Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Коли уряд соціально відповідальний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через 10 років після фінансової кризи у країні оголошено про припинення програми жорсткої економії.

Докладніше...
До пенсії ще треба доробити

РОСІЯ. Попри народні протести у країні таки підвищили пенсійний вік.

Докладніше...
Майже піввіку були заміновані

ПІВНІЧНА і ПІВДЕННА КОРЕЯ почали розмінування вздовж спільного кордону.

Докладніше...
Накрило токсичною хмарою

БЕЛЬГІЯ. На хімічному заводі «Vynova» у комуні Тессендерло в провінції Лімбург стався потужний вибух.

Докладніше...
Неофіційні домовленості працюють

В ІРАКУ обрали президента і призначили прем’єр-міністра.

Докладніше...
Торгове протистояння

КИТАЙ припинив купувати нафту у США.

Докладніше...
Снігу по коліна

КАНАДА. Провінцію Альберта накрив найбільший за останні 104 роки снігопад.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Фермерські овочі дешевші

Микола ЯСЕНЬ.

ОСІННІ продовольчі базари у Кривому Розі вже стали традиційними. Одначе цього року у всіх семи районах міста поруч зі звичними ринками запрацювали ярмарки, організовані фермерами Криворіжжя. Усе, що вони виростили і виробили у своїх господарствах, передусім овочі та фрукти, запропонували, як пояснив лідер тутешніх фермерів і сільських підприємців Володимир Мельник, «як свій виробничий звіт перед земляками». І похвалився тим, що люди почали віддавати їм перевагу. Насамперед з тієї причини, що на фермерських ярмарках продукція реалізується за значно нижчими цінами. Незабаром до місцевих фермерів зі своїми багатими і вагомими «звітами» приєдналися й фермери не лише довколишніх Апостолівського, Софіївського та Широківського районів, а й сусідніх областей — Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської і навіть Вінницької.

Парадокс робітничого міста

У КАМ’ЯНСЬКОМУ — місті чавуну, сталі й металопрокату — нині більше ніж удвічі, порівнюючи з минулим роком, зросла потреба в кадрах на металургійних, металообробних та машинобудівних підприємствах. Насамперед ідеться про висококваліфіковані робітничі спеціальності. Серед тих, кого чекають роботодавці, — працівники з експлуатації, обслуговування і контролю технологічного промислового обладнання та роботи на складально-монтажних потужностях.

Парадокс у тому, що попри значну кількість вакантних робочих місць Центр зайнятості спроможний працевлаштувати лише 22,2% безробітних, адже серед них переважають працівники сфери обслуговування, фахівці з найрізноманітнішою середньою спеціальною і вищою освітою.

Книга вчить, як на світі жить

ЗА ПРИНЦИПОМ краще пізніше, ніж ніколи, в усі школи Петропавлівського та Покровського районів надійшли нарешті підручники для учнів молодших та середніх, а також частково старших класів. Утім, не тільки підручники. У шкільні та центральні дитячі бібліотеки обох районів загалом надійшло понад шість тисяч екземплярів книжок. Серед них, окрім художньої літератури, пізнавальна та енциклопедична на зразок «Хочу все знати» і «Умілі руки». Для дівчат є гарно ілюстровані книжки з рукоділля та домоведення, для хлопців — сучасні науково-технічні видання.

— Такою кількістю різноманітної літератури наші фонди давно не поповнювалися, — радіє директор дитячої бібліотеки у Петропавлівському районі Людмила Поляновська. — Друкованих видань надійшло у п’ять разів більше, ніж протягом останніх чотирьох років, разом узятих. Це дуже добре. Книжки допомагають як учителям, так і батькам відвернути дітей від надмірного захоплення гаджетами, віртуальними, часто агресивними, комп’ютерними іграми. Адже «живе» читання й самостійне осмислення прочитаного нічим не замінити. Тому спасибі всім, хто ініціював і здійснив цю добру справу.

Службовий транспорт ОТГ

З ВАКУЛІВСЬКОЮ об’єднаною територіальною громадою у Софіївському районі, мабуть, дещо переборщили. У її підпорядкуванні ні мало ні багато — аж 18 населених пунктів. Зрозуміло, різних за розмірами. Але ж усі вони рівноправні між собою, отож їхні жителі слушно розраховують на однакове ставлення до своїх запитів, потреб і проблем. А як охопити усіх? Навіть швидко і вчасно доїхати людям на виручку у віддалені куточки громади проблема. Адже її загальна площа — 300 квадратних кілометрів. Актив ОТГ ухвалив рішення за кошти, отримані від реформи з децентралізації, придбати чотири моторолери. Вони стали службовим транспортом для сільських старост і фельдшерів.

— Віднині неважко дістатись у найвіддаленіше село громади, — говорить голова Вакулівської ОТГ Артур Шевцов. — І пальне для моторолерів обходиться дешевше, і в експлуатації вони простіші від автомобіля. Та й узагалі у сільській місцевості вони зручні та вигідні.

Власні центри безпеки

СПЕКОТНЕ й пожежонебезпечне літо разом зі зливами і рвучкими вітрами підготувало жителів області до будь-яких природних стихійних лих і загроз.

Зокрема, у чотирьох недавно створених об’єднаних територіальних громадах вирішили збудувати власні центри безпеки — протипожежні станції, і створити загони не тільки вогнеборців, а й рятівників у випадку надзвичайної ситуації. Мова про Вакулівську Софіївського, Гречаноподієвську Широківського і Раївську Синельниківського районів та Васильківську тергромади. За словами начальника обласного управління з надзвичайних ситуацій Сергія Коваленка, радіус дії центрів становитиме 30 кілометрів, тож допомога від них буде оперативною. На будівництво центрів безпеки з державного бюджету вже надано мільйон гривень.

Оздоровлення за рахунок держави

В ОБЛАСТІ успішно діє нова програма безоплатного оздоровлення працюючих, які потребують реабілітації після лікування.

Претендувати на відпочинок за рахунок держави у будь-якому з 52 спеціалізованих санаторіїв України, охоплених цим проектом, може кожний мешканець Дніпропетровщини працездатного віку. Це ті, кому довелося тривалий час стаціонарно лікуватися від того чи іншого захворювання. Якщо після цього є потреба продовжити оздоровлення в санаторії, просто в лікарні можна подати заявку і разом з уповноваженим представником Фонду соціального страхування оформити путівку на 22-24 дні. Фонд оплачує санаторне лікування з розрахунку 600 гривень за добу.

Від початку року цим правом скористались уже майже дві тисячі 200 жителів. Прикметно, що відпустки для оздоровлення брати не потрібно: на час санаторного лікування медики подовжують лікарняні листки. До кінця року на безкоштовні путівки до оздоровниць область витратить майже півмільярда гривень.

Гуртом легше

ОБЛАСТЬ визнана однією з найефективніших у країні у справі подолання браконьєрства на річках і ставках. Скажімо, за період цьогорічного нересту затримано півтори тисячі губителів водних живих ресурсів. Браконьєри відшкодували понад триста тисяч гривень збитків, завданих ними природі й державі.

За словами заступника голови облради Антона Кумановського, досягти відчутного успіху в охороні водних ресурсів вдалося завдяки співпраці різних служб і організацій. Зокрема, був створений спеціалізований підрозділ боротьби з браконьєрами, до складу якого увійшли фахівці водної поліції, Департаменту екології, Держрибагентства і кількох організацій добросовісних і дбайливих рибалок.

Пам’ятник на вулиці Доблесна

У ПРИВАТНОМУ секторі обласного центру, який здавна зветься Діївкою, відкрили пам’ятник загиблим землякам в неоголошеній війні на Донбасі. У серпні 2014-го в нерівному бою неподалік міста Шахтарськ на Донеччині полягли 23 патріоти 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади. Пам’ятник їм встановлено завдяки небайдужим місцевим активістам, колишнім учасникам АТО, а також меценатам. На мітинг-реквієм із нагоди його відкриття прийшли ветерани війни на Донбасі, батьки та рідні загиблих. Завершилася церемонія хвилюючим і зворушливим молебнем. Символічно, що вулиця, де відкрили пам’ятну стелу з нанесеними на ній іменами загиблих, носить назву Доблесна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили «єдине вікно»
Читати
В очікуванні найголовнішого
Читати
Субсидійний «коридор» вужчає
Читати
Пенсія для ФОПів
Читати
Спалах «сибірки»
Читати
У кого найвищі заробітки
Читати
Ціни на проїзд знову зросли...
Читати
...I на алкоголь теж
Читати
Борги — на мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове