Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Догляд за суницею

ПОПРИ ТЕ що це трав’янистий кущ, суниця садова потребує обрізки не менше, ніж інші ягідники.

Суниця росте і плодоносить на одному місці кілька років поспіль.

Оскільки ця культура розташовується біля вологої (і часто холодної) землі, вона часто страждає від грибкових захворювань. Обрізавши своєчасно листя, ви не допустите розповсюдження хвороби на здорові екземпляри. Якщо насадження мають вигляд здорових, то обрізка стане профілактичним антигрибковим заходом.

Зазвичай цю «хірургічну» операцію відкладають на осінь. У цей період ягідник уже має плачевний вигляд — під кущами сухе листя, багато живого вже не зелене, а різноколірне — з рожевими, бурими або білими плямами (залежно від хвороби, яка його розфарбувала). Ще й сухі квітконоси стирчать. Так і хочеться швидше навести лад, обрізавши кожну розетку до землі!

Проте поспішати не слід. Така радикальна осіння операція завдасть рослині більше шкоди, ніж користі. Річ у тому, що ця культура не скидає листя, як більшість ягідників, а оновлює його поступово протягом року.

Восени в зеленому листі накопичуються речовини, завдяки яким рослина взимку не замерзає. Крім того, листя служить захистом для сердечок і квіткових бруньок, затримує сніг. Видаливши його, ви сильно ослабите кущі й залишите їх на поталу зимовому холоду.

Тож восени слід видалити лише сухе та ушкоджене листя.

Якщо помітні хвороби, обріжте сильно уражені рослини, а потім обробіть ділянку відповідним фунгіцидом. Всі рослинні рештки спаліть.

З приходом весняного тепла зелене листя, що перезимувало, першим почне фотосинтез, який стане запорукою активного розвитку нового листового апарату і формування щедрого врожаю.

Коли зійде сніг, необхідно буде видалити лише пошкоджене, з ознаками хвороб листя — воно може стати джерелом поширення інфекції. Після такої процедури кілька разів проводять лікувальну (або профілактичну) обробку рослин розчином фунгіциду, а все обрізане листя спалюють.

А ось коли зібрано останні ягоди, настає найсприятливіший час для омолоджувальної стрижки. Після такої радикальної операції відростатимуть молоді листочки, які до осені перетворяться на пишні розетки і стануть запорукою благополучної зимівлі рослин. Щорічна стрижка сприяє омолодженню, зберігає високу врожайність і подовжує термін життя культури.

Версія для друку          До списку статтей

МАЛО іще поширена в наших садках айва, плоди якої, хоч і терпкуваті, надзвичайно корисні. А що вже пахучі — варто один покласти в будь-яке варення, і воно стане напрочуд ароматним. Щоправда, дехто з читачів, зокрема Олексій Передерій із Запорізької області, нарікають, що кущик цвіте дуже рясно, а плодів катма. Позаяк заочно визначити причину неправильної «поведінки» айви важко, ми подамо загальні засади догляду за культурою, а господарі відтак спробують зорієнтуватися, чи належно вони все робили.

Свині в цілому не дуже вимогливі домашні тварини: влітку їх можна утримувати навіть просто неба. Інша річ зима. Розповімо, як облаштувати свинарник на холодну пору, щоб живності велося комфортно, а надто супоросним маткам та приплоду, коли він з’явиться. Трішки скажемо і про раціон, який у нинішній період можна суттєво поповнити різними відходами.

Сьогодні багато хто купує декоративні культури, зокрема квіти, через Інтернет. І, трапляється, замовлене надходить із запізненням, а тут погода погіршилась... Висаджувати чи залишити на весну, розмірковує господар. Постараємося допомогти, а мова піде про багаторічники.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове