашніх тварин: ячмінь, овес, тритикале, пшениця, кукурудза та інші — даються в подрібненому вигляді або у вигляді пластівців.

Кормові злаки багаті на легкозасвоювані вуглеводи і білки. Вуглеводи дають енергію організму вівці й відіграють велику роль у виробленні молока.

Найкорисніші бобові культури — соя, квасоля та інші. Білок, наявний у них, є будівельним матеріалом для м’язів і молочного білка.

Кормова цінність кукурудзяного силосу подібна до силосу з трави.

Із соковитих кормів вівці із задоволенням їдять яблука, картоплю, кормові буряки, моркву, кормові баштанні культури (гарбузи, кабачки, кавуни) та силос. Коренеплоди в основному згодовують узимку. У денний раціон включають по 2-3 кілограми коренеплодів дорослим вівцям і до одного кілограма — молодняку у віковій групі 6-9 місяців. Картоплю дають у сирому вигляді або вареною по 1-2 кілограми. Перед згодовуванням корене­плоди і баштанні подрібнюють.

Завжди давайте вівцям спочатку грубі корми, а тільки потім концентровані!

Мінеральні солі містять безліч мікроелементів. Вони необхідні для нормального функціонування організму тварини.

Є спеціальні мінеральні солі для овець без додавання міді! Також вівцям потрібен лизунець.

Тваринам необхідна велика кількість чистої води у всі пори року. Взимку, коли вівці їдять сіно, концентрати, потреба у воді значно зростає.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ куточок частково буде присвячений відповідям на ваші запитання, шановні читачі. Зокрема, А. Р. Куценко з Харківщини просить дати рецепт приготування закваски для випікання смачного домашнього хліба. Ми надрукуємо їх аж три, щоб вам було з чого вибрати. Між іншим, хоч часу на приготування речовини для бродіння потрібно чимало і доведеться поморочитись, далі буде легше, адже лише частина її іде в хліб, решта залишається, «підгодовується», і вона готова до нової випічки. Чим старіша закваска, тим вона сильніша.

Але, як-то кажуть, не хлібом єдиним. П. О. Древаль з Одеської області непокоїться про своє деревце оливи. Дві зими, мовляв, зимувало в хаті, а за літо, висаджене на постійне місце у садку, виросло до двох метрів. Як його захистити, питає чоловік, аби пережило зиму. Отож розповімо про культуру родом із Середземномор’я та надамо рекомендації щодо її захисту. В Білгород-Дністровському районі, де мешкає автор листа, звісно, тепліше, ніж у багатьох інших регіонах України, проте й там частенько трапляються морози і обледеніння.

Тим, у кого є живність, мимоволі доводиться подеколи бути Айболитом для неї. Мова піде, як допомогти впоратись із застудою кроликам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове