Архів
П’ятниця,
26 жовтня 2018 року

№ 82 (19629)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Захистіть сад від гризунів

ЯКЩО не вжити відповідних заходів, у сувору зиму всі плодові дерева можуть бути істотно зіпсовані гризунами, а молоді посадки знищені. Про захист варто подбати заздалегідь.

Зайців приваблює кора молодих дерев, однорічні пагони, бруньки на старих гілках. Найбільше вони люблять яблуні та груші, але, сильно зголоднівши, не відмовляться від вишні і сливи.

Миші їдять те, до чого дотягнуться: кору дерев під пухким снігом, молоді пагони чагарників, цибулинні й коренеплоди. Обгризуть кору на всьому стовбурі, а якщо сніг ліг на землю до морозу, не погребують і корінням. Миші віддають перевагу яблуні, повстистій вишні, глоду. Якщо в саду цього немає, зіпсують бузок, жимолость, троянди, садову суницю.

Є безліч різних матеріалів, які гризунам не до смаку. Ними обгортають стовбур дерева і основу скелетних гілок, обов’язково заглиблюючи нижній край у землю. Матеріал фіксують на стовбурі з допомогою дроту або шпагату. Цю роботу виконують пізно восени, перед стійкими приморозками.

Наші предки, рятуючи садки від гризунів, щільно обв’язували стовбури ялиновими гілками (голками вниз), очеретом, соняшничинням, полином.

Ще донедавна популярним був спосіб обгортати стовбур руберойдом або толем. Але… Вони не дозволяють дереву дихати, їх не можна «надівати на голе тіло». Спочатку стовбур потрібно обгорнути мішковиною, а вже зверху — руберойдом або толем.

Дорожчий захист сіткою-рабицею. Стовбур спочатку обгортають газетами або мішковиною, а потім — рабицею. Якщо сітка з великими вічками, доведеться намотати два шари. Вертикальний зріз потрібно щільно закріпити дротом, а нижній край добре заглибити. Металеві обладунки надійні й прослужать багато років. Але навесні дерева доведеться «роздягти».

Не так давно спеціально для захисту від гризунів стали випускати пластикову сітку з чарунками 8 х 6 мм. Здавалося б, сітка тонка і гризунам нічого не варто прогризти її. Але ні, несмачно їм.

На відміну від суцільних матеріалів сітка не порушує світлопроникності й циркуляції повітря, тому надійно захищає і прикопані до весни саджанці. Не створює перешкод при обприскуванні стовбурів. А молоді пагони завдяки еластичності матеріалу не пошкоджуються. Нарешті пластикова сітка не гниє, не іржавіє, витримує високі й низькі температури і сприяє додатковому затриманню снігу, що важливо суворої і малосніжної зими. До того ж цей матеріал служить близько 20 років.

Гризуни, як і всі тварини, дуже не люблять запаху «хімії». Тому можна приготувати відлякуючу побілку з суміші глини і коров’яку у співвідношенні 1:1. На відро суміші дають склянку скипидару, креоліну або карболової кислоти. Проте ця суміш має суттєвий недолік — кора під нею дихає погано. Щадніший для рослин метод: 35 г креоліну або карболової кислоти розводять в 1 л води, змочують цим розчином тирсу і розкладають її навколо дерев і кущів. Якщо обробити креоліном (600 г на відро води) фундамент будівель зовні, а теплиці зовні й ізсередини, миші будуть їх обходити.

Часто в боротьбі з дрібними гризунами застосовують отруйні принади. В магазинах, що торгують товарами для дому і саду, такого добра зараз достатньо. Втім, їх можна приготувати і самому.

На 1 кг зерна — 5 г «Крисіду» або 10 г карбофосу.

Рівні частини борошна, цукру і алебастру або цементу.

Рівна кількість м’якоті чорного хліба і алебастру.

Крапля олії, додана в принаду, зробить її особливо бажаною для мишей. Приготовлені порції потрібно розкласти по тонких паперових кульочках і помістити у виявлені на ділянці мишачі нори. Сипати на землю не можна: це небезпечно для домашніх тварин і птахів.

Серед народних рецептів особливо дієвими є такі:

Обкласти стовбури дерев та кущі бадиллям чорнокореня або томатів.

Перед входом у нору покласти сухі реп’яхи.

Помістити біля нірок відходи оселедця або котячу шерсть. Запах змусить мишей шукати інше житло.

Залити нірки настоєм гілок туї або ялини (0,5 кг гілок на 10 л окропу).

Розвісити на деревах і кущах чорний папір або широкі стрічки з чорної плівки. Це відлякує зайців.

Розвісити на деревах пластикові пляшки з отворами і покласти в них таблетки нафталіну. Зайці й миші не люблять цього запаху.

Упереміж із цибулинними, які подобаються гризунам, потрібно садити неїстівні для мишей цибулини нарцисів.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ куточок частково буде присвячений відповідям на ваші запитання, шановні читачі. Зокрема, А. Р. Куценко з Харківщини просить дати рецепт приготування закваски для випікання смачного домашнього хліба. Ми надрукуємо їх аж три, щоб вам було з чого вибрати. Між іншим, хоч часу на приготування речовини для бродіння потрібно чимало і доведеться поморочитись, далі буде легше, адже лише частина її іде в хліб, решта залишається, «підгодовується», і вона готова до нової випічки. Чим старіша закваска, тим вона сильніша.

Але, як-то кажуть, не хлібом єдиним. П. О. Древаль з Одеської області непокоїться про своє деревце оливи. Дві зими, мовляв, зимувало в хаті, а за літо, висаджене на постійне місце у садку, виросло до двох метрів. Як його захистити, питає чоловік, аби пережило зиму. Отож розповімо про культуру родом із Середземномор’я та надамо рекомендації щодо її захисту. В Білгород-Дністровському районі, де мешкає автор листа, звісно, тепліше, ніж у багатьох інших регіонах України, проте й там частенько трапляються морози і обледеніння.

Тим, у кого є живність, мимоволі доводиться подеколи бути Айболитом для неї. Мова піде, як допомогти впоратись із застудою кроликам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове