Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Назвали подачкою

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся багатотисячний протест шкільних учителів.

Докладніше...
Дружба від дружби різниться

КИТАЙ потрапив під нові санкції США через закупівлі винищувачів та ракет із Росії.

Докладніше...
Проблемне розлучення з ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція вимагає дострокових виборів у разі, якщо її не влаштує угода стосовно Brexit.

Докладніше...
Прийшли побачити парад

ІРАН. Теракт під час військового параду у південному прикордонному місті Ахваз забрав життя 29 чоловік.

Докладніше...
Демократичний централізм по-французьки

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон радить виганяти з Шенгенської зони країни, які не допомагають з мігрантами.

Докладніше...
Новий політичний курс

США домагається більшої незалежності від міжнародних організацій.

Докладніше...
Безпрецедентна інфляція

ВЕНЕСУЕЛА. Вартість шкільного сніданку у країні вже наблизилась до розміру мінімальної місячної зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Знову нові правила

Олена БЕГМА.

Міністерство освіти і науки розробило і оприлюднило нові Умови прийому до вишів на наступний рік. Документом передбачається понад десяток ключових змін.

ТАК, наступного року для вступу до закладів вищої освіти прийматимуться сертифікати ЗНО 2017-го, 2018 і 2019 років. Проте сертифікати з іноземних мов за 2017-й будуть недійсні, оскільки з минулого навчального року змінено принцип проведення їх оцінювання.

Заплановано, що вступна кампанія буде на три дні коротша. Зокрема, на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за дев’ять днів до початку подання заяв — 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня.

З наступного року запрацює механізм першочергового зарахування на бюджет тих вступників до медичних та педагогічних вишів, що погодяться після випуску поїхати працювати у село. Для цього абітурієнту буде достатньо укласти угоду про відпрацювання не менш як три роки в селі або селищі. «Відповідна новація була передбачена рішенням уряду та в перспективі дозволить покращити рівень кадрового забезпечення в освітній та медичній сферах у сільській місцевості», — йдеться у повідомленні МОН.

Може, й так. Тільки у цієї урядової ініціативи є й зворотний бік медалі. Не секрет, що, аби здобути вищу освіту коштом держави, ті з абітурієнтів, яким вступ до того чи іншого престижного вишу і не світив (бо вони мають низькі бали з предметних сертифікатів ЗНО), скористаються раптово подарованим їм Кабміном додатковим шансом на першочерговий вступ. Тоді як у результаті такого конкурсного відбору грамотніші й тямущіші вступники залишаться за бортом. Чи вирішиться в такий спосіб проблема кадрового голоду у глибинці? Сумнівно. У декого є побоювання, і небезпідставні, що у село поїдуть викладати випускники педвишів — «відбувайли».

Для вступу в магістратуру буде збільшено перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, це стосується спеціальностей «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усіх спеціальностей галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

Міносвіти запланувало всі творчі вступні конкурси провести ще до початку ЗНО. Адже нерідко трапляється, що «потрібних» абітурієнтів, які мають низькі бали ЗНО, протягують до вишу за рахунок саме творчого конкурсу — визначального для вступу. Водночас буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але тільки на контрактні місця.

Іще одне важливе нововведення: мінімально допустимий поріг 150 балів поширять і на деякі інші спеціальності. Так, нинішнього літа у медвишах до конкурсного відбору на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія» допускалися лише вступники, які мали сертифікати з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики) із не менш як 150 балами. На 2019-й уже закладено цей же поріг із першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів — на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Такі деякі основні новації вступної кампанії-2019. Є час розібратися і підготуватися. Як бачимо, Міносвіти поки що взяло курс на ретельніший відбір на старті вступників вітчизняних закладів освіти, не надто при цьому зачіпаючи самі заклади вищої освіти. Чи посприяє таке однобоке реформування відчутному зростанню якості вітчизняної вищої освіти? Вкрай сумнівно. Адже передовсім їх потребують самі ЗВО. Про це свідчать торішні бучні скандали із корумпованими викладачами медуніверсите тів Києва та Одеси, а також низький рівень підготовки фахівців нашими закладами вищої освіти, які давно потребують ліцензування за міжнародними стандартами. Чи наважиться Міносвіти на таку справді реформаторську зачистку, після якої із півтора сотні університетів може залишитися кількадесят? А втім, тоді й справді можна буде говорити про якість вищої освіти в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Агресор сповіщений офіційно
Читати
«Ревізор» закінчив роботу
Читати
Здоровий спосіб життя вигідніший
Читати
Кажуть, що стали краще жити
Читати
Як ховають гроші
Читати
Без регіональної
Читати
Неврожай дається взнаки
Читати
Де найбільша злочинність
Читати
«Привіти» з воєн
Читати
Знову ботулізм
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове