Архів
Вівторок,
9 жовтня 2018 року

№ 78 (19625)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нові книжки

«Свого народу виплачу жалі»

Михайло ГУБАШ.

У видавництві «Сільських вістей» вийшла у світ перша збірка поезій талановитого поета-самородка з Миколаївщини Еміля Дуброва «Долі нескошена печаль». Майстра, який своїми віршами здатен проникнути в серце кожного українця, насамперед тому, що його правдиве слово відображає сподівання всього народу. Автор — хлібороб з діда-прадіда, якого ще в дитинстві полонило римоване слово.

РОЗДУМИ про долю і біди Батьківщини, усвідомлення того, що сьогодні наше суспільство підточують тяжкі недуги, й водночас залюбленість у життя та людей, рідну землю і її неповторність, уміння, як говорив О. Довженко, «бачити зорі у брудних калюжах на життєвих шляхах», зробили цього сина південної землі справдивим поетом.

Еміль Дубров — літературний псевдонім Омеляна Дзудзила. Народився він 4 березня 1952 року і майже все життя прожив у селі Григорівка, що на Миколаївщині. Його батьки, прості сільські трударі, далекого 1949 року були переселені в південні степи з мальовничих Карпат.

Вірші писав ще зі школи. Одного разу навіть наважився показати їх учительці, але та гідно їх не оцінила. Після того закинув цю справу. І хоча час від часу римувалося, ділитись із кимсь уже не хотілося...

Активно поновити поетичну творчість Е. Дуброва змусили буремні події Євромайдану. Спочатку коментував їх у соціальній мережі «Фейсбук» у віршованій формі, а далі... — «війна, що душу розриває...» Тоді й виявилося, що праведне, гостре, просякнуте болем і гнівом художнє слово поета вкрай необхідне українському читачеві, нехай і «фейсбучному», який кохається в поезії. Про це свідчать численні відгуки її поціновувачів. До речі, симпатики творчості Е. Дуброва у соціальній мережі пропонували йому видати збірку — мовляв, гроші на неї зберемо всім миром, ви тільки погодьтеся. Не погодився. «Віддайте краще нужденним...» — відповів. А в одному з віршів пояснив: «Ніколи не писав заради слави...»

У поезіях автора «з народу» відчувається висока громадянська позиція, вони просякнуті болем за теперішнє і майбутнє рідної країни, її народу, який століттями боровся за кращу долю і змушений був знову повстати у борні за омріяні волю і самостійність. При цьому поет непримиренний як до ворога зовнішнього з його «братськими обіймами», які можуть і задушити, так і до внутрішнього — «Коли ж бо вже нажретеся, панове?»

Нескошена печаль моєї долі

Блукає десь по вибалках крутих,

І серце знов стискається від болю...

Хоч не за себе, ні — болить за тих,

Хто так любив її, любив свою Вітчизну

І боронив від лютих ворогів,

Які все мріяли відсвяткувати тризну,

Нас скинувши з дніпровських берегів.

І так віки. З століття у століття,

Коли здавалося, що похитнулась твердь,

Змітав козак з землі своєї сміття

З словами: «Україна або смерть!»

Отож запам’ятайте, гультіпаки,

Ті, хто козацьку проливає кров:

Де вмре козак — розквітнуть в полі маки,

Їх душі оживуть серед дібров.

А де впаде й зотліє ваше тіло,

Як то було впродовж усіх епох,

Щоб іншим воювати не кортіло,

За кілька літ зросте чортополох!

Попри всю безкомпромісність до ворогів, рішучість і заклики до останнього битися за долю неньки України, попри увесь «і сум, і біль, і гнів, і тугу», поет водночас виявляє себе тонким, неперевершеним ліриком, коли пише про природу і жінку. Кохання для нього — це Божий дар, яким Господь нагородив людину й благословив її на існування. Недарма ж серед «фейсбучних» пошановувачів творчості Еміля Дуброва найбільше жіноцтва.

Втім, багатогранність притаманна багатьом українським поетам. Різниця в тому, якими словами й наскільки майстерно автор вміє все це відобразити у своїй творчості. В Еміля Дуброва, як на мене, це виходить дуже проникливо. Особливо у віршах про війну — їх неможливо читати без сліз... Невимовних щему і туги сповнені рядки про горе матері, що втратила свого єдиного сина, який став на оборону рідної землі. Проте краще прочитати сповідь серця цього автора.

Версія для друку          До списку статтей

Iз джерела мудрості

«Мистецтво — це час і простір, в якому живе краса людського духу.

Як гімнастика випрямляє тіло, так мистецтво випрямляє душу.

Пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає насолоду».

Василь СУХОМЛИНСЬКИЙ,

видатний український педагог, публіцист, письменник.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове