Архів
Вівторок,
9 жовтня 2018 року

№ 78 (19625)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Кіно: що за кадром

Як знімали «Кіборгів»

Марина САВЧЕНКО.

 

Кадр із фільму «Кіборги».

У Херсоні побував Ахтем Сейтаблаєв (на фото)— режисер кінострічки про оборону Донецького аеропорту «Кіборги». Після демонстрації фільму на екрані кіноконцертного залу «Ювілейний» автор картини відповів на запитання журналістів.

— Як виникла задумка зняти «Кіборгів»?

— Свого часу я вів програму «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1». Одна з програм, яка мала назву «Кіборги», побачила світ 19 жовтня 2014 року, і, власне, ввечері ми з продюсером вирішили, що повинні зняти фільм про ці події, про наших героїв, про людей, яким не байдуже, в якій країні вони живуть. Герої цієї передачі — Кирило Недря, позивний «Доцент», Євген Жуков, позивний «Маршал», Олександр Трепак, позивний «Редут», Євген Можевікін, позивний «Адам», Андрій Шараскін, позивний «Богема» — стали потім нашими консультантами і розповідали історії, які записувала сценарист Наталя Ворожбит. Кіборги щодня приходили на знімальний майданчик і допомагали нам знімати фільм.

— Які труднощі виникли в процесі зйомок?

— Кіно взагалі знімати непросто, так, певні труднощі були, але я хочу сказати, що фільм «Кіборги» — це, на мою думку, один із тих іще небагатьох прикладів співпраці держави і, власне, нашого продакшн. Адже без допомоги Генерального штабу Збройних сил України, без допомоги Міністерства оборони України, без допомоги певних державних діячів не можливо було б це зняти, тому що це й дозвільні документи, це й важка військова техніка, тобто я можу сказати відповідально: це той приклад, коли держава допомагає тим, хто робить кіно.

— Чи очікували ви, що «Кіборги» стануть сенсацією українського кінематографа?

— Ну як вам сказати, кожен режисер мріє, щоб те, що він робить, знайшло відгук, зацікавило глядача. Ми намагалися передовсім зняти чесне кіно, і, якщо глядачу цікаво, якщо це викликає емпатію, — це радість для кожного режисера.

— У фільмі грає херсонський актор Олександр Мельник, його роль складна, це втілення сепаратиста, а негативного персонажа грати набагато важче, ніж героя. Як ви підбирали акторів для «Кіборгів», чи були із цим труднощі?

— Розумієте, на шість основних ролей ми передивилися близько 150 акторів із різних куточків України. Олександра Мельника я знав до цього, він знімався в моєму попередньому фільмі «Чужа молитва». І, побачивши його, я зрозумів, що обов’язково повинен його знімати, він надзвичайно добра людина і мегапрофесійний актор.

— То чому ж ви йому роль «кіборга» не дали?

— Я зрозумів, що саме Олександр зможе зробити цю роль такою переконливою і такою об’ємною, і тому саме Саша її зіграв.

— У фільмі достатньо ненормативної лексики. З одного боку, вона там доречна, з другого — це виглядає жорстко. Скажіть, цензуру не намагалися вам встановити?

— Можу наголосити, що жодної цензури нашого фільму не було. І я за це надзвичайно вдячний. Ніхто ніколи не казав нам: робіть так або так, навіть голова Держкіно України Пилип Іллєнко, навіть Президент країни, вони подивилися вперше фільм торік 6 грудня.

— Телевізійна версія «Кіборгів» буде?

— Ми зняли досить багато матеріалу, приблизно чотири години. І якщо буде така потреба, готові зробити 4-серійну версію.

— Але тоді ненормативна лексика потрапить у телеверсію фільму, а аудиторія досить широка, з неповнолітніми.

— Це дуже складно. Віковий ценз фільму 12+, прошу вибачення, що вона (ненормативна лексика) присутня, але я не міг цього не зробити, адже є певна реалістичність подій.

До речі, мені пишуть багато вчителів про те, що цю ненормативну лексику у фільмі вони не чують. Дуже сподіваюся на те, що діти, які побачать стрічку, не візьмуть саме це за приклад, а дивитимуться на інші речі у ній.

— Чи не доходили до вас розмови, чутки щодо думки іншої сторони, як там розцінюють цей фільм?

— На одному з російських телеканалів 12 хвилин було присвячено нашому фільму. Вони ще не дивилися його, але на тлі трейлера вже зробили висновок, що ми зняли голлівудський блокбастер. Ми подякували їм за цю рекламу. А ще є такий міжнародний ресурс IMDb (з англ. «Інтернет-база кінофільмів». — Ред.). Це найбільший у світі ресурс рейтингу фільмів, так-от фільм «Крим» російського виробництва, який теж побачив світ цього року, має рейтинг — 1.1, тоді як рейтинг «Кіборгів» — 9.8.

— Можливо, ви збираєтеся відправити свій фільм на якусь відому міжнародну кінопремію, приміром, «Оскар»?

— Ми запропонуємо, але це питання вирішуватиме Український Оскарівський комітет.

Версія для друку          До списку статтей

Iз джерела мудрості

«Мистецтво — це час і простір, в якому живе краса людського духу.

Як гімнастика випрямляє тіло, так мистецтво випрямляє душу.

Пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає насолоду».

Василь СУХОМЛИНСЬКИЙ,

видатний український педагог, публіцист, письменник.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове