Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Папороть і горобину — в погріб

ЗНИЖЕННЮ вологості повітря в погребі сприяє листя папороті. Його стелять на земляну підлогу, а вже потім засипають картоплю. Щоб зберегти урожай капусти, головки укладають на дерев’яну решітку, під яку стелять листя папороті. Це листя кладуть також під буряки. Морква теж залишається довше соковитою та не псується, якщо її перекласти папороттю.

А ще папороть вплітають у коси з цибулею та часником, від чого головки швидше підсихають і краще зберігаються протягом усієї зими.

Горобинове листя також запобігає загниванню картоплі у сховищі та підсушує її.

На 100 кг картоплі слід взяти 2 кг листя. Бажано, щоб бурти з бульбами у сховищі були не вище метра. За більшої кількості вони починають швидше псуватися.

Версія для друку          До списку статтей

МАЛО іще поширена в наших садках айва, плоди якої, хоч і терпкуваті, надзвичайно корисні. А що вже пахучі — варто один покласти в будь-яке варення, і воно стане напрочуд ароматним. Щоправда, дехто з читачів, зокрема Олексій Передерій із Запорізької області, нарікають, що кущик цвіте дуже рясно, а плодів катма. Позаяк заочно визначити причину неправильної «поведінки» айви важко, ми подамо загальні засади догляду за культурою, а господарі відтак спробують зорієнтуватися, чи належно вони все робили.

Свині в цілому не дуже вимогливі домашні тварини: влітку їх можна утримувати навіть просто неба. Інша річ зима. Розповімо, як облаштувати свинарник на холодну пору, щоб живності велося комфортно, а надто супоросним маткам та приплоду, коли він з’явиться. Трішки скажемо і про раціон, який у нинішній період можна суттєво поповнити різними відходами.

Сьогодні багато хто купує декоративні культури, зокрема квіти, через Інтернет. І, трапляється, замовлене надходить із запізненням, а тут погода погіршилась... Висаджувати чи залишити на весну, розмірковує господар. Постараємося допомогти, а мова піде про багаторічники.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове