Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підживлення винограднику напередодні зими

ОДНИМ із важливих агротехнічних прийомів при культивуванні винограду є внесення мінеральних і органічних добрив. Адже врожайність цієї культури безпосередньо залежить від родючості ґрунту.

За вегетаційний період лоза бере з ґрунту велику кількість різних поживних речовин. Тому так важливо восени збагатити землю добривами.

Найкращих результатів можна досягти при одночасному внесенні органіки і мінеральних сполук, з тією лише поправкою, що з останніх восени закладають у ґрунт тільки ті, які залишаться в землі після дощів і танення снігів згодом. Це калійні та фосфорні. Вносити азотні добрива перед зимою недоцільно.

Натомість усі наявні в розпорядженні види органіки (гній, пташиний послід, перегній, торф, компост) та фосфорно-калійні субстрати, наприклад суперфосфат, кісткове борошно, метафосфат калію, фосфоритне борошно, ортофосфат, хлористий калій, калімагнезію, калійні солі, сульфат калію тощо варто давати під осіннє перекопування. Така комбінація посприяє істотному підвищенню врожаю. Попіл також підходить як джерело калію і фосфору, проте його потрібно досить багато для досягнення потрібного результату (в середньому два кілограми на сотку).

Норма внесення кожного виду добрив різна і залежить від декількох факторів. Насамперед — від хімічних показників ґрунту та його типу.

В родючий структурний ґрунт (чорнозем, усі види каштанових) досить додавати по 350-500 кг органіки на сотку.

У середньородючий ґрунт (суглинки, глинисті чорноземи) обсяг внесення органіки коливається від 550 до 800 кг на сотку.

Піщані й супіщані ґрунти (малородючі) потребують найбільше органічних сполук — від 850 до 1200 кг на сотку.

Добрива бажано вносити один раз на три-чотири роки на перших двох типах ґрунтів і раз на два роки — на піщаних.

Кількість органіки під виноградники залежить від якісного складу добрива. Так, дозу висококонцентрованих посліду птахів, козячого, кінського, овечого гною рекомендується зменшити. В той час як кількість менш насичених поживними речовинами сумішей, наприклад садового компосту, перепрілого гною, торфу нейтральної кислотності — збільшити.

З мінеральних добрив під виноград восени закладають калійно-фосфорні сполуки з розрахунку 1-1,2 кілограма діючого хімічного елемента на сотку.

Версія для друку          До списку статтей

МАЛО іще поширена в наших садках айва, плоди якої, хоч і терпкуваті, надзвичайно корисні. А що вже пахучі — варто один покласти в будь-яке варення, і воно стане напрочуд ароматним. Щоправда, дехто з читачів, зокрема Олексій Передерій із Запорізької області, нарікають, що кущик цвіте дуже рясно, а плодів катма. Позаяк заочно визначити причину неправильної «поведінки» айви важко, ми подамо загальні засади догляду за культурою, а господарі відтак спробують зорієнтуватися, чи належно вони все робили.

Свині в цілому не дуже вимогливі домашні тварини: влітку їх можна утримувати навіть просто неба. Інша річ зима. Розповімо, як облаштувати свинарник на холодну пору, щоб живності велося комфортно, а надто супоросним маткам та приплоду, коли він з’явиться. Трішки скажемо і про раціон, який у нинішній період можна суттєво поповнити різними відходами.

Сьогодні багато хто купує декоративні культури, зокрема квіти, через Інтернет. І, трапляється, замовлене надходить із запізненням, а тут погода погіршилась... Висаджувати чи залишити на весну, розмірковує господар. Постараємося допомогти, а мова піде про багаторічники.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове