Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Чорнобривці

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

НИНІШНІЙ символ українського села насправді походить із субтропіків. Тому за необхідності можна перенести рослину із грядки в приміщення і вирощувати холодної пори року. Будете мати на підвіконні і красу, і лікарську рослину, і пряно-ароматичну приправу до різних страв.

Ця рослина цінна своїм складом, куди входять ефірні олії, залізо, золото, цинк, фосфор, вітаміни А, Е, каротин та каротиноїди, аланін та флавоноїди, бурштинова олія та аскорбінова кислота.

Артрит. У термосі залити 20 середніх квіток літром окропу, настояти 40 хвилин, процідити і випивати за день рівними порціями. Зимового періоду використати дві-три чайні ложки сухих квітів на такий же об’єм окропу. Курс прийому до трьох місяців з обов’язковою місячною перервою.

Гайморит. Залити в півлітровому термосі 5-6 квіток чорнобривців 1-1,5 склянки окропу і потримати закритим до 10 хвилин. Потім відкрити кришку і вдихати пару носом чи горлом.

Гінекологічні проблеми. Столову ложку квітів залити 200 мл окропу, настояти півгодини, процідити, приймати по дві столові ложки три-чотири рази на день.

Гіпертонія. Додати до чайної ложки квітів чорнобривців по чайній ложці м’яти перцевої та календули, залити склянкою окропу на 20 хвилин, процідити і пити тричі на день за 30 хвилин до їди, бажано з невеликою кількістю меду.

Глистогінна дія. Столову ложку подрібнених свіжих квітів залити півтори склянки окропу й настояти не менш як 30 хвилин. Процідити і вживати по дві столові ложки тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — два тижні.

Діабет. Для лікування та профілактики цукрового діабету одну середню чи велику квітку залити 200 мл окропу, настояти до повного охолодження, процідити і приймати по 50 мл щоденно. Або 100 квітів темних кольорів залити літром міцного алкоголю, настояти в затемненому прохолодному місці два тижні і пити тричі на день по чайній ложці процідженої рідини.

Запалення суглобів. Чотири столові ложки сухих квітів залити літром крутого окропу в термосі, настояти не менш як годину. Процідити і приймати по склянці тричі на день між харчуванням.

Косметологія. Олією з квітів чорнобривців протирають губи при розтріскуванні їх перед виходом на морозне повітря. Використовують її і для змащення вражених ділянок шкіри. Для догляду за шкірою обличчя застосовують лосьон із двох столових ложок квітів, залитих склянкою окропу з додаванням невеликої кількості горілки та лимонного соку.

Кровотечі внутрішні. Змішати дві столові ложки квітів чорнобривців та чайну ложку трави гадючника в’язолистого, залити все склянкою окропу і приймати по 200 мл тричі на день.

Підшлункова залоза. Столову ложку подрібнених свіжих квіток (1-2 шт.) залити склянкою окропу, настояти не менш як 40 хвилин, процідити та вживати по чверті склянки щодня.

Профілактика та покращання зору. Влітку з’їдати по 2-3 квітки щоденно, краще додаючи їх до салатів. Зимового періоду додавати по чайній ложці олії з чорнобривців.

Судини. Для зміцнення судин дві чайні ложки подрібнених квітів змішати з чайною ложкою квітів таволги і залити двома склянками окропу. Настояти 30 хвилин, процідити і приймати по склянці тричі на день.

Загоювальна дія. При механічному ушкодженні шкіри чи теплових опіках обробляти ділянки олією з чорнобривців. Для цього свіжі подрібнені квіти залити оливковою чи рафінованою соняшниковою олією і настояти до восьми годин. Затим витримати на водяній бані 25-30 хвилин, охолодити і віджати квіти. Віджату олію зберігати в темному скляному посуді в прохолодному місці. Окремі ушкодження шкіри обробляти настоєм квітів чорнобривців у порції чаю на склянку окропу. Місця укусів комарів та інших комах протирати свіжим соком із квітів.

Протипоказання. Не рекомендують застосовувати препарати із чорнобривців під час вагітності, для лікування маленьких дітей та за умов індивідуальної алергії на рослину.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове