Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Зважте усі ризики

Ольга Чудінова,

епідеміолог.

Нещодавно в одній із лікарень столиці медики докладали неабияких зусиль, рятуючи життя юнаку із сепсисом. Ця гостра інфекційна хвороба розвинулося у пацієнта невдовзі після того, як він зробив татуювання.

ЩЕ ДО середини минулого століття сепсис був однією з головних причин смерті після­операційних хворих, породіль, немовлят. За статистикою ВООЗ, навіть у цивілізованих країнах такий діагноз і сьогодні входить до першої двадцятки головних причин смерті. Половину хворих із важким сепсисом медикам урятувати не вдається.

За яких умов сепсис розвивається найчастіше? Що потрібно знати, щоб цього уникнути?

Це складне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок потрапляння у кров бактерій, вірусів, грибків, їхніх токсинів та подальшої системної запальної реакції організму. Сепсис може розвинутися дуже стрімко: за кілька годин після зараження. Таке трапляється внаслідок опіку, оперативного втручання чи після пологів (надто якщо вони відбулися поза медзакладом у неналежних умовах), через нагноювання у ротовій порожнині (найчастіше з причини запалення зубів). Також сепсис може спричинити і набивання тату в нестерильних умовах.

Чому так відбувається? Якщо погано знезаражено інструмент чи неретельно продезінфіковано шкіру. Адже місце для тату — це операційне поле, де є контакт із кров’ю. Також інфекція може потрапити в рану згодом, якщо не досить ретельно дбати про уражену шкіру.

Бактерійні токсини (найчастіше сепсис спричиняють саме бактерії) породжують спершу спазм дрібних судин, а потім їхній параліч. Це призводить до критичного зниження артеріального тиску, порушення кровообігу в мозкових, ниркових, печінкових судинах, а також до серцевої недостатності, ураження нирок і печінки. Відбувається зрив імунних механізмів, організм не може впоратися з інфекційним процесом. Наслідком тяжкого сепсису, на жаль, досить часто є септичний шок і смерть. Та якщо надано якісне лікування і у хворого сильний організм, шанси на одужання є.

Тож, перед тим як зробити будь-яку процедуру, під час якої є контакт із кров’ю, зважте усі її ризики.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове