Архів
Вівторок,
9 жовтня 2018 року

№ 78 (19625)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Упереджувальні маневри

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про проведення в Омані наймасштабніших за 17 років навчань «Saif Sareea 3».

Докладніше...
Перемогли проросійські кандидати

У БОСНІЇ і ГЕРЦЕГОВИНІ відбулися загальні вибори.

Докладніше...
Протест за протестом

ІСПАНІЯ. У Мадриді тисячі громадян вийшли протестувати проти уряду, очолюваного соціалістами.

Докладніше...
Тепер безробітний і під слідством

КИТАЙ звинуватив екс-главу Інтерполу у корупції.

Докладніше...
Буремний регіон

ІЗРАЇЛЬ готується до чергової війни у Секторі Гази.

Докладніше...
Інтрига залишається

БРАЗИЛІЯ. До другого туру виборів глави держави вийшли ультраправий і лівий кандидати.

Докладніше...
Досі оговтуються

ІНДОНЕЗІЯ. Кількість жертв землетрусу і цунамі вже перевищила дві тисячі осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Волкер надій не втрачає

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЧИ МОЖЛИВО на основі мінських домовленостей розв’язати проблему Донбасу? Багато хто як в Україні, так і на Заході вважає, що ці угоди зазнали краху і не зможуть привести до мирного розв’язання конфлікту. Зайвим підтвердженням цьому є невдача з реалізацією спочатку «плана Мореля», а згодом і «формули Штайнмаєра».

Втім, спецпредставник держдепартаменту США по Україні Курт Волкер не втрачає надій. У нещодавньому інтерв’ю «Громадському ТБ Донбасу» він заявив, що розраховує на нову зустріч із помічником президента РФ Владиславом Сурковим. «Ми ведемо переписку з Сурковим про зміст цієї зустрічі. Ми внесли пропозицію про розміщення миротворчої місії ООН, яка забезпечила б безпеку на окупованій території і створила умови для того, щоб мінські угоди були зрештою реалізовані. Йдеться про місцеві вибори, амністію тощо», — зазначив спецпредставник держ-депу. Волкер повідомив, що «росіяни не згодні з тими пропозиціями, які ми внесли, але самі поки що не запропонували жодних варіантів». За його словами, російська сторона і Сурков «заперечили проти нашої пропозиції, і я попросив його надіслати нам їхні пропозиції і все ж зустрітися, щоб обговорити, наскільки вони будуть продуктивними». Попри все американський дипломат демонструє впевненість: «Якщо ми зустрінемося, це буде дуже результативна дискусія».

Трохи раніше К. Волкер назвав кілька країн, готових у рамках миротворчої місії відправити своїх військовослужбовців на Схід України, — це Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина. «На мій погляд, це хороший діапазон країн, до складу якого входить кілька держав, які визнаються в Росії, швидше, як частина Заходу, і кілька держав, які визнаються на Заході, найімовірніше, частиною простору СНД, і я вважаю, що відчуття балансу було б логічним», — зазначив він.

Нагадаємо: спочатку Росія домагалася того, що миротворці повинні діяти лише на лінії розмежування. Згодом допустила можливість їх виходу і до українсько-російського кордону, але як «охоронців» для спостерігачів ОБСЄ. У лютому В. Путін пішов на поступки по Донбасу і погодився на розміщення «блакитних шоломів» на всій території конфлікту, але за умови, що Київ домовиться про це з незаконними збройними формуваннями.

Своєю чергою Україна, як і раніше, наполягає на введенні миротворців на всю територію конфлікту, в тому числі й на українсько-російський кордон, і заявляє, що не має наміру вести переговори з ватажками бойовиків про розміщення місії ООН.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, всім вистачить
Читати
Наторгували
Читати
«Конверти» процвітають
Читати
Борги — на мільярди
Читати
Дарують піклування
Читати
У пріоритеті — Захід
Читати
Паспортів-карток побільшає
Читати
Знову отруїлися діти
Читати
Потроху викорінюють
Читати
Захищають Батьківщину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове