Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підзимні посіви

ТРАДИЦІЙНО в нас садять озимий часник. Але під зиму можна сіяти або висаджувати чимало холодостійких овочевих культур: моркву, цибулю-чорнушку, столові буряки, салат, петрушку, пастернак.

У чому ж перевага підзимніх посівів? Основна у тому, що овочеву продукцію можна одержати в наступному році на 10-15 днів раніше, а якщо вкрити плівкою — на чотири тижні раніше порівняно з весняною сівбою.

До того ж рослини стійкіші до зворотних приморозків, хвороб і шкідників.

А ще згадаймо економію часу для весняних робіт, коли день, відомо, рік годує.

Щоб уникнути можливих невдач, необхідно вибирати сонячне, не вітряне, припідняте місце, де не застоюватиметься тала вода. Майте на увазі, що не всі сорти витримують зиму. Зазвичай це середньостиглі.

Вносити під озимі посіви можна як органіку, так і комплексні мінеральні добрива, але обов’язково з орієнтиром на культуру, яку висіваєте.

Починати сівбу треба за стабілізації температури на рівні нульової позначки термометра, зазвичай це період перших ранкових приморозків. Однак поспішати з висіванням не варто: якщо ґрунт підмерзне, а потім розмерзнеться, це може спровокувати проростання насіння, відтак його загибель.

Коли час згаяно, можна сіяти і при невеликому морозці, але присипати треба не землею з грядки, а заздалегідь підготовленим сухим сипучим ґрунтом. Зазвичай це суміш із рівних пропорцій річкового піску, перепрілого компосту і садової землі.

Норму насіння для підзимніх посівів збільшують на 25-50% порівняно із весняними.

На легких ґрунтах рядки загортають на 0,5 см глибше, ніж звичайно.

В жодному разі висіяне під зиму не поливають! Але обов’язково мульчують.

Тепер докладніше про культури, які найчастіше сіють під зиму.

Морква. Ця культура любить пухкий ґрунт і зовсім не терпить неперепрілої органіки (угноєну грядку можна буде використати під моркву лише на 2-3-й рік). Землю добре перекопують, уносять попіл, мінеральні добрива (наприклад, на метр квадратний 20-25 г суперфосфату та 10-15 г хлористого калію) або перегній (3-5 кг на метр квадратний). Якщо ґрунт важкий, додають пісок, якщо кислий — вапно або доломітове борошно. Дають землі осісти і з настанням стійких низьких температур висівають моркву. Попередниками можуть бути огірки, картопля, цибуля, капуста.

Висіваючи петрушку, формують міжряддя 20-25 см, при цьому глибина загортання насіння може коливатися від 1 до 1,5 см.

Кріп сіють на глибину 2,5 см, залишаючи відстань між рядками 20 см. Небажані попередники для зонтичних — рослини їхнього ж сімейства: кінза, морква, кмин, фенхель, натомість годяться грядки після огірків, капусти, картоплі, кабачків.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ куточок частково буде присвячений відповідям на ваші запитання, шановні читачі. Зокрема, А. Р. Куценко з Харківщини просить дати рецепт приготування закваски для випікання смачного домашнього хліба. Ми надрукуємо їх аж три, щоб вам було з чого вибрати. Між іншим, хоч часу на приготування речовини для бродіння потрібно чимало і доведеться поморочитись, далі буде легше, адже лише частина її іде в хліб, решта залишається, «підгодовується», і вона готова до нової випічки. Чим старіша закваска, тим вона сильніша.

Але, як-то кажуть, не хлібом єдиним. П. О. Древаль з Одеської області непокоїться про своє деревце оливи. Дві зими, мовляв, зимувало в хаті, а за літо, висаджене на постійне місце у садку, виросло до двох метрів. Як його захистити, питає чоловік, аби пережило зиму. Отож розповімо про культуру родом із Середземномор’я та надамо рекомендації щодо її захисту. В Білгород-Дністровському районі, де мешкає автор листа, звісно, тепліше, ніж у багатьох інших регіонах України, проте й там частенько трапляються морози і обледеніння.

Тим, у кого є живність, мимоволі доводиться подеколи бути Айболитом для неї. Мова піде, як допомогти впоратись із застудою кроликам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове