Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Підступність недосипання

В’ячеслав Курашівський,

сомнолог.

Згідно з останніми дослідженнями, чимало людей, прокинувшись, впродовж кількох подальших годин відчувають, що не виспалися. Тільки після 10-ї більшість тих, хто працює, остаточно долає сонний стан і повністю включається в робочий процес та повсякденне життя.

НА ПРЕВЕЛИКИЙ жаль, прагнучи скрізь устигнути, ми недосипаємо, сподіваючись у вихідні виспатися досхочу. Але надолужити втрачене неможливо. Підступність недосипання в тому, що дефіцит сну практично не можна поповнити. Фахівці-сомнологи попереджають: компенсувати нестачу можна в межах доби, тобто відіспатися сьогодні за вчора. Виправити тижневий дефіцит не вдасться.

Учасники експерименту американських учених п’ять днів спали по чотири годину на добу, а в суботу й неділю їм давали можливість виспатись як слід. Утім, негативний вплив недосипання не допоміг ліквідувати навіть 10-годинний сон у ці дні. Піддослідні були стомлені й неуважні. Повністю відновити організм удалося тільки після чотирьох днів із тривалим сном.

Медики встановили також, що багаторічна звичка деяких людей недосипати в будні, а потім «брати своє» у вихідні може виявитись для них вельми шкідливою. Такий сон ніби й дає відчуття відпочинку та свіжості, та насправді не може компенсувати потреби організму, якщо йому відмовляли увесь тиждень.

Люди, котрі тривалий час недосипали, можуть приймати рішення одразу після пробудження, але з наближенням дня до вечора їхні реакції вповільнюються, вони почуваються все гірше. Орієнтуються у просторі майже так само погано, як і ті, хто спожив надмір алкоголю.

Вчені підрахували, що люди XXI століття сплять приблизно по 6-6,5 години. Тим часом недосипання призводить до збільшення ваги, дратівливості, галюцинацій і депресій, а також ослаблює здатність мозку прий­мати правильні рішення. За словами професора Рассела Фостера з Оксфордського університету, ми перетворюємося на «спільноту зомбі», позаяк нестача сну ослаблює гнучкість розуму, підриває пам’ять і здоров’я, підвищує ризик нещасних випадків.

Значною мірою недосипання викликане поширеною Інтернетом так званою «24-годинною віртуальною цивілізацією», яка ніколи не спить. Цикл активності людини значно подовжується, внаслідок чого вона дедалі пізніше лягає спати і раніше встає. На це організм і відповів явищем, яке дістало назву «ранковий зомбізм». Тобто людина перебуває в особливому стані між спанням і неспанням, діючи автоматично, без цілковитого усвідомлення дійсності.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове