Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Справи трудові

Ліна ПАСЬКО.

«Працюю за трудовим договором і маю намір звільнитися з роботи за власним бажанням. Чи обов’язково відпрацьовувати два тижні?» — цікавиться Анастасія Х. із смт Овідіополь Одеської області.

ВІДПОВІДНО до частини першої статті 38-ї Кодексу законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Цей термін обчислюється із дати фактичного попередження роботодавця, а не із дати написання заяви про звільнення. До речі, такої умови, як відпрацювання два тижні, законом не передбачено, а існує лише вимога попередити роботодавця про звільнення за два тижні.

Варто зазначити, що до закінчення вказаного строку працівник не має права самовільно залишити роботу (чи порушувати трудову дисципліну) — адже тоді роботодавець має повне право звільнити його за своєю ініціативою, наприклад за прогул. Інші порушення трудової дисципліни можуть зіграти проти працівника — розірвання трудового договору також може відбутися з ініціативи роботодавця.

Однак є перелік випадків, коли працівник може бути звільнений без двотижневого попередження. А саме: «коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу» (частина перша статті 38-ї КЗпП України). Такими причинами є: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом; із інших поважних причин.

Існування останніх працівник має підтвердити документально. Після цього роботодавець або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Проте якщо поважні причини відсутні, сторони домовляються про будь-який строк звільнення в межах двотижневого терміну після подання заяви. Працівника можуть звільнити за домовленістю навіть у день подання ним заяви про звільнення.

Розірвання ж строкового трудового договору з ініціативи працівника може бути здійснене у разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, зазначених вище, — про це йдеться у статті 39-й КЗпП України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове