Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Не забувайте про іван-чай

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

«Переохолодився під час весняних дощів і тепер не можу позбутися простатиту, який загострився. Хочу спробувати природні методи лікування», — з таким листом до редакції звернувся Володимир Д. із міста Рені Одеської області.

ЗАПАЛЕННЯ, чи простатит передміхурової залози, — захворювання досить поширене. І причин його виникнення багато: застудні недуги, специфічні запалення, спричинені вірусами та грибками. Інфекція може поширитися навіть із придаткових пазух носа й мигдаликів.

Якщо не пролікувати гострий процес, хвороба може набути хронічного характеру та, як наслідок, призвести до серйознішого захворювання — гіперплазії передміхурової залози, тобто аденоми. Безперечно, в гострий період без протизапальних препаратів (антибіотиків і сульфаніламідів) не обійтися. Але в інших випадках позитивний стійкий ефект забезпечує комплексне лікування лікарськими рослинами, продуктами бджільництва та вітамінами.

Одночасно з травами хворим призначають вітамін Е — по капсулі двічі-тричі на день після їди впродовж місяця; обніжки (пилок квітковий) — по чайній ложці двічі-тричі на день до їди; аптечну настоянку бруньок тополі чорної або ехінацеї пурпурової — по 30 крапель двічі-тричі на день, а також конопляне молочко. Останнє готують із насіння конопель посівних. Для цього склянку насіння перемелюють на кавомолці, заливають склянкою окропу, розмішують, дають охолонути й проціджують. Одержане конопляне молочко п’ють раз на день упродовж місяця.

Ці ліки обволікають передміхурову залозу та сечовивідний канал, чинять загальнозміцнювальну дію, а також посилюють потенцію.

Важливе місце в оздоровленні передміхурової залози належить лікарським рослинам. Ефективним є лікувальний профілактичний збір трав від простатиту та початкових стадій аденоми передміхурової залози. До нього входять понад 10 цілющих рослин із вираженою протизапальною, бактерицидною, протитрихомонадною, протигрибковою, сечогінною, знеболювальною дією. Це, зокрема, відомі всім звіробій звичайний, евкаліпт кулястий, аїр тростиновий, гадючник шестипелюстковий, зеленчук жовтий, підмаренник справжній, золотушник звичайний.

Відвар: столову ложку збору трав заварюють увечері в 0,5 л води, п’ять хвилин витримують на слабкому вогні, ніч настоюють, вранці проціджують і випивають упродовж дня по півсклянки за 20-30 хвилин до їди. І так щодня протягом одного-двох місяців.

Оздоровчий вплив на функціональний стан передміхурової залози та інших органів сечостатевої системи чоловіків має хамеріон вузьколистий (іван-чай). Здавна багату на бета-ситостерин рослину застосовували як «чоловічу траву», тобто таку, яка сприяє поліпшенню чоловічого здоров’я.

Відвар трави: столову ложку подрібненої сировини залити звечора 0,5 л води, довести до кипіння й витримати на слабкому вогні п’ять хвилин. Настояти до ранку. Процідити, випити за два-три прийоми протягом дня. Курс — місяць. За потреби повторити. Застереження: під час вживання іван-чаю спостерігайте за артеріальним тиском, у разі значного його підвищення вживання відвару треба тимчасово припинити.

На початкових стадіях хвороби для позбавлення від недуги достатньо провести один курс лікування. У разі складних випадків прийом цієї фітокомпозиції слід проводити кілька разів на рік.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове