Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ліпше не економити

«Чи можна повторно використати мульчу з помідорної грядки?» — запитує І. Білий із м. Житомира.

МУЛЬЧУ на зиму з грядок прибирають. Бажано її згребти в суху погоду, скласти під навісом чи накрити плівкою. Якщо мульча була на грядці, де овочеві або ягідні культури не були уражені хворобами, її можна спокійно використовувати повторно наступного року.

У разі суттєвого ураження тих же помідорів фітофторою чи суниці плодовою гниллю та іншими грибковими хворобами мульчу краще закомпостувати. При цьому шар мульчі слід щедро посипати попелом. Решту складових компостної купи закладають за загальними правилами.

Не варто економити та повторно використовувати смужки, якими підв’язували помідорні кущі, кілька років поспіль, адже можна заразити томати фітофторою й іншими хворобами.

Версія для друку          До списку статтей

МАЛО іще поширена в наших садках айва, плоди якої, хоч і терпкуваті, надзвичайно корисні. А що вже пахучі — варто один покласти в будь-яке варення, і воно стане напрочуд ароматним. Щоправда, дехто з читачів, зокрема Олексій Передерій із Запорізької області, нарікають, що кущик цвіте дуже рясно, а плодів катма. Позаяк заочно визначити причину неправильної «поведінки» айви важко, ми подамо загальні засади догляду за культурою, а господарі відтак спробують зорієнтуватися, чи належно вони все робили.

Свині в цілому не дуже вимогливі домашні тварини: влітку їх можна утримувати навіть просто неба. Інша річ зима. Розповімо, як облаштувати свинарник на холодну пору, щоб живності велося комфортно, а надто супоросним маткам та приплоду, коли він з’явиться. Трішки скажемо і про раціон, який у нинішній період можна суттєво поповнити різними відходами.

Сьогодні багато хто купує декоративні культури, зокрема квіти, через Інтернет. І, трапляється, замовлене надходить із запізненням, а тут погода погіршилась... Висаджувати чи залишити на весну, розмірковує господар. Постараємося допомогти, а мова піде про багаторічники.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове