Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Дивна необізнаність

Маргарита СИТНИК.

ПОЛТАВЩИНА — нафтогазоносний регіон. Цього літа фірма «East Europe Petroleum», яку пов’язують із російським олігархом П. Фуксом, отримала без аукціону ліцензії на видобуток газу на 10 місцевих родовищах, при тому що облрада 60 разів відмовила «Укргазвидобуванню». Обурені жителі краю вийшли на мітинг, вимагаючи скасувати рішення. Облрада у відповідь провела прес-конференцію, на якій перший заступник голови Є. Холод заявив: нічого не знали про персоналії, діяли відповідно до законодавства. Дивно, активісти знали, чиновники — ні. Холод повідомив, що облрада вже готує запит до Служби безпеки України стосовно того, чи є громадянин Російської Федерації П. Фукс кінцевим бенефіціарним власником компаній, які отримали спецдозволи на видобуток вуглеводнів на Полтавщині. Чергова сесія облради відбудеться 19 жовтня. Ймовірно, на ній депутати обговорюватимуть скандальне питання.

На службу строкову

1 ЖОВТНЯ стартувала осіння призовна кампанія. Вона триватиме до 30 грудня. З області заплановано призвати 686 осіб. Уже пройшли медкомісію понад чотири тисячі хлопців. За інформацією заступника голови обласної лікарської комісії О. Кульпінова, найпоширеніші серед виявлених під час обстеження захворювання кістково-м’язової системи, органів травлення, серцево-судинної та нервової системи. 75-80% оглянутих визнані придатними до проходження військової служби, 12-13% — непридатні. Іншим дали відстрочки на лікування. Уже отримали повістки на відправку до військових частин понад 400 хлопців.

Тепер — національне надбання

УКРАЇНСЬКА культура та традиції — стрижневий виразник нашої національної ідентичності. На жаль, ця тонка і водночас надважлива сфера тривалий час була обійдена державною увагою, фінансуючись за «залишковим» принципом. Поступово справи змінюються на краще, світові відкриваються нові й нові надбання багатьох поколінь українців. Днями традиції рослинного килимарства та технологія виконання вишивки «білим по білому», що є візитівкою Решетилівського краю, внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Крім «декларативного» пошанування, на останньому засіданні уряду прийнято рішення відродити та підтримати килимарство як найдавніше художнє ремесло нашої держави — створити у Решетилівці Всеукраїнський центр вишивки та килимарства. До символічного значення додається практичне — 100 нових робочих місць, що має дати неабиякий поштовх до розвитку райцентру та округи.

Щоб ловити на гарячому

КОРУПЦІЯ та боротьба з нею уже тривалий час є притчею во язицех і давно втомили українців, хоча перша як явище наперекір другій нікуди не поділася, навіть освоює нові форми. Прокуратура області повідомила, що останнім часом надійшло багато повідомлень про шахраїв, які, видаючи себе за посадовців, вимагають грошей у громадян. Щоб виявляти зловмисників (як і справжніх, однак нечесних чиновників), відкрито «гарячу лінію» за номерами телефонів (0532)60-81-22 та (0532)56-26-52. Правоохоронці закликають телефонувати, щоб виявлення та притягнення порушників до відповідальності стало ефективнішим.

Розуміти і захищати всіх

НЕ СЕКРЕТ, що людям з інвалідністю в Україні живеться досить скрутно, надто тим, хто має проблеми з опорно-руховим апаратом тощо. Дещо легше у цьому плані українцям із вадами слуху — вони не сковані в русі і можуть вести активне життя, хоча процес комунікації з іншими людьми ускладнений. Розуміючи цю проблему, поліція регіону спільно з організацією перекладачів жестової мови та осіб з інвалідністю «МІСТ» першими в Україні запровадили проект «Поліція для всіх», мета якого вивчення патрульними, які безпосередньо працюють «у народі» й чия допомога може знадобитися і людям із вадами слуху, жестової мови. Участь у ньому взяли 30 правоохоронців-добровольців, які займалися у вільний від роботи час. І поліцейські, і їхнє керівництво, і викладачі дуже задоволені результатами, наголошуючи, що чим ширші комунікаційні можливості, тим легша та ефективніша співпраця.

Дочекалися підтримки

В КРАЮ внесли зміни до програми розвитку та підтримки аграрного комплексу — започаткували новий напрям кредитування для фермерських господарств та обслуговуючих кооперативів, узявши за основу досвід львів’ян. Як повідомляють в ОДА, оновлені кредити можуть узяти фермерські господарства з оборотом до 10 млн грн на рік (до 500 га землі) під конкретні бізнес-плани на платній зворотній основі (3% річних для того, щоб можна було опрацьовувати і вести ці кредити). Сума до півмільйона гривень на термін до п’яти років. Протягом першого року гаситься не тіло кредиту, а лише самі відсотки. Напрями, на які можна отримати допомогу, такі: овочівництво, ягідництво, садівництво, виробництво органічної продукції, вирощування лікарських рослин і нішевих культур, тваринництво та сільський зелений туризм.

За даними Департаменту агропромислового розвитку ОДА, нинішнього року на область було виділено з держбюджету 2,6 млн грн. Регіональна комісія отримала 21 заявку, усі підтримала і спрямувала «Укрдержфонду». Там визначили 10 господарств, між якими і розділили кошти.

Рятуватимуть дуб

ЖИТЕЛІ села Шарлаї Решетилівського району пишаються подарунком, який їм зробила природа: на території населеного пункту уже понад чотириста років росте величний дуб. Дерево заввишки 30 метрів, окружність стовбура на півметровій висоті — понад п’ять метрів, воно підпадає під охоронне зобов’язання і має статус пам’ятки природи місцевого значення.

Дуб бачив і пережив багато. У повоєнні роки його хотіли зрубати, але селяни відстояли дерево. Нещодавно сталася біда — дуб розколовся навпіл. Стурбовані активісти звернулися до київських фахівців з обслуговування та догляду за деревами. Після обстеження зроблено висновок: у місці зламу колись було дупло, туди потрапляла волога, внаслідок чого почалося гниття й утворилися гриби, які й убивають дерево. До лікування дуба долучилися фахівці з Національного університету біоресурсів і природокористування України та їхні польські і литовські колеги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове