Архів
П’ятниця,
5 жовтня 2018 року

№ 77 (19624)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Восени садять яблуні та груші

НАЙКРАЩИЙ час для посадки (пересадки) дерев — період їх біологічного спокою, який настає після листопаду. Ліпше вибирати одно-дворічні саджанці, тому що з віком приживлюваність посадкового матеріалу погіршується.

Слід віддати перевагу тому деревцю, в якого коренева система велика, а крона маленька, і в жодному разі не навпаки. Якщо надземна частина (як у триліток) уже велика, її вкорочують, приводячи у відповідність до коренів. Останні під час продажу повинні бути захищені земляною бовтанкою або вкриті вологою мішковиною. Якщо коріння сухе, завітрене, то це означає, що воно вже мертве.

Коли на саджанці залишилося листя, його належить обережно видалити, не пошкодивши бруньок у пазухах листків. Можна злегка відщипнути невеликий шматочок кори: у свіжого саджанця оголиться живий, зелений шар. Якщо він коричневий, то саджанець мертвий.

Ідучи купувати деревця, візьміть плівку, чималий шматок шпагату і змочену мішковину (або добре змочену газету). Спочатку обгорніть коріння вологою мішковиною або газетою, зверху плівкою і добре стягніть шпагатом. Гілки обережно підтягніть до стовбура і теж обв’яжіть.

Незалежно від способу зберігання кореневу систему саджанця опускають у чисту воду за день до посадки, але не раніше і не триваліше за добу, а безпосередньо перед садінням занурюють у земляну, глиняну або глиняно-гнойову бовтанку (1 частина глини, 2 частини коров’яку, 5-7 частин води), щоб не допустити навіть короткочасного підсихання коренів.

Обрізують посаджені деревця навесні, щоб не знизити зимостійкість.

Восени висаджують яблуні, вишні й сливи. Навесні — менш зимостійкі породи і сорти, а також саджанці яблуні та груші на карликових підщепах.

При посадці дерева дуже важливо не заглиблювати кореневу шийку, оскільки це пригнічує його подальший ріст і збільшує сприйнятливість до захворювань та шкідників. Заглиблення більше, ніж треба, при осінній посадці може призвести до загибелі дерева в першу ж зиму. Підвищена температура ґрунту в поєднанні з високою вологістю (особливо в період відлиг) стають причинами кільцевого випрівання кори в ділянці кореневої шийки. Запобігти цьому допоможе правильне визначення місця кореневої шийки, яке чимало садівників часто плутають з місцем щеплення, котре трохи вище. Коренева шийка знаходиться на 3-4 см вище першого відгалуження коренів і на 5-7 см нижче місця щеплення. Якщо в цьому місці протерти стовбур мокрою ганчіркою, то стане помітний перехід від світло-коричневого забарвлення коренів до зеленкуватого кольору стовбура.

Слід враховувати подальше осідання ґрунту і опущення кореневої шийки до 4 см на легких ґрунтах і до 6 см на важких. Таким чином, при посадці рослину піднімають на ґрунтову «подушку» відповідної товщини, щоб через час рівень кореневої шийки зрівнявся з поверхнею землі. Для зручності садівники використовують рейку, яку кладуть горизонтально на посадкову яму і щодо неї правильно піднімають саджанець.

Кореневу систему дерева присипають у кілька прийомів, добре ущільнюючи ґрунт ногою в напрямку від краю ями до саджанця (натискаючи п’ятою на краю ями, а потім носком біля саджанця). Після посадки по колу посадкової ями формують земляний валик заввишки 5-8 см і повільно, рівномірно виливають у лунку двоє відер води. Поливають обов’язково, незалежно від вологості ґрунту та погоди, позаяк це сприяє швидкому осіданню землі й кращому контакту із корінням саджанця. Після поливу лунки мульчують перегноєм, сухим листям або ґрунтом шаром 8-10 см.

Версія для друку          До списку статтей

МАЛО іще поширена в наших садках айва, плоди якої, хоч і терпкуваті, надзвичайно корисні. А що вже пахучі — варто один покласти в будь-яке варення, і воно стане напрочуд ароматним. Щоправда, дехто з читачів, зокрема Олексій Передерій із Запорізької області, нарікають, що кущик цвіте дуже рясно, а плодів катма. Позаяк заочно визначити причину неправильної «поведінки» айви важко, ми подамо загальні засади догляду за культурою, а господарі відтак спробують зорієнтуватися, чи належно вони все робили.

Свині в цілому не дуже вимогливі домашні тварини: влітку їх можна утримувати навіть просто неба. Інша річ зима. Розповімо, як облаштувати свинарник на холодну пору, щоб живності велося комфортно, а надто супоросним маткам та приплоду, коли він з’явиться. Трішки скажемо і про раціон, який у нинішній період можна суттєво поповнити різними відходами.

Сьогодні багато хто купує декоративні культури, зокрема квіти, через Інтернет. І, трапляється, замовлене надходить із запізненням, а тут погода погіршилась... Висаджувати чи залишити на весну, розмірковує господар. Постараємося допомогти, а мова піде про багаторічники.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове