Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Назвали подачкою

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся багатотисячний протест шкільних учителів.

Докладніше...
Дружба від дружби різниться

КИТАЙ потрапив під нові санкції США через закупівлі винищувачів та ракет із Росії.

Докладніше...
Проблемне розлучення з ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція вимагає дострокових виборів у разі, якщо її не влаштує угода стосовно Brexit.

Докладніше...
Прийшли побачити парад

ІРАН. Теракт під час військового параду у південному прикордонному місті Ахваз забрав життя 29 чоловік.

Докладніше...
Демократичний централізм по-французьки

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон радить виганяти з Шенгенської зони країни, які не допомагають з мігрантами.

Докладніше...
Новий політичний курс

США домагається більшої незалежності від міжнародних організацій.

Докладніше...
Безпрецедентна інфляція

ВЕНЕСУЕЛА. Вартість шкільного сніданку у країні вже наблизилась до розміру мінімальної місячної зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У листопаді нинішнього року мені виповниться 55. Отримав посвідчення потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС категорії 4. Чи матиму я право на призначення пенсії за наявності 21 року страхового стажу?»

Іван Затурканий.

с. Калинівка

Глухівського району

Сумської області.

 

СТАТТЕЮ 55-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менш як 15 років страхового стажу.

Право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку мають особи, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993-го прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як чотири роки.

Пенсійний вік особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначеній зоні від моменту аварії по 31 липня 1986 року, незалежно від часу проживання або роботи в цей період знижується на два роки та додатково на рік за кожні три роки проживання, роботи, але не більш як на п’ять років.

Водночас 2018 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, становить 25, а для осіб, яким пенсійний вік знижується на п’ять років, відповідно страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, також зменшується на п’ять і становить 20 років.

Таким чином, якщо ви прожили (відпрацювали) в зоні посиленого радіологічного контролю період, який дає право знизити пенсійний вік на п’ять років, матимете право на призначення пенсії в 55.

 

«Я поховала матір — учасника війни — іще 2013 року. Чи можу отримати допомогу на поховання зараз? Якщо так, то які документи маю подати в Пенсійний фонд?»

Марія Жаданець.

с. Білаші

Дергачівського району

Харківської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 53-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачують допомогу на поховання в розмірі двомісячної пенсії, яку одержував пенсіонер на момент смерті. Такі виплати здійснюють у будь-який термін, навіть через кілька років.

Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій для отримання допомоги на поховання, для цього потрібно подати відповідну заяву і довідку про смерть пенсіонера або витяг із Держреєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (додаток 16 до Інструкції з ведення Держреєстру актів цивільного стану громадян).

У разі смерті осіб, що перебували на повному державному утриманні, допомогу на поховання не виплачують (окрім випадків, коли особу ховали члени родини або інші особи).

Для отримання допомоги на поховання слід звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України, у якому пенсіонер перебував на обліку.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Агресор сповіщений офіційно
Читати
«Ревізор» закінчив роботу
Читати
Здоровий спосіб життя вигідніший
Читати
Кажуть, що стали краще жити
Читати
Як ховають гроші
Читати
Без регіональної
Читати
Неврожай дається взнаки
Читати
Де найбільша злочинність
Читати
«Привіти» з воєн
Читати
Знову ботулізм
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове