Архів
Вівторок,
2 жовтня 2018 року

№ 76 (19623)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  • За рубежем
Проблемне сусідство

СЕРБІЯ привела армію у бойову готовність через події у Косові.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. Президент Дональд Трамп увійшов до переліку ймовірних претендентів на Нобелівську премію миру.

Докладніше...
Важливий гравець нафтового ринку

САУДІВСЬКА АРАВІЯ продовжить нарощувати видобуток нафти попри заклики лідерів ОПЕК.

Докладніше...
Угода відкрила шлях до ЄС

У МАКЕДОНІЇ завершився референдум щодо перейменування країни.

Докладніше...
Гуманітарна міграційна прірва

Із ТУРЕЧЧИНИ до Європи прибуває все більше мігрантів.

Докладніше...
Землетруси, ще й цунамі

ІНДОНЕЗІЯ. Після ряду потужних землетрусів острівну країну накрило цунамі.

Докладніше...
Фанати вже на чатах

ШВЕЙЦАРІЯ. У місті Ньйон відбулось голосування виконкому УЄФА щодо господаря Євро-2024.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Нацарюю сто рублів...

Михайло СЕРДЮК.

Керівники «Укрпошти» на чолі з американським громадянином Ігорем Смілянським, отримуючи астрономічні зарплати у розмірі кількасот тисяч гривень щомісяця, за понад два роки довели державне підприємство до межі банкрутства. Здавалося б, Кабмін має зробити відповідні висновки. І він їх зробив — Мініфраструктури... продовжило контракт зі Смілянським ще на три роки...

«ПЕРШІ два роки були присвячені фундаментальним змінам, ми руйнували «совок» і закладали нові основи, наводили порядок на базовому рівні. Тепер наше завдання — реалізувати величезний потенціал компанії», — заявив після підписання контракту Смілянський.

Тобто підняття «Укрпоштою» тарифів на десятки відсотків з одночасною ліквідацією поштових відділень у селах є, на думку «ліквідатора», «руйнуванням «совка», а не знищенням вкрай важливої для держави і мільйонів людей галузі. Що ж тоді означатиме «реалізація величезного потенціалу компанії»?

Економіст Василь Петренко зазначає: «Бухгалтер зі США Смілянський не розуміється на поштових технологіях і ніколи не керував виробничим колективом. Втім, тих, хто його відбирав на посаду гендиректора, здається, цікавить лише приватизація майна «Укрпошти». Схема стара і добре відома: довести підприємство до банкрутства, щоб «прихватизувати» його за копійки. Зрозуміло, що новим господарем державного майна стане не якийсь зайда, а хтось із вітчизняних олігархів. Хто?

У липні в ефірі одного з телеканалів міністр інфраструктури Володимир Омелян, підбиваючи підсумки роботи Смілянського за два попередні роки, заявив: «Вважаю, що його люди і він мають зберегтися на посадах. Я вдячний Президенту і Прем’єр-міністру, які підтримують його у реформах».

Отакої! Нищення поштової структури, яке веде, зокрема, й до зникнення друкованої передплатної періодики горе-міністр називає «реформами». Та ще й вказує на осіб, які це, за його словами, підтримують. В. Омелян продовжив: «Сподіваюся, що ми знайдемо формулу гідної компенсації його зусиль у реформуванні компанії. Адже у нього порівняно невисока зарплата».

На той час Смілянський одержував... понад 400 тис. грн на місяць. У попередні два роки — по 333 тис. грн, а після підписання нового контракту, за даними «УкрРудПрома», «зароблятиме» понад 850 тис. грн. Найближче оточення «реформатора» також, як і раніше, отримуватиме захмарні зарплати у сотні тисяч.

Водночас, як випливає з офіційних вакансій «Укрпошти» на сайті rabota.ua, заробіток листоноші в Києві дорівнює близько 3,5 тис. грн. А от завідувач відділення та листоноші в селі, які працюють лише по кілька годин на день, мають відповідно 600 та 700 гривень на місяць. І це з відсотками від продажу ковбаси, мийних засобів та інших товарів, що зобов’язує робити працівників «Укрпошти» їхнє керівництво.

То хто ж такий здібний розумник і звідки він узявся? Читаємо на сайті «Кореспондент.net.»: «Ігор Смілянський народився в Білгороді-Дністровському в 1975 році в забезпеченій єврейській родині. У 1992 вступив до Одеського державного економічного університету. Відбув там лише три курси. У 1995 році разом з батьками переїхав до США і отримав американське громадянство».

На конкурсі у квітні 2016-го він переміг серед 48 кандидатів у результаті, як пише В. Петренко, «безпрецедентно закритого і непрозорого конкурсу». І що ж маємо в сухому залишку? За даними ЗМІ, у другому кварталі 2018 року «Укрпошта» збільшила чистий збиток до 536 млн грн (за підсумками першого кварталу — понад 295 млн).

Проте такий результат цілком задовольняє міністра В. Омеляна, який запам’ятався ура-патріотичними заявами про повернення Україні Кубані «та інших українських територій, які були захоплені Росією». Оце справжній герой-українець! От тільки згодом з’ясувалося, що цей «герой» за кілька років незаконно збагатився на кілька мільйонів гривень, походження яких невідоме. Принаймні таке обвинувачення йому висунуло НАБУ.

Сьогодні багато хто каже, що частина керівників вищої ланки свої дії із розграбування і знищення держави прикриває патріотичною символікою і гаслами. Один мій знайомий категорично не згоден з подібною оцінкою: «Вони не прикриваються патріотизмом, вони його дискредитують»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни «заморозили». Поки що
Читати
Показують зростання
Читати
Скільки коштують «колишні»?
Читати
Сплатити сплатили. А чи дійшло?
Читати
Зарплата від Держстату
Читати
До уваги субсидіантів
Читати
Столиця розростається
Читати
Готуймося святкувати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове