Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підготовка виноградника до морозів

ЯК ПІДГОТУВАТИ виноград до холодної пори, щоб і наступного року дістати задоволення, знімаючи налиті грона?

Виноград слід правильно обрізати перед зимівлею: не просто вкоротити лозу, як при стандартній обрізці, а добре придивитися до неї й видалити з куща кожний пагін, уражений хворобами або шкідниками. Не варто шкодувати, але й чикрижити кущ бездумно також не потрібно.

Проводити обрізку варто після перших приморозків, а може, й відразу після листопаду, коли у кущі відбувається відтік поживних речовин до кореневої системи, а також багаторічної та недавно доспілої деревини.

Після обрізки виноградний кущ треба обробити спеціальними фунгіцидами, що не тільки знищать патогенні організми, а й на певний період захистять його від подальшого інфікування.

Фахівці радять провести просту обробку куща з обприскувача, застосувавши розчин мідного або залізного купоросу 3-5%. Бажано зробити це відразу після обрізки, добре розгорнувши кущ, щоб засіб потрапив на всі його частини.

Залишайте на зиму тільки доспілу лозу. Вона має характерний коричневий колір, більш стовщена і покрита корою, навіть на дотик тепла при перших холодах. Молода ж деревина, що не встигла набратися сили, має бути вилучена з куща. Якщо цього не зробити, вона все одно загине холодної зими, але на неї буде витрачено чималу кількість поживних речовин, яких може потім не вистачити на весняний розвиток. Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різних захворювань під накриттям, які заражають увесь кущ.

Щоб допомогти деревині визріти, необхідно забезпечувати виноградний кущ калієм. Для цього застосовують деревний попіл і сірчанокислий калій, де не міститься хлор. 30 г калію необхідно розчинити у відрі води або ж приготувати настій деревного попелу (настояти 1 л попелу у відрі води протягом кількох днів). Проводити варто як стандартні, так і позакореневі підживлення.

Тоді як азотні добрива для винограду варто виключити вже з другої половини літа.

Допомогти пагонам визріти можна і стандартним садовим карбуванням. Це обрізка верхівки пагона приблизно над 15-м листком. Відтак ріст припиняється, а поживні речовини витрачаються на визрівання деревини.

Успішна зимівля винограду забезпечується переважно його належним загартуванням, ніж укриттям.

Якщо виноград укрити рано, можливе випрівання вічок, а також розвиток грибних захворювань.

Найправильніше буде почати вкривати виноград у час, коли земля трохи промерзне. Лозу ж необхідно зв’язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через пару днів після обрізки. Укривний матеріал також має бути поруч, щоб у будь-який момент ви могли відразу накинути його на кущі.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ куточок частково буде присвячений відповідям на ваші запитання, шановні читачі. Зокрема, А. Р. Куценко з Харківщини просить дати рецепт приготування закваски для випікання смачного домашнього хліба. Ми надрукуємо їх аж три, щоб вам було з чого вибрати. Між іншим, хоч часу на приготування речовини для бродіння потрібно чимало і доведеться поморочитись, далі буде легше, адже лише частина її іде в хліб, решта залишається, «підгодовується», і вона готова до нової випічки. Чим старіша закваска, тим вона сильніша.

Але, як-то кажуть, не хлібом єдиним. П. О. Древаль з Одеської області непокоїться про своє деревце оливи. Дві зими, мовляв, зимувало в хаті, а за літо, висаджене на постійне місце у садку, виросло до двох метрів. Як його захистити, питає чоловік, аби пережило зиму. Отож розповімо про культуру родом із Середземномор’я та надамо рекомендації щодо її захисту. В Білгород-Дністровському районі, де мешкає автор листа, звісно, тепліше, ніж у багатьох інших регіонах України, проте й там частенько трапляються морози і обледеніння.

Тим, у кого є живність, мимоволі доводиться подеколи бути Айболитом для неї. Мова піде, як допомогти впоратись із застудою кроликам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове