Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

До аптеки — як до продовольчої крамниці

Олена БЕГМА.

КОЖНА третя гривня, витрачена торік населенням на купівлю різних ліків в аптеках, загалом пішла на придбання препаратів не доведеної ефективності, які насправді не допомагають при тих чи інших хворобах. Таку інформацію містить звіт експертної фармакологічної групи Міністерства охорони здоров’я щодо аптекарських продажів. Повідомляється: «Мільярди гривень пішли на різні нейропротектори і ноотропи, гепатопротектори, кардіопротектори, хондропротектори і препарати від гострих респіраторних інфекцій, які також не мають доказової бази застосування...». Загалом, за даними МОЗ, у 2017 році українці витратили на ліки в аптеках 53,6 мільярда гривень.

Хоча б безкоштовні аналізи та УЗД

ІЗ наступного року аналізи і дослідження, на які пацієнтів направлятимуть сімейні лікарі, у державних та комунальних медзакладах проводитимуть їм безкоштовно. Це пообіцяв Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду. За його словами, у проекті держбюджету на 2019 рік на вищевказані потреби «передбачено цілком достатньо коштів». Хочеться сподіватись. Усім відома ситуація, коли людина, що занедужала, приходить у поліклініку, де їй дають направлення на платні аналізи та дослідження. Часом украй необхідне діагностування виливається для хворого у тисячі гривень. І далеко не в кожного про чорний день є такі гроші.

Під «роздачу» потрапили студенти

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я закликало Нацполіцію та ГПУ розслідувати злочини екс-ректора столичного Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Катерини Амосової. Зазначається, що відомство вживатиме заходів у межах закону «для припинення злочинної діяльності екс-адміністрації закладу».

Як відомо, ще у квітні цього року МОЗ достроково розірвало контракт із ректором НМУ Амосовою, скомпрометованою численними звинуваченнями в корупції та украй низьким рівнем навчання студентів — майбутніх лікарів (тільки 2% випускників вишу впорались із упровадженим МОЗ фаховим кваліфікаційним іспитом «Крок-3»). Відтоді триває судова тяганина за пост ректора. 20 вересня Печерський суд міста Києва попри протест МОЗ — засновника університету вкотре поновив на посаді скандальну очільницю вишу. Та повернулась в університет і… скасувала всі накази, які не підписувала як ректор, зокрема й про зарахування першокурсників і призначення стипендій.

Подібні дії з боку екс-ректора міністерство розцінює як рейдерське захоплення державного університету. Там зазначили, що керівником НМУ ім. О.О. Богомольця є Олександр Науменко, призначений МОЗ України.

Липові довідки не пройдуть

ЗАПУЩЕНО загальноукраїнську електронну систему даних про медичні професійні огляди. Відтак контролюючі органи можуть швидко перевірити легітимність кожного медогляду. «До кінця року планується під’єднання до системи 3 тисяч закладів охорони здоров’я в усіх областях України і поступова заміна паперових бланків на електронні. Нововведення впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок», — повідомила прес-служба Мінохоронздоров’я.

Професійний медогляд обов’язковий при прийомі на роботу водіїв, вихователів, учителів, викладачів, працівників громадського харчування, торгівлі тощо, а також для студентів, людей, які володіють зброєю.

Ціни на ліки для онкохворих зашкалюють

У РАМКАХ державної програми «Доступні ліки» громадянам уже видано понад 25 мільйонів пільгових рецептів. За два роки її дії з держскарбниці на це було спрямовано понад 1 млрд гривень.

Звичайно, добре, що є така програма, за якою пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати в аптеці ліки безоплатно або з незначною доплатою. Втім, як зазначають експерти, таку допомогу мають отримувати і пацієнти, які страждають від ряду інших поширених недуг. Ціни на препарати для їх лікування нерідко є непосильними для громадян. Ідеться про онкологічні захворювання, недуги імунної та ендокринної систем, туберкульоз. Чи діждуться співвітчизники, які страждають від них, доступних ліків?

Кір знову наступає

УКРАЇНА стала лідером за кількістю хворих на кір у Європі. Вражають темпи поширення цієї гострої інфекційної недуги. Зокрема, тільки впродовж нинішнього року захворіло 31,5 тисячі осіб, третина з яких — дорослі. Для 13 чоловік кір закінчився смертю. Така кількість хворих уже в шість разів перевищує показники 2017 року.

Сьогодні недуга найбільше поширилась у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській і Тернопільській областях, а також у столиці. Лише впродовж останнього тижня там захворіло 560 осіб. Щоб захиститися від кору, лікарі закликають робити щеплення. А органи місцевої влади на початку навчального року отримали від МОЗ листи з нагадуванням: «Згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або діти, які мають медичні протипоказання до вакцинації».

Iмпортуємо екзотичні хвороби

НИНІШНЬОГО року в Україні у понад двох десятків громадян діагностовано не притаманне для нашого регіону інфекційне захворювання — лихоманка Західного Нілу. Ця недуга, що уражує центральну нервову систему людини, передається трьома різновидами комарів.

Останніми роками, констатують вітчизняні епідеміологи, в нас істотно побільшало хворих на недуги, викликані екзотичними вірусами, інфекціями і паразитами. Їх завозять до нас не тільки іноземці, а й співвітчизники, які повертаються з далеких мандрів. Найпроблемнішою для українських лікарів є оперативна діагностика лихоманки Західного Нілу. Ця хвороба маловивчена, до того ж реактиви для проведення аналізів на наявність збудника лихоманки коштують чималих грошей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове