Архів
П’ятниця,
12 жовтня 2018 року

№ 79 (19626)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Попри незгоду  Єврокомісії

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду, рекомендованих Держрадою судочинства.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

НІМЕЧЧИНА видала Бельгії іранського дипломата.

Докладніше...
Запахло смаленим

РОСІЯ оголосила про намір заморозити членство у Раді Європи, не очікуючи процедури свого виведення з організації.

Докладніше...
Корумпований сімейний підряд

АРГЕНТИНА. Верховний суд відкрив справу про корупцію проти сенатора і екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер.

Докладніше...
Велика вода

В ІСПАНІЇ сталася масштабна повінь.

Докладніше...
Футбол кримінальний

БЕЛЬГІЯ. Правоохоронці почали масштабне розслідування шахрайств ув футбольному світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Подумаєш: кинув під ноги недопалок

Олена КОЩЕНКО.

Прикро це визнавати, але факт: українці призвичаїлися смітити, де заманеться. Варто лише окинути оком закидані недопалками й різними папірцями зупинки громадського транспорту, узбіччя автотрас, лісові галявини. А скільки стихійних сміттєзвалищ у лісах, лісосмугах, на берегах річок…

ЧИННИЙ Кодекс України про адміністративні правопорушення містить низку положень щодо покарання «за порушення правил поводження з побутовими відходами». Проте штрафи за них передбачені просто сміхотворні. Так, за викинутий недопалок чи папірець із вікон або дверей рейсового автобуса, залізничного потяга чи приватного автомобіля він становить «аж» від 8,5 до 17 гривень. Найсуворіше покарання — за улаштоване стихійне сміттєзвалище: від 340 до 1360 грн.

Але навіть і ці штрафи фактично нікому стягувати. На сьогодні закон покладає такий обов’язок на працівників Національної поліції, якій нині і без того бракує кадрів, та створювану виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад муніципальну поліцію, якої ще немає навіть у столиці. Поки що хіба тільки поодинокі небайдужі громадяни час від часу соромлять тих, хто захаращує довкілля. Неважко здогадатися, що здебільшого вони чують у відповідь. Безкультур’я завжди агресивне...

Тим часом у цивілізованих країнах давно винайшли дієві рецепти боротьби за чистоту довкілля. Вони охоплюють величезні (почасти просто драконівські) штрафи, виправні роботи і навіть тюремне ув’язнення. За порушниками пильнує муніципальна поліція, а стягнуті кошти зазвичай ідуть на благоустрій.

Сінгапур недарма зажив слави найчистішого міста у світі. Там за кинутий на тротуар недопалок доведеться сплатити штраф, розмір якого у перерахунку на наші гроші стартує від 8400 гривень. За викидання габаритніших предметів, як-от пластикові пакети чи обгортки від харчових продуктів, стягнення може досягати й 28 тисяч гривень. Якщо порушник знехтував законом удруге — його можуть оштрафувати на вп’ятеро більшу суму або кинути за ґрати. Сміттєвому злочинцю можуть ще й бамбуковими палицями по спині пройтись. І для туристів-іноземців жодних поблажок.

Об’єднані Арабські Емірати досягають чистоти теж завдяки жорсткій системі штрафів. Кинув непотріб повз смітник — викладай від 50 до 140 доларів. А за системне порушення тут можуть навіть депортувати з країни та заборонити в’їзд.

У сусідній із нами Польщі штраф за засмічення території населених пунктів стартує від 500 злотих (3800 грн).

У Швейцарії за жбурнутий під ноги недопалок цигарки можна сплатити 300 франків (8464 грн). Якщо ж викинув сміття навіть до спеціального контейнера, але не у спеціальному пакеті (!), — викладай іще 300 франків. За системні порушення — тисяча. Не так давно у місті Біль, що у кантоні Берн, 33-річного місцевого жителя засудили до двох днів тюремного ув’язнення за несплату штрафу. Уявіть, він виніс сміття на вулицю не в той день, коли його збирають, та ще й у звичайному пакеті, а не у спеціальному — з відповідною наліпкою про сплачений місцевий податок за вивезення сміття. Швейцарець проігнорував виписаний за це муніципальними поліцейськими штраф, за що й опинився у в’язниці.

Мабуть, настав час і у нас в країні запровадити для любителів вуличного свинства такі штрафи, щоб, сплативши їх, відпала охота смітити вдруге. Світ давно довів: це найдієвіший рецепт боротьби за чистоту довкілля на побутовому рівні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Можна, але складно
Читати
Удосконалили житлові програми
Читати
Ностальгія за туристами
Читати
Земельні проблеми
Читати
Закон діє
Читати
Просять про захист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове