Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Із зали суду

Подарувала власну дитину

Галина ВЕРНИГОРА.

У Кіровоградському районному суді розпочалося слухання безпрецедентної справи. Через незаконну угоду щодо малолітньої дитини судять подружжя та їхню знайому — біологічну матір цього малюка. Тільки мова не про продаж маляти, а про його… дарування.

ПОКИ ЩО рано говорити, чим закінчиться ця вкрай заплутана і драматична історія, що розпочалася 17 березня 2017 року.

Саме тоді в одному з пологових будинків області кіровоградка Анастасія народила хлопчика. Вже через три дні немовля потрапило до рук її знайомих — подружжя Ольги та Олександра Кабанюків, які мешкають у селі Оситняжки Кіровоградського району. Як тепер вони пояснюють у суді, Анастасія не мала грошей, щоб піклуватися про хлопчика, тому подарувала їм його.

Новоспечені батьки не приховують, що були раді такому «подарункові». У Ольги є син, але він дорослий, тож вона охоче стала доглядати за немовлям. Батьком маленького Марка (так назвали хлопчика) записали її 35-річного чоловіка Олександра. Як розповіла новоспечена матір, вона сама поїхала з ним у РАЦС, де той подав заяву про те, що визнає себе батьком дитини Анастасії і дає їй своє прізвище. Своєю чергою Олександр у суді засвідчив: «Із першого дня появи Марка в нашому домі я прикіпив до нього душею і виховував як рідного. Для сина ми робили все, що належить батькам: постійно їздили до лікарні на огляд, купували все необхідне для догляду, за потреби викликали додому терапевта…».

Але тривало так недовго, допоки про «подаровану» дитину не дізналися соціальні служби і не почали розслідування. Урешті-решт після того, як генетична експертиза щодо батьківства Олександра не підтвердилась, малюка із сім’ї забрали. Чиновники стверджують, що зробили це, бо Кабанюки його офіційно так і не всиновили. Як пояснюють юристи, подружжя мало таку законну можливість. Якби Анастасія після пологів написала відмову і віддала дитину в будинок маляти, вони могли подати заяву на всиновлення. Самі ж Кабанюки, які найняли адвоката і борються в суді за право виховувати дитину, кажуть, що дуже хотіли це зробити, але побоялись відмови, адже Олександр мав судимість.

На той час, коли почалося кримінальне провадження, Маркові Кабанюку вже було близько десяти місяців. Зараз хлопчик перебуває в обласному сиротинці, де названі батьки регулярно навідують дитину, щиросердно вболіваючи за неї.

Та поки велося слідство, з дитиною сталася біда. Вихователька, перед тим як умити хлопчика, не поміряла температуру води у бойлері. З опіками другого ступеня на обличчі і руках Марка доправили до лікарні. Керівництво дитячого будинку, як з’ясувалося, кілька діб приховувало інформацію про інцидент, переконуючи стривожених прийомних батьків, що Марк упав і зчесав личко об ворсистий килим. Коли випливла правда, Кабанюки не стали мовчати і забили на сполох.

І вони були почуті. Облдержадміністрація ініціювала перевірку закладу, де стався прикрий інцидент. Вихователька написала заяву на звільнення. Правоохоронці відкрили провадження через травмування дитини.

Головний лікар сиротинця Петро Пастух уже повідомив, що опіки загоїлися, Марко знову комунікабельний і грайливий.

А тим часом подружжя Кабанюків, як і біологічна матір хлопчика, перебуває на лаві підсудних. «Вони між собою домовилися, що потрібно казати, нібито дитину не продали, а подарували. Але це все одно вважається злочином проти дитини, проти людини», — відстоює позицію свого відомства начальник служби у справах дітей Кіровоградської райдержадміністрації Світлана Черненко. Відповідно до статті Кримінального кодексу за такі дії передбачено покарання від восьми до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. Що вирішить суд? Як розв’яже з правової точки зору цю, безперечно, заплутану моральну дилему?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове