Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Державна кишеня — це ж наша

Зенон МИХЛИК.

ЦЕНТР соціально-економічних досліджень «CASE Україна» повідомив: кожен третій мешканець Західної України вірить, що державні послуги нічого йому не коштують. Хоча насправді не існує безкоштовних державних послуг.

Наприклад, щороку середньостатистичний працюючий мешканець регіону сплачує зі своєї зарплатні понад 51 тисячу гривень у вигляді податків. Фактично це половина його доходів. Саме за ці гроші і фінансуються так звані безкоштовні державні послуги.

Підраховано, що за безкоштовну освіту тернополяни платять майже 5500 гривень на рік, за медицину — 2900 грн. Навіть виплату субсидій гарантують зі своїх грошей платники податків, а не держава. Загальна сума зібраних у цьому році на Тернопільщині податків коливатиметься в межах 22 мільярдів гривень. Отож, роз’яснюють спеціалісти «CASE Україна» та Центру протидії корупції, українці мають усвідомити, з чиєї кишені крадуть чиновники-корупціонери. Не з державної, а нашої.

Коли зброя мовчить

ГОЛОВНИМ гаслом всеукраїнської прощі військових до Марійського духовного центру в Зарваниці, що відбулася днями, було: «Дякую Богові, якому служу». Понад п’ять тисяч паломників на чолі зі своїми капеланами висловлювали вдячність Всевишньому за дар життя, а також молилися за мир в Україні. Разом з учасниками бойових дій на прощі були присутні родичі героїв, котрі полягли, обороняючи рідну землю від російських агресорів та їхніх найманців.

Щось — туди, щось — звідти

ГОЛОВНЕ управління статистики краю інформує, що цьогорічні обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 255,8 млн дол. та 226,9 млн дол. Порівняно з минулим роком експорт збільшився на 36 відсотків, імпорт — на 16.

Зовнішньоторговельні операції товарами область проводила з партнерами із 97 країн світу. Основним була Польща (51% експорту та 48% імпорту), вагомі обсяги поставок здійснювались до Нідерландів, Білорусі, Німеччини та Єгипту. А імпортували товари з Німеччини, Литви, Китаю, Швейцарії та Італії.

Торгували здебільшого машинами, продуктами рослинного і тваринного походження, полімерними матеріалами, пластмасовими виробами, недорогоцінними металами.

Пінзеля пізнає світ

У ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ обласному краєзнавчому музеї представили проект «Під зорею Пінзеля. 3D вимір». Головна ідея, повідомила координатор проекту Наталія Волощук, — відсканувати 11 робіт скульптора Іоана Георга Пінзеля, що зберігаються у Тернополі, Бучачі та Івано-Франківську. Після того, не транспортуючи оригінали, можна буде формувати віртуальну експозицію творів митця у будь-якому куточку світу.

В листопаді результати проекту будуть презентовані у Києві.

Разом — сила

НА БАЗІ Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського відбувся XVII Конгрес Світової федерації українських лікарських товариств. Зустрілися 772 медики, які прибули з Німеччини, Франції, США, Аргентини, Польщі, Австрії, Бразилії та всіх регіонів України.

Вітання від імені земляків із Москви, об’єднаних у товаристві «Славутич», передав голова Українського лікарського товариства в РФ Василь Антонів. Наголосив, що наша діаспора в Росії — це мільйони людей, серед яких багато щирих патріотів рідної Вітчизни. Зокрема, особисто він написав книгу про героїв України, які самовіддано боролися за її незалежність.

Заслужені овації

ПОНАД століття тому, далекого 1915-го, мoлoдий aктop Лecь Кypбac paзoм з дpyзями пo Тepнoпiльcькiй гiмнaзiї зacнyвaв «Тepнoпiльcькi тeaтpaльнi вeчopи». Переповідають, їх вистави бyли шaлeнo пoпyляpні.

Через багато десятиліть, на знак шaни до корифеїв минyлoгo, «Тepнoпiльcькi тeaтpaльнi вeчopи» відродилися. Згодом навіть набули статусу всеукраїнського фестивалю.

Нещодавно відбувся уже 16-й. На «Вечорах» у Тернополі побувала плеяда акторів і режисерів із тeaтpів Києвa, Кoлoмиї, Лyцькa, Львoвa, Хмeльницькoгo та Чepнiвцiв, які подарували поціновувачам Мельпомени справжнє свято.

Винахідливі шахраї

ПРАВООХОРОНЦІ почали документувати нові види шахрайства — зловмисники видурюють гроші, прикидаючись медиками. Потерпілі — здебільш люди похилого віку.

Стaцioнapними тeлeфoнами їм повідомляли, щo cин чи внyк пoтpaпив y ДТП, пoтpiбнi кoшти нa oпepaцiю. Пicля чoгo дoдoмy дo пoтepпiлих зa гpoшимa пpихoдилa жiнкa, якa пpeдcтaвлялacя мeдcecтpoю. Зaгaлoм cтapeнькi вiддaли aфepиcтaм пoнaд 39 тиcяч гpивeнь.

Зa cлoвaми кepiвникa ceктopy пcихoлoгiчнoгo зaбeзпeчeння Нaцпoлiцiї oблacтi Михaйлa Кoзюкa, шaхpaям вaжливo зacтaти cвoю жepтвy знeнaцькa тa нe дaти чacy нa poздyми. Здiйcнюючи тиcк нa пoчyття piдних тa близьких, вони ввoдять їх у шoковий стан.

Тому, paдить пcихoлoг, якщo вaм тeлeфoнyють з пoлiцiї, лiкapнi чи щe з якoїcь ycтaнoви i poзпoвiдaють пpo нeщacтя із близькими, передусім збepiгaйтe cпoкiй. Пoпpociть нeвiдoмoгo пpeдcтaвитиcя, назвати тoчнy aдpecy, дe пepeбyвaє вaш poдич. У жoднoмy paзi нe нaзивaйтe cвoєї дoмaшньoї aдpecи, iмeнi, пpiзвищa пiд чac poзмoви з нeвiдoмими, a тим пaчe нe пepeдaвaйтe нiкoмy гpoшi.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове