Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Чому виникає лімфома?

Юрій Кароль,

гематолог.

Ця хвороба посідає п’яте місце за частотою виявлення серед усіх злоякісних новоутворень (після раку молочної залози, простати, легень і товстого кишківнику). Що ж це за недуга?

ЛІМФОМА — злоякісні онкогематологічні захворювання крові, пухлини лімфоїдної системи. Загалом це ціла група хвороб, які уражають клітини лімфатичної системи. На початку захворювання вони виявляються як просте збільшення лімфатичних вузлів, яке до того ж безболісне. Хвороба виникає незалежно від віку та статі.

Лімфоми поділяються на дві великі групи — ходжкінські і неходжкінські. Кожен із цих видів захворювання вражає лімфатичну систему організму, але відрізняються вони за клінічними симптомами, складом пухлинних клітин, перебігом хвороби та реакцією на терапію. Оскільки клінічно ці пухлини подібні, то діагноз визначають на основі біопсії лімфатичного вузла — проводять гістологічне та імуно-гістохімічне дослідження пухлини.

Чому виникає лімфома? На жаль, причин цієї хвороби досі не виявлено. Відомо, що нею не можна заразитися інфекційним шляхом, вона не передається спадково (надзвичайно рідко трапляються випадки, коли виявляється у двох членів сім’ї). Підвищує ризик виникнення злоякісної пухлини лімфатичної системи наявність контактів із радіаційним фоном. Інших застережень немає.

Чи можливо діагностувати лімфому на ранніх стадіях? Зазвичай це захворювання починається в зонах, для яких характерне збільшення лімфатичних вузлів: на шиї, у пахових та пахвинних ділянках. Тож варто час од часу самостійно себе промацувати — так можна виявити збільшені лімфатичні вузли. За необхідності лікар призначить усі необхідні обстеження.

Підступність злоякісних вузлів у тому, що вони не болять. Якщо лікарі виявляють підозрілі лімфатичні вузли, то пацієнтові завжди пропонують зробити біопсію. На неї треба погоджуватися, бо лише з допомогою такого дослідження можна встановити точний діагноз і призначити правильне лікування. Це найсучасніші методи, які застосовують у всьому світі.

Залежно від виду лімфоми можуть виявитися інші симптоми: задишка, тривалий кашель, біль у животі, нудота, блювота, проблеми з травленням, червоні плями на шкірі. Деякі види лімфом спричиняють підвищену пітливість, утрату ваги, тимчасове підвищення температури тіла, швидку втомлюваність. Такі симптоми не обов’язково сигналізують про наявність пухлини, але ними не варто нехтувати, краще звернутися до лікаря.

Чи існує профілактика цієї хвороби? Вона полягає в тому, що кожному варто хоча б раз на рік проходити комплексне обстеження: здавати загальний аналіз крові та сечі, робити рентгенографію органів грудної клітки та ультразвукове обстеження органів черевної порожнини й самостійно перевіряти свої лімфатичні вузли.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове