Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Читач — газета

Неврахований стаж

Микола ЮРЧИШИН.

ЖИТЕЛЬ села Червона Кам’янка Олександрійського району Кіровоградської області Олександр Лінник вийшов на пенсію за віком ще п’ять років тому. До цього трудився водієм на різних підприємствах, а також із листопада 1984-го по грудень 1989 року включно — слюсарем-сантехніком ЖБК №351 у Дніпрі (колишній Дніпропетровськ). При оформленні на заслужений відпочинок саме цей період йому не зарахували до страхового стажу, бо не було відповідного запису в трудовій книжці. А це відчутна добавка до пенсії. У Пенсійному фонді сказали, що справу можна виправити, якщо місце роботи буде підтверджене довідкою організації.

«Через свою зайнятість (бо ж іще продовжую працювати) з приводу цього питання я звернувся на гарячу лінію контакт-центру Дніпропетровської облдержадміністрації значно пізніше — аж на початку січня 2017 року, — пише у листі до «Сільських вістей» О. Лінник. — Невдовзі одержав звідти невтішну відповідь. Заступник голови Новокодацької районної у місті Дніпрі ради Ю.К. Косолап повідомив, що через форс-мажорні обставини всі документи архіву ЖБК-351 утилізовані в січні 2015 року. Чи є якийсь інший вихід, аби мені цей стаж було зараховано?»

З подібними проблемами до редакції звернулися Тамара Скиба із села Степок Таращанського району Київщини, Анатолій Залісний із села Бзовиця Зборівського району Тернопільщини та Василь Макогоненко із села Любимівка Нововоронцовського району Херсонщини.

Я попросив прокоментувати листи наших читачів заступника начальника призначення пенсій Пенсійного фонду України Наталію Вікторівну Танцюру.

— Основним документом, який затверджує трудовий стаж до 01.01.2004 року, є трудова книжка, — сказала Наталія Вікторівна. — Проте в її записах не завжди містяться правильні відомості. Відповідно до «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» у випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі зареєстрованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. А саме — довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи з відомостями про періоди роботи.

Також Н. Танцюра додала, що коли нема зазначених документів, для підтвердження трудового стажу приймаються навіть членські квитки профспілок. Однак за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності даних з інших причин, у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань у Пенсійному фонді за місцем проживання не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації (в тому числі в колгоспі) або одній системі (при цьому вони повинні показати свої трудові книжки по спільній роботі).

Отже, шанс на встановлення незарахованого стажу в Олександра Лінника та інших, хто має подібну проблему, є.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове