Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

«Магічні» кристали

Оксана Скиталінська,

дієтолог.


Цю неорганічну сполуку у вигляді дрібних білих кристаликів знають усі. Йдеться про харчову (питну) соду. Хімічна назва її — гідрокарбонат натрію (NaHCO3). При нагріванні речовина розкладається, виділяючи двоокис вуглецю. Харчову (очищену) соду застосовують для виготовлення деяких газованих напоїв, при замішуванні тіста, митті посуду і для лікування. Що ж вона лікує?

РАНІШЕ сода використовувалась дуже широко: правила за антацидний, себто обволікаючий, засіб при підвищеній кислотності, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки. При вживанні цей луг швидко нейтралізує соляну кислоту шлункового соку й справляє помічну антацидну дію. Тож вважається надійним засобом від печії. Але цим корисні властивості соди не обмежуються. Пропонуємо кілька «содових» рецептів, котрі можуть бути ефективнішими навіть за деякі суперсучасні ліки.

Профілактика карієсу. Кислоти, що утворюються в роті у результаті життєдіяльності бактерій, руйнують емаль зубів. Їх можна нейтралізувати, якщо двічі-тричі на день полоскати рот розчином харчової соди. Можна інакше: змочіть зубну щітку водою, опустіть у соду і почистіть зуби. Сода, крім цього, справляє легку абразивну дію — полірує зуби, не пошкоджуючи емалі.

Від неприємного запаху ніг. Додана у воду для ванни сода нейтралізує кислоти, що їх виділяють бактерії, які є причиною неприємного запаху ніг. Вона також допоможе позбутися різкого запаху поту під пахвами.

При укусах комах. Не розчухуйте до крові укуси комарів та інших кровососів. Ліпше приготуйте кашкоподібну суміш із води та соди і змастіть місце укусу. Така кашка до того ж полегшить свербіж, спричинений вітряною віспою, дотиками до шкіри борщівника чи кропиви.

При мацерації. Содові примочки значно поліпшують стан малюків із запрілостями, зменшують свербіж і прискорюють загоєння шкіри.

При циститі. Хвороботворні бактерії живуть у сечовому міхурі у злегка кислому середовищі. Якщо ваш міхур зазнав інфікування, то ідеальний післяобідній напій для вас — шипучий «коктейль» із харчової соди з водою.

При сонячних опіках. Додайте в теплу ванну трохи харчової соди: вона пом’якшить воду, перетворивши її на заспокійливу примочку для подразненої шкіри.

Від болю в горлі. Розмішайте половину чайної ложки соди у склянці води і кожні чотири години полощіть горло цим розчином. Полоскання таким розчином, окрім того, допоможе зняти запалення слизової оболонки ротової порожнини.

Від неприємного запаху з рота. У поєднанні з перекисом водню харчова сода справляє потужний окислювальний ефект і руйнує бактерії, котрі породжують неприємний запах. Додайте столову ложку соди у склянку розчину перекису водню (2-3%) і прополощіть рот.

При застуді. Корисно робити інгаляції. Для цього скип’ятіть склянку води з чайною ложкою соди у невеликому чайнику. Рурочку з цупкого паперу надіньте на носик чайника і вдихайте пару протягом 10-15 хвилин. Така інгаляція дуже помічна для відходу мокротиння.

А для відхаркування в’язкого мокротиння двічі на день випивайте натщесерце по півсклянки теплої води, в якій розчинені половина чайної ложки соди і дрібочка солі.

При ринітах, стоматитах, ларингітах, кон’юнктивітах застосовують 0,5-2-відсотковий розчин соди.

Для знезараження слизової оболонки рота під час застуди чи ГРВІ корисно після їди полоскати рот неміцним розчином: сода — 85 г, сіль — 85 г.

При частих мігренях. Щодня вживайте розчин соди у перевареній воді. У перший день за півгодини до обіду випийте склянку розчину (половина чайної ложки соди плюс вода), другий день — дві склянки і т. д., довівши до семи склянок. Тоді зменшувати дозу у зворотному напрямі.

При тютюнокурінні. Полоскати рот розчином харчової соди: столова ложка на склянку води.

При сухості шкіри, сухих дерматитах, іхтіозі, псоріазі корисні лікувальні ванни: сода — 35 г, карбонат магнезії — 20 г, перборат магнію — 15 г. Спочатку ванна має бути тепла, поступово температуру води треба підвищувати, але не вище 38-39ОС. Тривалість процедури 15 хвилин.

Переконалися, що у вашій домашній аптечці неодмінно має бути гідрокарбонат натрію (NaHCO3), тобто очищена харчова сода?

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове