Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Назвали подачкою

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся багатотисячний протест шкільних учителів.

Докладніше...
Дружба від дружби різниться

КИТАЙ потрапив під нові санкції США через закупівлі винищувачів та ракет із Росії.

Докладніше...
Проблемне розлучення з ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція вимагає дострокових виборів у разі, якщо її не влаштує угода стосовно Brexit.

Докладніше...
Прийшли побачити парад

ІРАН. Теракт під час військового параду у південному прикордонному місті Ахваз забрав життя 29 чоловік.

Докладніше...
Демократичний централізм по-французьки

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон радить виганяти з Шенгенської зони країни, які не допомагають з мігрантами.

Докладніше...
Новий політичний курс

США домагається більшої незалежності від міжнародних організацій.

Докладніше...
Безпрецедентна інфляція

ВЕНЕСУЕЛА. Вартість шкільного сніданку у країні вже наблизилась до розміру мінімальної місячної зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Борги зростають

Олена КОЩЕНКО.

БОРГИ українців за комунальні послуги зросли до катастрофічних масштабів. За даними Держстату, населення завинило за газ уже понад 16 млрд грн, постачання гарячої води — 11,5 млрд, холодної — близько трьох млрд…

«Турботливий» уряд нещодавно ощасливив народ новою постановою: борги за комуналку відтепер можна буде відпрацювати на якихось громадських роботах. Для цього треба подати заяву до комунальної організації та укласти договір. Ясна річ, працювати доведеться різноробом — підмітати вулиці, прибирати від захаращення різні території тощо. «Відпрацювати» можна буде всі комунальні послуги, крім водопостачання… Хочеться просльозитися від розчулення. І навести такий коментар одного з боржників: «Водночас чи не варто поставити питання про примусове вiдпрацювання провладними шахраями боргiв із вкладів, вкрадених в народу ще у 1990-х? Може, вони ще й вiдпрацюють за всi вкраденi заводи й фабрики, якi будувалися нашими батьками?».

Якість життя «нижче плінтуса»

ООН оприлюднила рейтинг якості життя 189 держав світу. Експерти враховували тривалість життя, доступність медичного обслуговування, рівень освіти та доходів населення, а також структуру його витрат… На першому місці за цими показниками опинилась Норвегія, на другому — Швейцарія. Далі йдуть Австралія, Ірландія, Німеччина. До найпрестижнішого першого десятка також потрапили Ісландія, Гонконг, Швеція, Сінгапур та Нідерланди. Із країн пострадянського простору найкращий показник в Естонії — 30-та сходинка. Західні сусіди України — Польща, Словаччина та Угорщина — посіли відповідно 33-тє, 38-ме та 45-те місця…

На жаль, за версією аналітиків Програми розвитку ООН, Україна на 88-му місці. Поряд із нами Китай, Еквадор, Перу, Колумбія і Вірменія. Україна погрузла в бідності. І тут, як мовиться, без коментарів.

Ближче до кінця списку — африканські країни та Афганістан. На останньому місці — держава у Західній Африці Республіка Нігер.

В декреті посидить татусь

ЩОБИ заохотити українських чоловіків іти у декрет, у Міністерстві соціальної політики розробили законопроект щодо надання додаткових гарантій, пов’язаних із поєднанням татусями сімейних і трудових обов’язків. Згідно з ним, чоловіки у декреті матимуть право на неповний робочий день за рахунок роботодавця, додаткову щорічну 10-денну відпустку та право самостійно вирішувати, йти у відпустку для догляду дитини чи ні, навіть якщо від цього права не відмовилась мати.

Власне, і досі у чоловіків нарівні з жінками було таке гарантоване законом право. Проте офіційної статистики, скільки саме новоспечених татусів нині перебувають у такій відпустці (тобто пішли в соцзабез і оформили всі належні документи для набуття такого статусу), немає. За різними підрахунками, цей показник не перевищує трьох відсотків загального числа сімей, де народилась дитина. Мало це чи багато? Кажуть, це залежить від суспільного менталітету. Наприклад, у Швеції кожен другий-третій батько йде у декрет. Там це звична справа: чоловік із коляскою на дитячому майданчику, бавить немовля, міняє йому підгузки і годує з соски. Іще такий факт: наприкінці 2015 року американський програміст і підприємець, засновник «Facebook», мільярдер Марк Цукерберг сидів удома зі своєю новонародженою донькою, щоб його дружина робила кар’єру…

Втім, у тому, що у нас так мало татусів у декреті, винна не тільки суспільна ментальність. Той, хто побув у цій шкурі, скаже: сидіти з дитиною — тяжка й емоційно виснажлива щоденна праця. Не кожному представникові «сильної статі» вона до снаги.

Більшість — сироти при живих батьках

ПОНАД 70 тисяч сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, сьогодні налічується в Україні. Проте лише 17 тисяч із них — круглі сироти, які можуть бути усиновлені. Але обставини склалися так, що нові тато і мама для дитини поки що не знаходяться. У тому числі й через те, що до сиротинця вони потрапили уже після п’ятирічного, а то й шкільного віку. А таких дітей наші співвітчизники, як відомо, усиновлювати не поспішають, шукаючи здебільшого немовлят…

Іще 10 років тому, щоби повністю відійти від інтернатів, у державі почали заохочувати сімейні форми виховання — патронат, наставницьку опіку і прийомну сім’ю. Справді, за цей час кількість дітей, що виховуються у державних сиротинцях, значно скоротилася. За даними Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соцполітики України, таких наразі близько п’яти тисяч. Що все одно є украй низьким показником цивілізованості суспільства.

Розпускаєш руки? Геть із хати

ПОЛІЦЕЙСЬКІ отримали новий законодавчий інструмент боротьби з домашнім насильством. Відтепер тих, хто в сім’ї знущається з близьких (морально цькує або б’є), можуть офіційно вигнати з дому. Для першого разу — на термін до 10 діб. А для злісних лиходіїв навіть передбачене тюремне ув’язнення… Так може статися, якщо скривджений звернеться до правоохоронного відділка із заявою. Поліцейські мають право оформити у суді терміновий заборонний припис.

Домашнє насильство — проблема з проблем нашого суспільства, через яку найчастіше потерпають жінки і неповнолітні діти.

Середній клас — це не про нас

ПОНАД 60% громадян Української держави, за визначенням ООН, сьогодні живуть за межею бідності, тобто витрачають на харчування менш як п’ять доларів на день. А який прошарок суспільства становить середній клас, який вважається переконливим показником розвитку і стабільності економіки країни?

Почнімо з того, що в таких розвинених європейських країнах, як Велика Британія, Швейцарія, Німеччина і Франція, середній клас — це добра половина населення працездатного віку, а у США — понад 60%. При цьому реальні заробітки все ж різняться, оскільки вартість гідного життя в країнах різна. Зокрема, якщо обчислювати в американських доларах, то у Швейцарії середній клас заробляє 73 тисячі на рік, у США — не менш як 28 тисяч, у Польщі — 25 тисяч…

Підраховано, що в Україні громадянин, що представляє середній клас, повинен заробляти не менш як 15 тисяч доларів на рік (майже 33 тисячі гривень щомісяця). Тим часом, згідно з даними Держстату, середня зарплата в державі сьогодні «аж»… 8777 гривень на місяць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Агресор сповіщений офіційно
Читати
«Ревізор» закінчив роботу
Читати
Здоровий спосіб життя вигідніший
Читати
Кажуть, що стали краще жити
Читати
Як ховають гроші
Читати
Без регіональної
Читати
Неврожай дається взнаки
Читати
Де найбільша злочинність
Читати
«Привіти» з воєн
Читати
Знову ботулізм
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове