Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Прошу слова

Маю пропозицію

Василь ДЮБА.

 м. Семенівка

Чернігівської області.

КОЛИ два роки тому при Корюківській районній лікарні, що на Чернігівщині, відкрили відділення гемодіалізу, пацієнти, котрі потребували цієї процедури, сприйняли це по-різному. Дехто побоювався некваліфікованого медперсоналу, інші раділи, що відпала потреба їздити через день за 200 кілометрів в обласний центр, що й для здорової людини нелегко. Врешті-решт, укомплектувавшись пацієнтами, районне відділення запрацювало. Попри дрібні, здавалось тоді, негаразди з інвентарем, обладнанням, персоналом. Більшість хворих відчули значне покращання, адже час на дорогу скоротився вдвічі, а у декого і втричі. Крім того, якщо раніше пацієнтам досить часто після повернення з процедур додому доводилось викликати «швидку», то тепер такі випадки звелись нанівець. Але, як і два роки тому, оті дрібні негаразди нікуди не ділись. Досі у відділенні працює один лікар, дві медичні сестри, технік і санітарка. Це чудові спеціалісти, самовіддані та гарні люди, яким доводиться днювати й ночувати в лікарні, надто тепер, коли вийшли з ладу два апарати з п’яти, а кількість хворих постійно зростає. Підмінити персонал нікому, бо перший-ліпший не зможе працювати ні з апаратурою, ні з пацієнтами, тож, коли трапляється непередбачувана ситуація, нас відправляють до обласної лікарні.

Якби додати лікаря, медсестру, техніка, то відразу зникла б більшість проблем. І коштів на це далеко шукати не треба. Хворим із таким діагнозом відшкодовуються витрати на транспорт до місця проведення процедур, і якщо порахувати підвищення вартості компенсації за переїзд до Чернігова, то може вийти ще більше, ніж потрібно. Але для цього треба, щоб один чиновник написав іншому листа чи просто зателефонував і узгодив питання. Чи це не «царська» справа?

І ще одне. Ми дуже вдячні, що держава взяла на себе витрати із лікування нашої хвороби, адже практично всім це було б не по кишені. Та якщо в обласному відділенні на час процедур нам безкоштовно виділяють ліки, необхідні в процесі, безкоштовно роблять аналізи крові, то в районі чомусь ні. За два роки тут лише декілька разів надали препарати для зниження тиску. Відтак усі інші мусимо купувати самостійно. Все це не один раз обговорювалось при проведенні процедур пацієнтами, а я все виклав письмово.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове