Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • АПК

Рясно вродило? Запрошуйте гостей

Лариса Пилипенко.

Василь САДОВИЙ.

У Європі давно існує така практика: коли у фермерів щедро вродять фрукти, вони пропонують усім охочим самим зібрати врожай і забрати його за дуже привабливою ціною. Зазвичай бажаючих знаходиться чимало: адже це не лише економія, а й чудова нагода провести час на природі. У фермерів своя вигода: врожай не пропадає, не треба витрачатися на додаткових робітників, пальне.

В УКРАЇНІ цього року так вчинили херсонські аграрії. Влітку вони запросили людей на свої ділянки збирати врожай малини. За кілограм власноруч зібраної ягоди треба було заплатити десять гривень, тоді як на ринку ціна була значно вищою. Ласування ягодами під час збирання віталося. На малину приїздили цілими родинами: дідусі, бабусі, батьки, діти. Вони не тільки працювали, а й влаштовували пікніки, оглядали місцевість. Фермери навіть замислилися над тим, щоб наступного року підготувати якусь культурну програму для таких гостей-робітників. А там, дивись, і зелений туризм почне розвиватися.

Нинішнього року рясно вродили яблука та груші, закупівельні ціни на які дуже низькі. Тож фермери розмірковують, чи не буде вигідніше знову запропонувати людям самостійно їх збирати, ніж додатково винаймати працівників? Власник херсонського фермерського господарства «Курінь» Микола Халупенко, що розташоване в Білозерському районі, за дев’ять кілометрів од Херсона, вже так і зробив. Розмістив у деяких ЗМІ запрошення завітати до його садів по яблука та груші, і на нього відгукнулося чимало херсонців. Фермер задоволений. Навіть хоче знизити ціну за кіло яблук, щоб заохотити приїздити більше людей, до 3 гривень за кілограм. Окрім цього, у «Курені» випробовують ще одну маркетингову новацію: щодня на узбіччі автошляху працівники господарства виставляють ящики зі сливами, виноградом і яблуками. Поруч діжка, до якої прикріплені табличка «Каса» та аркуш паперу з цінами. Продавців нема. Водії, пасажири автомобілів, що зупиняються біля цього «шляхомаркету», набирають товару, зважують його «на око» і кидають гроші в «касу». За словами М. Халупенка, щодня господарство таки чином продає від 50 до 300 кілограмів плодів. Схема розрахована на чесність покупців, і вона себе виправдовує!

* * *

Цьогорічний урожай винограду порадував закарпатців. Сприятлива погода впродовж усього сезону — не кожного року таке випадає. Однак це призвело до проблеми з реалізацією. Надзвичайно рясно вродила «Ізабела». Знайома пенсіонерка із села Теково згодна віддати виноград по 2 гривні 50 копійок за кіло, аби тільки хтось приїхав і сам зібрав врожай. Та що там дві з половиною гривні. Михайло Чухран, відомий закарпатський гуморист, запрошує зірвати «Ізабелу» з його лугоша (так на Закарпатті називають виноградник на обійсті перед будинком) безкоштовно. Цитую оригінал його оголошення: «Честованоє панство! Уддам у добрі руки урожай винограда (до 300 кг). Цукристость около 20%. Умова — самі зобрали, увезли. Лугош невисокий, луйтра (драбина) є. Оплата — за «дякую». Мож у мене змолоти и утрощити, увезти готовий сок. Уперед! Най грезно не пропадат!»

Відомий у регіоні винороб Сергій Кус дав оголошення, що купить «Ізабелу» по ціні 3 гривні. Його «завалили» відбірним виноградом. Тепер думає, як дати раду такій кількості ягід.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове