Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Що не люблять нирки

Анатолій Заремба,

нефролог.

Часто, виявивши хворобу нирок, людина дивується: звідки вона взялася? Тим часом на них можуть чинити негативний уплив деякі поширені звички. Лікарі склали перелік найнебезпечніших із них для здоров’я нирок.

Часте вживання болезаспокійливих ліків. Нестероїдні протизапальні препарати здатні порятувати від болю, але звичка пити ліки без особливої потреби шкодить ниркам. Цей орган-фільтр просто не справляється з повним очищенням організму від компонентів цих ліків.

Звичка все підсолювати. Намагайтесь якомога менше солити страви. Велика кількість солі в раціоні спричиняє підвищення кров’яного тиску, а для нирок це справжній удар.

Надмірне вживання м’яса. Зловживання тваринним білком збільшує кислотність крові, через що зростає ризик ацидозу — процесу, коли нирки не справляються зі своєчасним виведенням кислоти. Потрібно їсти більше овочів, фруктів і каш.

Недостатнє вживання води. Звичайна чиста вода без газу та інших домішок має становити 50 відсотків усієї рідини в раціоні. Якщо в ньому превалюють пакетовані соки й газовані напої, а також різноманітні коктейлі, нирки можуть постраждати.

Поганий сон. За словами вчених, функція нирок регулюється циклом сну. І тільки досить тривалий сон допомагає їм долати навантаження. Якщо ви погано або мало спите, ваші нирки працюють у режимі «з останніх сил».

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове