Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Коли уряд соціально відповідальний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Через 10 років після фінансової кризи у країні оголошено про припинення програми жорсткої економії.

Докладніше...
До пенсії ще треба доробити

РОСІЯ. Попри народні протести у країні таки підвищили пенсійний вік.

Докладніше...
Майже піввіку були заміновані

ПІВНІЧНА і ПІВДЕННА КОРЕЯ почали розмінування вздовж спільного кордону.

Докладніше...
Накрило токсичною хмарою

БЕЛЬГІЯ. На хімічному заводі «Vynova» у комуні Тессендерло в провінції Лімбург стався потужний вибух.

Докладніше...
Неофіційні домовленості працюють

В ІРАКУ обрали президента і призначили прем’єр-міністра.

Докладніше...
Торгове протистояння

КИТАЙ припинив купувати нафту у США.

Докладніше...
Снігу по коліна

КАНАДА. Провінцію Альберта накрив найбільший за останні 104 роки снігопад.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

З прицілом на наживу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Керівництво ПАТ «Укрпошта», незважаючи на загальне невдоволення керівників громад, поштарів та селянства, продовжує проштовхувати реформу «Сільське відділення». У Чернігівській облраді відбулося вже п’яте засідання з участю директора поштового монополіста І. Смілянського, представників обласної влади та органів місцевого самоврядування, газетярів і широкого кола громадськості.

СКАЗАТИ, що зустріч була гарячою, — не сказати нічого. Засідання тривало понад три години — суцільні емоції, суперечки… Градус напруженості зріс, коли до зали засідань увірвались кількасот селян із різних районів області з категоричною вимогою: згорнути реформу!

— Цей проект неможливо зупинити ні велелюдними мітингами у Києві, ні петиціями на адресу центральної влади — він запущений без нашої згоди і не має зворотного ходу, — переконаний заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур. — Але в наших силах на цьому етапі скоригувати його під реалії області так, щоб пережити процес із найменшими втратами. Саме тому варто відкинути політичні амбіції і гуртом відпрацювати кожну громаду, кожне село, врахувати всі пропозиції і зауваження.

Арсен Дідур уже вп’яте виступив модератором зустрічі керівників районів, громад і газетярів з одного боку і менеджерів «Укрпошти» — з іншого. Попередня відбулася два тижні тому. Генеральний директор ПАТ «Укр-пошта» Ігор Смілянський просив саме стільки часу на усунення порушень і особисто гарантував, що пересувні відділення курсуватимуть у межах трьох пілотних районів — Куликівського, Чернігівського і Ріпкинського. Саме на цих територіях поштове керівництво мало б досконало відпрацювати всі механізми реформи. Однак уже наступного дня «поштомашини» поїхали в Прилуцький і Талалаївський райони. І вже там схопилися за голови редактори «районок» — до редакцій одна за одною посипалися скарги на несвоєчасну доставку преси.

Присутні на обговоренні керівники громад підтвердили: пересувних відділень ніхто не забирав, а порушень так і не усунули. Багато хто з представників місцевої влади взагалі не розуміє доцільності саме такого варіанта реформи. Так, скажімо, керівник Комарівської ОТГ не може збагнути, навіщо «Укрпошті» закривати їхнє стаціонарне відділення, яке щороку дає близько 300 тисяч гривень прибутку.

Утім, ні 15 тисяч підписів незгодних, ні присутні в залі протестувальники, які блокували виходи із зали, ні аргументи керівників районів і громад не змогли переконати генерального директора ПАТ «Укрпошта» І. Смілянського. Треба віддати належне Ігорю Юхимовичу — він укотре витримав шквал критики й обвів усіх круг пальця. Під час дискусії з ним стало зрозуміло, що припиняти впровадження реформи ніхто не збирається, а вимоги влади залишити стаціонарні відділення в громадах із кількістю мешканців одна тисяча осіб залишаться незадоволеними. Більше того, в потужній хвилі протестів високооплачуваний заокеанський менеджер угледів політичну складову.

Виступаючи перед зібранням, Ігор Смілянський продовжував розповідати про позитивні результати реформи і назвав факти про падіння тиражів вигадкою. Навіть продемонстрував графік, згідно з яким із газетами на Чернігівщині все гаразд, що-правда, відкрити для всіх бажаючих дані накладів не захотів. А виданням, які виступають проти реформи, пан Смілянський прозоро натякнув: «Ті, хто нормально співпрацює з «Укрпоштою», має нормальні тиражі. А той, хто у своїх газетах розповідає, що пошта закривається та передплати не буде, отримає якраз такий результат, про який пише». Але нехай ті газетярі, що водять танок з «Укрпоштою», не сумніваються: тиражі їхніх видань також упадуть, бо «ефективні менеджери» відкрили скриньку Пандори і започаткували незворотні процеси.

Своєю чергою представники влади дістали від Ігоря Юхимовича запевнення, що зустріч із ним у такому форматі була останньою. Зрештою більшість присутніх зійшлася на тому, що скільки б у дзвони не били, все одно буде так, як того захоче монополіст. Адже перед менеджерами з зарплатами у сотні тисяч гривень поставлені чіткі завдання, прописані в наказі Ігоря Смілянського. Конкретно — оптимізація роботи сільських стаціонарних відділень і їхньої логістичної мережі.

Тим часом «під шумок» дебатів щодо так званої реформи «Укрпошта» тихенько підняла тарифи на свою основну послугу — доставку кореспонденції. Причому різко — відразу на 40 відсотків. Закривають відділення і підвищують тарифи! Де логіка? Понад те епопея тільки починається, адже «Укрпошта» наполягає на закритті стаціонарних відділень у населених пунктах із кількістю жителів до двох тисяч. Таких на Чернігівщині 95 відсотків! Замість звичної пошти будуть пересувні «катафалки». Як вони працюватимуть узимку і за поганих погодних умов, уявити неважко… Як наслідок, села залишаться без поштових послуг, тому всі, хто продовжує загравати з горе-менеджерами «Укрпошти», несуть спільну відповідальність за те, що буде далі.

Недарма ж до статуту компанії внесли зміни, корпоратизувавши її і зробивши з неї публічне акціонерне товариство. Це означає, що в найближчій перспективі ласий шматок стратегічного державного підприємства може під виглядом інвестування увірвати черговий «нувориш». Ті, хто затіяв реформу, прекрасно розуміють, що «Укрпошта» — це не лише газети і листи, але й такі «хлібні» операції, як страхування автотранспорту, надання кредитів, а віднедавна ще й торгівля алкоголем і газом. Нагадаємо, що торік у вересні Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, видала ліцензію «Укрпошті» на постачання природного газу. Як пояснили у відомстві, це «потрібно для того, щоб компанія могла самостійно постачати газ власним відділенням і котельним протягом опалювального періоду».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відчинили «єдине вікно»
Читати
В очікуванні найголовнішого
Читати
Субсидійний «коридор» вужчає
Читати
Пенсія для ФОПів
Читати
Спалах «сибірки»
Читати
У кого найвищі заробітки
Читати
Ціни на проїзд знову зросли...
Читати
...I на алкоголь теж
Читати
Борги — на мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове